تولید روزانه ۲ هزار تن زباله در مشهد؛

حلقه مفقوده زنجیره مدیریت پسماند «مردم» هستند

مریم اصغری

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد مطرح کرد: زباله‌گردی یک پدیده اجتماعی نامناسب است که خطرات امنیتی برای شهروندان به همراه دارد. ما در مشهد قریب به 1000 انبار ضایعات غیرمجاز داریم که علاوه بر عدم رعایت بهداشت، چرخه اقتصادی غیررسمی و زیان آوری را ایجاد کرده‌اند.

به گزارش روزنامه «صبح امروز»؛ مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد در نشست خبری به مناسبت روز زمین پاک گفت: یکی از مهمترین آلاینده‌های کره زمین و منابع محیط زیستی زباله‌ها و پسماندها هستند که همواره باید در کاهش تولید آنها و بازچرخانی به چرخه بازیافت تلاش کنیم.

مسعود رضوی با تاکید بر اینکه «روزانه 55هزار تن زباله در کشور تولید می‌شود» افزود: سهم مشهد از آمار تولید زباله خانگی در کشور، حدود 2هزار تن است که بی شک مدیریت این پسماند، نیازمند مسئولیت‌پذیری از جانب مردم، مدیران اجرایی و مسئولین است.

وی مهمترین حلقه زنجیره مدیریت صحیح پسماند را مردم دانست و ابراز کرد: مهم‌ترین حلقه در این زنجیره، خود شهروندان هستند که باید تلاش کنند تاحدامکان تولید پسماند را کاهش دهند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد با تاکید بر اینکه «پلاستیک‌ها و پسماندهای حاوی فلزات سنگین از جمله خطرناک‌ترین پسماندها هستند» ادامه داد: اولین استراتژی جهانی در حوزه مدیریت پسماند کاهش تولید است. ما باید در خریدهای خود به سمت استفاده از بسته‌بندی‌های کمتر و خرید فله‌ای برویم تا تولید زباله را کاهش دهیم. همچنین این نکته نیز بسیار حائز اهمیت است که بالغ بر ۲۵ درصد هزینه یک کالا به بسته بندی اختصاص داده می‌شود.

«بازیافت»؛ راهی برای کنترل ناترازی انرژی

وی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی باید از مصرف‌گرایی و اسراف پرهیز کنیم و سبک زندگی خود را به محیط زیستی تغییر دهیم» بیان کرد: برای تولید یک محصول مشخص از مواد ابتدایی به طور میانگین ۲۰‌ برابر انرژی نیاز داریم. بنابراین برای کاهش این میزان مصرف انرژی و کمک به چرخه ناترازی، بازیافت یکی از مهم ترین راه حل ها است.

مدیرعامل سازمان مپ ادامه داد: به همین جهت در فعالیت های روزانه باید تا حد امکان پسماندهای بازیافتی را جدا و به یک اسلوب منظم دست پیدا کنیم. هرچند جداسازی و تفکیک زباله از مبدا در دیگر کشورها وظیفه شهروندی است اما ما در ایران، در قبال دریافت زباله‌های قابل بازیافت به شهروندان هزینه‌ای نیز پرداخت می‌کنیم و انتظار است تا مردم با شهرداری همکاری بیشتری داشته باشند.

رضوی گفت: پسماندهای ارگانیک می‌توانند در تولید کودهای کمپوست و دیگر محصولات مورداستفاده قرار گیرند و پسماند خشک را نیز باید به چرخه استفاده بازگردانیم. خوشبختانه در مشهد تمامی امکانات برای مدیریت پسماند وجود دارد و با همکاری شهروندان می‌توان چرخه بازیافت را به طور کامل اجرا کرد.

روزانه ۱۸۰ مترمکعب شیرابه از زباله‌ها تولید می‌شود

وی با اشاره به اینکه « در مشهد روزانه ۱۸۰ مترمکعب شیرابه از زباله‌ها تولید می‌شود» عنوان کرد: تاکنون ۱۱ استخر برای نگهداری این شیرابه‌ها تعبیه شده است. اما نکته قابل توجه این است که این شیرابه ها باتوجه به ماهیتی که دارند حتی در صورت تصفیه، قابل استفاده برای آبیاری فضای سبز هم نیستند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد با تاکید براینکه «مشهد در حوزه مدیریت پسماند سرآمد است» تصریح کرد: مشهد همچنین در پر‌وسه بازیافت آنلاین هم به عنوان اولین شهر، الگو در کشور است و نیمی از مردم مشهد عضو آن هستند که به یکی از تکمیل‌ترین خوشه‌های صنعت بازیافت تبدیل شده است. ضمن اینکه بالاترین میزان تفکیک زباله را نیز داریم و دفن پسماندها در مشهد مطابق با آخرین بخشنامه‌های محیط زیستی انجام می‌شود تا آلودگی کمتری ایجاد کنند.

اکثر زباله‌گردها از اتباع غیرمجاز هستند

رضوی در پاسخ به پرسش «صبح امروز» مبنی بر معضل زباله گردی و ساماندهی این افراد تصریح کرد: زباله‌گردی یک پدیده نامناسب است که خطرات امنیتی به همراه دارد. اکثر زباله گردها از اتباع غیرمجاز هستند و درآمد خود را صرف مواد مخدر می‌کنند. این افراد با آسیب رساندن به کیسه‌های زباله، چهره شهر را زشت کرده و مشکلات زیست‌محیطی ایجاد می‌کنند.

وی افزود: ما در مشهد قریب به 1000 انبار ضایعات غیرمجاز داریم که علاوه بر عدم رعایت بهداشت، چرخه اقتصادی غیررسمی و زیان آوری را ایجاد کرده اند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد در خصوص تحویل‌ندادن پسماند خشک به زباله گردان بیان کرد: زباله گردان این پسماندها را در انبارهای غیرمجاز در حاشیه شهرها نگه می‌دارند که مشکلات زیست‌محیطی شدیدی را برای شهروندان محلی به وجود می‌آورد. همچنین این مواد در کارگاه‌هایی زیرزمینی به جعبه‌های غیرمجاز پیتزا، اسباب‌بازی و… تبدیل می‌شوند که برای سلامت شهروندان بسیار مضر هستند. بنابراین از شهروندان تقاضا می‌کنیم تا به‌منظور مدیریت صحیح پسماند از مراکز شهرداری جهت تحویل زباله‌های بازیافتی خود استفاده کنند.

وی در خصوص ساماندهی زباله‌گردان نیز بیان کرد: خط پردازش سازمان مپ آماده جذب این افراد با حقوق قانون کار، بیمه، ایاب و ذهاب و سایر امکانات رفاهی شغلی است، اما این افراد همکاری لازم را ندارند.

بهبود وضعیت منطقه ده غیبی در خصوص انباشت زباله

رضوی همچنین در خصوص انباشت زباله و شرایط ناسالم محیط زیستی در منطقه ده غیبی در پاسخ به «صبح امروز» گفت: در حال حاضر گاز زباله‌های آن منطقه گرفته شده و آلودگی هوا ندارد. همچنین در خصوص چهره و نمای شهری نیز، دامنه‌ها با گِل‌افشان‌های حفاری پوشیده شده است و روی سطح بالایی نیز بستن محل دفن با پوشش مناسب گیاهی یا خاک اتفاق خواهد افتاد که در سال جاری به نتیجه می‌رسد. محل دفن جدید نیز به کیلومتر 35 جاده مشهد میامی منتقل شده است.

وی در پایان بندی صحبتهای خود با تاکید بر اینکه « با سیستم بازیافت آنلاین از درب منزل، مردم می‌توانند مواد بازیافتی خود را در محل تحویل دهند و زمان تحویل را در سامانه مشخص کنند» مطرح کرد: بیش از ۲۵ قرارداد جمع‌آوری زباله خشک در شهرداری مشهد وجود دارد و بیش از ۳۰۰ خودرو در این زمینه فعالیت دارند و مشهد یک شهر پیشرو در مدیریت پسماند می‌باشد.

 

image_print