شبکه‌های اجتماعی مرز میان تجربه کردن زندگی و نمایش؛

زندگی برای خودمان یا برای تماشاگران؟

مرضیه شاطرآقایی‌زاده

یک سفر، یک مهمانی، خرید یک وسیله تازه یا حتی یک لحظه ساده از زندگی روزمره، امروز می‌تواند دو بار تجربه شود: یک بار در واقعیت و بار دیگر در قالب تصویری که برای دیگران منتشر می‌کنیم. در بسیاری از موقعیت‌ها، ثبت و به اشتراک گذاشتن تجربه‌ها بخشی طبیعی از زندگی دیجیتال است؛ اما مسئله از جایی آغاز می‌شود که نمایش تجربه، به اندازه خود تجربه یا حتی بیشتر از آن اهمیت پیدا می‌کند.

شبکه‌های اجتماعی فقط ابزار ارتباط نیستند؛ آن‌ها محیطی برای دیده شدن، مقایسه کردن و ساختن تصویری از خود نیز هستند. کاربران در این فضا تصمیم می‌گیرند کدام بخش از زندگی را نشان دهند، چه تصویری از موفقیت خود بسازند و چگونه واکنش دیگران را دریافت کنند. به این ترتیب، زندگی شخصی تا اندازه‌ای وارد عرصه‌ای عمومی می‌شود که در آن توجه دیگران به یک منبع ارزش تبدیل شده است.

این وضعیت می‌تواند بر معیارهای رضایت از زندگی اثر بگذارد. فرد ممکن است به‌جای آنکه صرفاً از یک تجربه لذت ببرد، به این فکر کند که آیا آن تجربه به اندازه کافی جذاب، متفاوت یا قابل نمایش است. در چنین شرایطی، نگاه دیگران به‌تدریج در ارزیابی فرد از خودش نقش پیدا می‌کند. تعداد پسندها و واکنش‌ها ممکن است به معیاری برای سنجش جذابیت یک تجربه یا حتی ارزش شخصی تبدیل شود؛ هرچند این تأثیر در افراد مختلف یکسان نیست.

مشکل دیگر، مقایسه زندگی واقعی با تصویر گزینش‌شده زندگی دیگران است. کاربران معمولاً بهترین لحظه‌ها، موفقیت‌ها و تجربه‌های خوشایند خود را منتشر می‌کنند. آنچه دیده می‌شود، تمام زندگی نیست؛ مجموعه‌ای انتخاب‌شده از لحظه‌هایی است که برای نمایش مناسب‌تر به نظر می‌رسند. با این حال، مخاطب ممکن است این تصاویر را با تمام واقعیت زندگی خودش مقایسه کند؛ واقعیتی که شامل روزهای معمولی، نگرانی‌ها، شکست‌ها و لحظه‌های بی‌هیجان نیز می‌شود.

در این میان، اقتصاد توجه نیز اهمیت دارد. بسیاری از پلتفرم‌ها بر اساس میزان درگیری کاربران با محتوا عمل می‌کنند و محتوای جذاب و واکنش‌برانگیز می‌تواند بیشتر دیده شود. این سازوکار ممکن است افراد را به سمت نمایش پررنگ‌تر موفقیت، زیبایی، مصرف و سبک زندگی خاص سوق دهد. به این ترتیب، مسئله صرفاً به انتخاب شخصی کاربران محدود نمی‌شود؛ محیطی که در آن فعالیت می‌کنند نیز بر نوع نمایش و معیارهای دیده شدن اثر می‌گذارد.

البته نمایش زندگی همیشه به معنای تظاهر نیست. به اشتراک گذاشتن خاطرات، معرفی تجربه‌های مفید و حفظ ارتباط با دوستان می‌تواند کارکردی مثبت داشته باشد. نباید هر کاربری را که از زندگی خود تصویری منتشر می‌کند، گرفتار خودنمایی دانست. مسئله اصلی زمانی شکل می‌گیرد که تأیید بیرونی به معیار اصلی رضایت تبدیل شود و فرد برای حفظ تصویری مطلوب، از خواسته‌ها یا محدودیت‌های واقعی خود فاصله بگیرد.

در چنین وضعیتی، حتی مصرف اقتصادی نیز می‌تواند تحت تأثیر قرار گیرد. خرید کالاهایی که بیش از نیاز واقعی، برای نمایش موقعیت اجتماعی اهمیت دارند، ممکن است فشار مالی ایجاد کند. فرد نه فقط برای استفاده از یک کالا، بلکه برای دستیابی به تصویری از رفاه هزینه می‌کند؛ تصویری که گاهی حفظ آن به خریدهای تازه نیاز دارد.

راه‌حل، حذف شبکه‌های اجتماعی یا محکوم کردن نمایش تجربه‌های شخصی نیست. آنچه اهمیت دارد، بازنگری در معیارهای ارزشمندی است. آیا یک تجربه فقط زمانی ارزش دارد که دیگران آن را ببینند؟ آیا موفقیت باید حتماً قابل نمایش باشد؟ و آیا می‌توان از لحظه‌ای لذت برد، بی‌آنکه نگران واکنش مخاطبان بود؟

زندگی قرار نیست همیشه صحنه‌ای برای ارائه تصویری مطلوب از خودمان باشد. گاهی ارزشمندترین تجربه‌ها همان‌هایی هستند که هیچ‌کس جز خودمان از آن‌ها خبر ندارد. شاید یکی از نشانه‌های استقلال در عصر شبکه‌های اجتماعی این باشد که بتوانیم میان آنچه واقعاً دوست داریم و آنچه تصور می‌کنیم دیگران از ما انتظار دارند، تفاوت بگذاریم.

 

image_print