گزارشی از ششمین روز هجدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد؛
صندلیهای پر و خالی!
مریم اصغری
شش روز از جشنواره فیلم فجر مشهد گذشت. هرچند بخاطر شرایط ویژه سال جاری، لابی سینماها به مانند سالهای گذشته، هیاهو و هیجان و ازدحام همیشگی را نداشت و داخل سالنها نیز به خاطر رعایت ظرفیت سی درصدی، جمعیت زیادی نبود، اما بازهم این صنعت مخاطبان خود را داشت و حتی فیلمهایی همچون ابلق، مصلحت، بی همه چیز و شیشلیک توانست ظرفیت پیشبینی شده در سالنها را تکمیل کند. همچنین در حاشیه برگزاری ششمین روز از جشنواره، مستند “از فرش تا عرش” ساخته انجمن سینمای جوان خراسان رضوی در پردیس سینمایی هویزه با حضور مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، رییس سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی و همچنین شهردار مشهد رونمایی شد.
مستندی که بسترساز الگوهای فرهنگی و اجتماعی است
در مراسم رونمایی و اکران مستند کوتاه «از فرش تا عرش» مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: این مستند اثری از انجمن سینمای جوان خراسان رضوی است که بخش کوچکی از آموزههای زندگی مرحوم “شیخ محمد واله کاشمری” را برای جوانان به نمایش میگذارد.
جعفر مروارید افزود: مرحوم واله یک استاد اخلاق، سخنران و زاهد بود اما زهد وی از نوع انزوا نبود، بلکه زهد اجتماعی همراه با مشارکت فعال در گفتمانهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و تربیت بخشی نسلی بود که بعدها به عنوان جوانان انقلاب و تاثیرگذاران فرهنگ انقلاب اسلامی شناخته شدند.
وی خاطر نشان کرد: تولید چنین مستندی بسترساز معرفی الگوهای فرهنگی و اجتماعی استان و تثبیت فرهنگ جوان انقلابی که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است، میباشد.
تلاش شهرداری حمایت از سینماگران جوان است
شهردار مشهد نیز در ادامه این مراسم با اشاره به اینکه « امیدواریم بتوانیم نقش خودمان را در این حوزه ایفا کنیم» گفت: گرچه تلاش شهرداری حمایت از سینماگران جوان است اما حق مطلب ادا نشده است و شهرداری باید در ایفای نقش خود در این زمینه تلاش کند.
محمدرضا کلایی مهمترین وظیفه شهرداری در حوزه سینما را حمایت از فیلمسازان جوان ذکر و بیان کرد: فرایندهای لازم برای تربیت فیلمسازان در راستای ارائه فراورده مناسب هدف ما است و امیدوارم این فعالیتها نتایج مناسبی داشته باشد.
وی حمایت شهرداری، آستان قدس رضوی و سایر نهادهای عمومی از فعالیتهای هنری را وظیفه آنها در قبال فرهنگ و هنر شهر دانست.
نسل جدید ما نیازمند شناخت این افراد است
رییس سازمان علمی، فرهنگی آستان قدس رضوی نیز با بیان اینکه « درمستندهایی مانند “از فرش تا عرش” گرچه معرفی شخصیتها با بهره گرفتن از ابزار هنری است اما ریشه قرآنی دارند» مطرح کرد: ما وظیفه داریم کسانی را که در هدایت جامعه، پیشرفت و ارتقای مردم و ملت نقش آفرین بودند گرامی بداریم و ساخت اینگونه مستندها نیز به همین علت است.
حجت الاسلام محمدحسن مهدوی مهر افزود: همانطور که در مستند فرش تا عرش به آن پرداخته شده است، مرحوم واله شخصیتی خالی از هوا و هوس و تعلقات دنیوی بود، دلبستگی و علاقه خاصی به کتب حدیثی اهل بیت داشت و از حساس ترین و بهترین فرصتهای پیش آمده، بهترین استفاده را میکرد و از آن برای رسالتی که بردوش داشت بهره میگرفت.
وی افزود: نسل جدید ما نیازمند شناخت افرادی مانند مرحوم واله هستند که برای هیچ کسی جز خدا عمر و وقتشان را هدیه نمیکردند و سعیشان این بود که انسانها را تربیت کنند.
معرفی عوامل «از فرش تا عرش»
محمدرضا محمدی، معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز ضمن اشاره به عوامل فیلم گفت: این فیلم مستند پرتره ای از زندگی عالم وارسته و از اساتید علم اخلاق حوزه علمیه خراسان است که به نویسندگی هادی نوروزیان و کارگردانی محسن نارنجانی است و مدیریت تولید آن را مهرداد حدادیان بر عهده داشته است. تهیه کننده و مجری طرح نیز انجمن سینمای جوانان دفتر مشهد و مهرداد حدادیان هستند.
آنچه در ششمین روز جشنواره گذشت؛
شایان ذکر است روز گذشته در ششمین روز از هجدهمین دوره جشنواره فجر مشهد، چهار فیلم در ۶ سینمای مشهد در دو سانس به نمایش درآمد که شامل فیلم های” گیج گاه” ساخته عادل تبریزی و “تی تی “ساخته آیدا پناهنده در سانس های ۱۵ و ۱۸ سینماهای هویزه، سیمرغ، آفریقا، ویلاژ توریست و گلشن به نمایش بود. همچنین سینما اطلس مشهد ۲ فیلم “شیشلیک”ساخته محمد حسین مهدویان و “روشن” ساخته روح الله حجازی را در دو سئانس ۱۵ و ۱۸ به نمایش گذاشت.
«تی تی»
این فیلم به کارگردانی و تهیهکنندگی آیدا پناهنده است و پس از «اسرافیل» و «ناهید»، سومین اثر سینمایی بلند او بهشمار میآید و پس از حضور در چند جشنواره خارجی، اینبار در جشنواره فیلم فجر حاضر است.
«تیتی» یک درام تخیلی است که داستان یک فیزیکدان جوان را روایت میکند که در حال تهیه پایاننامهاش با موضوع سیاهچالهها و پایان جهان است. در این فیلم چهرههای شاخصی همچون، هوتن شکیبا، الناز شاکردوست، پارسا پیروزفر به همراه بازیگران جوان دیگری ایفای نقش کردهاند.
در خلاصه این فیلم آمده است: ابراهیم، استاد فیزیک دانشگاه در آستانه مرگ با زنی روستایی آشنا میشود به طوری که زندگی و مرگ ابراهیم را از نو معنا میکند.
«گیجگاه»
فیلم «گیجگاه» اولین اثر عادل تبریزی است که پیش از این سالها در مقام دستیار کارگردان فعالیت داشته اما امسال در قالب کارگردان یک اثر کمدی در جشنواره فیلم فجر حضور یافته است.
کمدی « تی تی» با نگاهی متفاوت به نوستالژیهای «دهه ۶۰» میپردازد و بازیگرانی همچون حامد بهداد، باران کوثری، جمشید هاشمپور، امیرحسین رستمی، بهرنگ علوی، بیژن بنفشهخواه و فرهاد آئیش در این اثر نقشآفرینی میکنند.
در خلاصه این فیلم آمدهاست: «گیجگاه» فیلم نوستالژیک نیست؛ درباره حالیست که دیگر نیست.
عادل تبریزی سالها همکاریهایی با داریوش مهرجویی و مسعود کیمیایی را از سر گذرانده است و تجربه این همکاری به کارگردانی این اثر ختم میشود. ارسلان امیری و عادل تبریزی نویسندگان این فیلم هستند و حنیف سروری و میرولیالله مدنی تهیهکنندگی این اثر را بر عهده دارند.
«شیشلیک»
«شیشلیک» اثر جدید محمدحسین مهدویان است که پیشتر فیلمهای «ایستاده در غبار»، «ماجرای نیمروز»، «لاتاری»، «ماجرای نیمروز: رد خون» و «درخت گردو» را ساخته بود. برخلاف این آثار، شیشلیک کمدی و به نویسندگی امیرمهدی ژوله است. پژمان جمشیدی، ژاله صامتی، مهلقا باقری، جمشید هاشمپور، عباس جمشیدیفر و وحید رهبانی از دیگر بازیگران این فیلم هستند.
این فیلم درباره یک شهرک کارگری است که ساکنان آن همگی در یک کارخانه مشغول به کارند و تحت آموزههای مدیر، به تلاش مضاعف و قناعت در زندگی و ساختن با دستمزد بخور و نمیر عادت کردهاند، اما همه چیز وقتی به هم میریزد که فرزند کوچک یکی از کارگرها هوس شیشلیک به سرش میزند و این خواسته کل شهرک را تحت تاثیر قرار میدهد. حضور رضا عطاران به عنوان نقش اول، یکی از نکات جذاب و مهم «شیشلیک» است.
«روشن»
روحالله حجازی، پس از سه سال، با فیلم «روشن» در جشنواره فجر حاضر شد. فیلمی که برخلاف دیگر ساختههای او از ترکیب جالبی در گروه بازیگران بهره میبرد و از جمله آنها میتوان به رضا عطاران، سیامک انصاری، سارا بهرامی، مهدی حسینینیا، مسعود میرطاهری و محمد، ولی زادگان اشاره کرد.
«روشن» در ادامه دغدغههای اجتماعی حجازی روایت شده و بازیگران فیلم، با نگاهی به فضای کمیک، در نقشهایی اجتماعی محک زده شدهاند.
این فیلم داستان یک مرد میانسال عشق بازیگری است که نمیتواند خانه ثبتنامیاش را بگیرد و در آستانه فروپاشی همهچیز، تصمیم میگیرد نقشش را بازی کند.
شایان ذکر است هجدهمین جشنواره فیلم فجر مشهد با اکران 16 فیلم، از 15 بهمن ماه در پنج سینمای هویزه، آفریقا، گلشن، سیمرغ و اطلس آغاز شده است و تا 22 بهمن ادامه دارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.