واکنش های متفاوت نسبت به استعفای فرمانده سابق قرار گاه خاتم الانبیاء

محمد ردای انتخابات را جایگزین لباس نظامی کرد

علی روغنگران

روز یکشنبه سعید محمد، فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیاء از سمت خود استعفا داد تا گمانه‌زنی‌ها درباره حضور او در انتخابات ریاست جمهوری 1400 به حقیقت بپیوندد. سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران طی حکمی سرتیپ دوم پاسدار حسین هوشی‌سادات را به سمت فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء منصوب کرد. هوشی‌سادات پیش از این معاونت مهندسی و پدافند غیرعامل سپاه را برعهده داشته است. سرلشکر سلامی ضمن تشکر از خدمات سعید محمد او را به عنوان مشاور فرمانده کل سپاه منصوب کرد. چند روز پیش یک کانال تلگرامی نوشته بود که سعید محمد گزارش مفصلی را به شورای نگهبان داده که در آن مستنداتی از تخلفات عیسی شریفی قائم مقام سردار قالیباف در زمان تصدی پست شهردار تهران در پروژه یاس منعکس شده است. بعد از این خبر، رسانه‌های اصولگرا متن استعفای سعید محمد را منتشر کردند. سعید محمد در متن استعفای خود خطاب به فرمانده سپاه نوشته «ضمن تشکر از حمایت‌های بی‌دریغ جنابعالی از اینجانب در پیشبرد ماموریت‌های قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء (ص)، از آنجا که احتمال دارد به دلیل حضور اینجانب در فضای انتخاباتی شائبه‌هایی متوجه نهاد مقدس سپاه شود، در راستای صیانت از سپاه و قرارگاه انقلابی- جهادی خاتم‌الانبیاء، از سمت خود استعفا می دهم.»

شنیده ها حاکی از این است که این نخستین باری نبوده که سعید محمد درخواست استعفای خود را مطرح کرده و در دفعات قبل با آن مخالفت شده است. اما با نزدیک شدن به ایام انتخابات ریاست جمهوری 1400 و جدی شدن فعالیت‌های ستاد انتخاباتی سعید محمد، با استعفای او موافقت شده است. استعفای سعید محمد چند نکته مهم داشت؛ اول اینکه همان روزی که درخواست استعفای محمد منتشر شد، جانشین او هم مشخص شد و یک روز هم در انتصاب جانشین جدید تاخیر وجود نداشت، این یعنی موضوع استعفا از مدت‌ها پیش مطرح بوده است. نکته دوم اینکه رسانه‌های وابسته به سپاه در روز یکشنبه هیچکدام از عنوان «استعفای سعید محمد» استفاده نکردند و تنها به این بسنده شد که فرمانده جدید قرارگاه منصوب شده است. از چنین نحوه تنظیم خبری اینگونه برداشت شد که ماجرا برکناری بوده نه استعفا. شاید به همین دلیل بود که وقتی موضوع برکناری در فضای مجازی بسیار دست به دست شد، دفتر سعید محمد متنی منتشر کرد تا نشان دهد دلیل جابجایی، استعفا بوده نه برکناری. بیشتر واکنش‌ها نسبت به استعفای سعید محمد از سوی اصولگرایان بود؛ عده‌ای در حمایت از سعید محمد مطالبی منتشر کردند و عده‌ای او را چهره‌ای سوخته خواندند که دیگر کارکردی در انتخابات هم ندارد. مهمترین واکنش‌ها به ماجرای استعفای سعید محمد آنجا بود که او با محمدباقر قالیباف مقایسه شده بود؛ آنجا که گفته بودند “سعید محمد از امکانات دولتی برای تبلیغات انتخاباتی استفاده نکرده و برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری استعفا کرده است اما محمدباقر قالیباف از هزینه مجلس با امکانات نظام سفر استانی می‌رود و تبلیغات انتخاباتی می‌کند.” برخی کاربران در حمایت از سعید محمد روی این موضوع انگشت گذاشته‌اند. اما همه کاربران هم این‌چنین همدلانه با سعید محمد برخورد نکردند و برخی او را فردی حریص به پست و مقام توصیف کردند؛ از جمله حامد کاشانی از چهره‌های موثر جریان نزدیک به جبهه پایداری هم در توئیتر خود نوشته «نامزدی که برای پیروزی در انتخابات خیلی ولع دارد، یا آنقدر بی‌خبر است که سختی و سنگینی این بار مسئولیت را نمی‌داند یا مطامعی دارد. البته احتمال ضعیفی است که شیفته خدمت باشد. امیرالمومنین علیه السلام به حریصان پست و مقام، مسئولیت نمی‌داد.»

این توئیت در فضایی منتشر شده که پیش از این گفته می‌شد با جدی شدن بحث نامزدی ابراهیم رئیسی، قالیباف و لاریجانی اعلام کرده‌اند تمایلی به رقابت با او ندارند، اما سعید محمد همچنان مصر به حضور در انتخابات است. به همین دلیل حالا میان اصولگرایان اختلاف جدی وجود دارد. یکی از کاربران اصولگرای توئیتر در کنایه‌ای به ماجرای استعفای سعید محمد می‌نویسد «اگر استعفا برای نامزدی در انتخابات بود، نباید حکم مشاوره می‌خورد.» مخالفان سعید محمد معتقدند اگر موضوع انتخابات باشد، او باید از سمت مشاور نیز استعفا دهد. کاربران اصولگرای دیگری به شورای نگهبان این پیام را دادند که اگر سعید محمد قصد حضور در انتخابات هم داشته باشد، باز باید رد صلاحیت شود: «سردار سعید محمد با استعفا از فرماندهی قرارگاه خاتم رسما وارد کارزار انتخابات ریاست جمهوری شد، اما نکته‌ای که شورای نگهبان باید به آن توجه کند این است که محمد هیچگونه صلاحیتی برای نامزد شدن کاندیدای ریاست جمهوری ندارد.»

جواد آقایی در مطلبی نوشت: «سعید محمد برکنار شد. حالا ‌یک عده داد می‌زنند که برکناری نبوده، استعفا بوده! گذشته از اینکه در حکم فرماندهی سپاه اشاره‌ای به استعفا نشده، این مدل کنار رفتن چه به شکل برکناری و چه به شکل استعفای حاشیه‌دار، نشان می‌دهد این برادر عزیز با این حواشی توانایی اداره کشور را هم نخواهد داشت!»

حجت الاسلام موسوی طهرانی نوشت: «برادر سعید! استعفای چهار روز مانده به انتخابات اگر شائبه نیست، اسمش چیست؟ لابد یک گردان از سایر برادران نیز باید استعفا کنند برای کابینه و دولت! هم امام و هم رهبری فرمودند به رسالت ذاتی‌تان بپردازید. این مردم دولت نظامی نمی‌خواهند.»

هستی کاربری که اکانتی ناشناس است، در حمایت از سعید محمد نوشت: «‌می‌توانست بماند و هر هفته یک ابرپروژه افتتاح کند تا محبوب‌تر شود! ولی می‌خواهد مردانه به میدان آید! با استعفای سعید محمد، اونایی که می‌گفتند محمد از امکانات و ظرفیت‌های قرارگاه خاتم برای انتخابات 1400 استفاده شخصی می‌کند، الان دیگر چه بهانه‌ای دارند!»

 

در روزها و هفته‌های آینده اخبار تبلیغاتی بیشتری از سعید محمد خواهیم شنید. در زمانی که همه کاندیداهای اصولگرا از لاریجانی گرفته تا قالیباف و محسن رضایی و … به خاطر ابهام در وضعیت حجت الاسلام رئیسی فعالیت جدی خود را متوقف کرده‌اند تا ببینند تصمیم رئیسی چه خواهد شد، سعید محمد نخستین گزینه‌ای است که ظاهرا آینده سیاسی خود را به تصمیم رئیسی گره نزده است

 

 

یکی از کاربران ماجرا را اینگونه تحلیل کرد که «سردار سلامی با پذیرفتن استعفای سعید محمد نشان داد که او گزینه اصلح و مناسب برای انتخابات 1400 است.» از نگاه این کاربر توئیتر، فرمانده سپاه این تحلیل را داشته که سعید محمد چون گزینه مناسبی برای انتخابات بوده، با استعفایش موافقت شده است. سعید محمد به محض خروج از قرارگاه خاتم الانبیاء بار دیگر تصاویر خود را با لباس شخصی منتشر کرد. حالا صفحه توئیتر سعید محمد عکس جدید او با لباس نظامی را تغییر داده و تصویری از او با کت و شلوار منتشر کرده است. این در حالی است که چند وقت پیش به سعید محمد گفته شده بود با لباس نظامی در مجامع رسمی حاضر شود. در روزها و هفته‌های آینده اخبار تبلیغاتی بیشتری از سعید محمد خواهیم شنید. در زمانی که همه کاندیداهای اصولگرا از لاریجانی گرفته تا قالیباف و محسن رضایی و … به خاطر ابهام در وضعیت حجت الاسلام رئیسی فعالیت جدی خود را متوقف کرده‌اند تا ببینند تصمیم رئیسی چه خواهد شد، سعید محمد نخستین گزینه‌ای است که ظاهرا آینده سیاسی خود را به تصمیم رئیسی گره نزده است. این اقدام او البته برای مخاطبان می‌تواند حامل این پیام باشد که او در جمع اصولگرایان نمی‌گنجد؛ البته اینکه مخاطبانش نیز این پیام را باور کنند هم نکته‌ مهمی است.

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *