مناقشه وزارت علوم

نخستين جلسه مجلس بعد از تعطيلات تابستاني نمايندگان و آن هم در دومين روز مهرماه و آغاز سال تحصيلي جديد در حالي برگزار شد كه با تذكر پياپي نمايندگان به دليل عدم معرفي وزير علوم از سوي رييس‌جمهور همراه بود. روحاني در ايام معرفي وزراي كابينه تنها نام ١٧ وزير را به مجلس معرفي كرد كه وزير علوم در ميان آنها نبود. اتفاقي كه همان موقع و در جريان راي اعتماد به وزرا بارها از سوي نمايندگان در قالب تذكر و اخطار مورد سوال قرار گرفت.

روز گذشته هم نمايندگان تذكر‌دهنده معتقد بودند فرصت سه ماه براي معرفي وزير علوم تنها مربوط به وزرايي است كه به مجلس معرفي شده و راي نياورده باشند و وزارتخانه‌اي كه هرگز وزير آن معرفي نشده، نمی‌تواند با سرپرست اداره شود. موضوعي كه با تاييد علي مطهری به عنوان رييس مجلس همراه بود.

 

مطهری: رييس‌جمهور تخلف كرده است

ديروز علي مطهري، نايب‌رييس دوم كه رياست جلسه را بر عهده داشت در پاسخ به تذكر عبدالحميد خدري، نماينده گناوه و ديلم درباره عدم معرفي وزير علوم گفت: در اينجا تخلف انجام شده است و ما به رييس‌جمهور اعلام مي‌كنيم كه زودتر وزير علوم را معرفي كند.

خدري در تذكر خودش گفت: من عقيده دارم كه دوستان هيات رييسه سوگند ماده ١٨ آيين‌نامه را نقض كرده و بايد كفاره نقض سوگند را بپردازند. هر چند اين تذكر دچار فرسايش زباني شده است اما دقت كنيد كه همكاران عزيزم مانند آقاي حاجي در جريان جلسات بررسي صلاحيت وزرا تذكر دادند كه دولت موظف است تمام هيات وزيران را به مجلس معرفي كند.

در پاسخ به اين نقض آيين‌نامه، آقاي لاريجاني به تبصره ٢ ماده ٢٣٦ استناد كردند كه چنانچه مجلس به يك وزير يا چند وزير راي اعتماد نداد يا وزارتخانه‌اي به هر دليل وزير نداشته باشد، رييس‌جمهور مي‎تواند وزير را معرفي نكند. اما بايد بدانيم كه اين استناد باطل است چون در قانون آمده است كه رييس‌جمهور موظف است حداكثر در سه ماه فرد يا افرادي را معرفي كند. عزيزان لازمه اين موضوع آن است كه رييس‌جمهور فردي را معرفي كرده باشد و آن فرد دچار مشكلي شده باشد.

مطهري هم در پاسخ به او گفت: حرف شما در قسمت آخر درست است يعني زماني كه اين مشكل در مورد وزير علوم پيدا شد، دولت و رييس‌جمهور در عمل انجام شده واقع شد و نتوانست نام وزير علوم را در ليست‌شان بياورند. اما در قانون اساسي آمده است كه رييس‌جمهور موظف است ظرف دو هفته كابينه خود را معرفي كند.

مطهري تاكيد كرد: بنابراين رييس‌جمهور مي‌توانستند در اين دو هفته وزير علوم را هم معرفي كنند؛ اما خب به تعطيلات مجلس برخورد كردند. اين فرصت سه ماه براي وزير علوم وجود ندارد. سه ماه زمان براي معرفي وزير، مربوط به وزيري است كه يا به‌وسيله رييس‌جمهور عزل شده باشد يا از سوي مجلس بركنار شده باشد.

 

اعتراض كواكبيان به عدم معرفي وزير علوم

اما علاوه بر خدري، مصطفي كواكبيان نماينده تهران هم همين موضوع را تذكر داد و گفت: انتظار اين بود كه با آغاز سال تحصيلي و شروع جلسات مجلس دو وزير وزارتخانه‌هاي علوم و نيرو به مجلس معرفي شوند چرا كه سرپرست‌هاي وزارتخانه‌ها عملا نمي‌توانند كاري انجام دهند، نه مي‌توانند تصميمي اخذ كنند و نه مي‌توانند حكمي صادر كرده يا جابه‌جايي داشته باشند.

علي مطهري هم در پاسخ به تذكر كواكبيان گفت: رييس‌جمهور براي معرفي وزير وزارتخانه نيرو سه ماه فرصت دارد اما براي معرفي وزير علوم مهلت قانوني آن تمام شده و در اسرع وقت بايد وزير را معرفي كند.

علاوه بر اينها محمدرضا عارف رييس فراكسيون اميد هم در قالب چند توييت معنادار در صفحه توييترش نوشت: روا نيست دانشگا‌ه‌هاي ما سال تحصيلي جديد خود را با دغدغه نابساماني در وضعيت مديريت وزارت علوم آغاز كنند. اميدوارم فردي شايسته بر مبناي توانايي تجارب و خصلت‌هاي برجسته اخلاقي و نه تبليغات و رايزني‌هاي متاسفانه معمول براي تصدي وزارت علوم انتخاب شود.

او همچنين نوشت: ‌محروم كردن دانشگاه از گفتمان انتقادي در حقيقت محروم ساختن كشور از تفكر زلال و خيرانديشانه فرهيخته‌ترين و پرتوان‌ترين قشر اجتماعي كشور است. از گفتمان انتقادي در دانشگاه نبايد ترسيد. هراس آنجاست كه خواسته يا ناخواسته فضاي رسمي انتقادات به فضاي امنيتي و محيط‌هاي پنهان سوق داده شود. با اين همه اما نگاه دولت و معاون پارلماني رييس‌جمهور به موضوع عدم معرفي وزير علوم به مجلس نزديك نيست. چه آنكه حسينعلي اميري به فارس گفته است: بر اساس قانون اساسي و قانون آيين‌نامه داخلي مجلس هر وزارتخانه‌اي به هر دليلي وزير نداشته باشد رييس‌جمهور مي‌تواند براي آن سرپرست معرفي كند و سقف مدت آن ۳ ماه است. به گفته او براي وزارتخانه‌هاي علوم و نيرو رييس‌جمهور بر اساس اختيارات ناشي از قانون اساسي و آيين‌نامه داخلي مجلس سرپرست معرفي كرده و اين وزارتخانه‌ها با سرپرست اداره مي‌شوند.

 

 

سرویس سیاسی «صبح امروز»

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *