فرزندت نه دامادت کجاست؟

در شماره روز یکشنبه 18 آذر ماه روزنامه صبح امروز و در مطلبی تحت عنوان «لطفا مراقب اعتماد مردم باشید» به چگونگی استخدام فرزند و دیگر نزدیکان وزیر کشور در سمتهای دولتی و تناقض در حرف و عمل ایشان پرداختیم که در همان مطلب اشاره شد که داماد ایشان نیز سرپرست دانشگاه آزاد آکسفورد بوده است. حال به فاصله چند روز تایید انتصاب داماد حجت الاسلام سید احمد خاتمی به عنوان رئیس حوزه ریاست سازمان برنامه و بودجه کشور و همچنین انتصاب داماد حسن روحانی در پست معاونت وزارت صمت، جامعه را در شوک فرو برده است. اگر چه حجت الاسلام خاتمی با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که هیچگونه سفارشی برای دامادش نکرده و داماد رئیس جمهور هم سریعا از سمت خود استعفا داد ولی مردم از شنیدن این انتصابهای فامیلی به شدت ناراضی هستند. همین چند ماه پیش بود که کمپین «فرزندت کجاست» به منظور شفافیت هر چه تمام تر از طرف مسئولین کشوری مورد استقبال واقع شد. حال به نظر می رسد باید منتظر کمپین دیگری این بار برای شفافیت درباره دیگر اطرافیان و بستگان مسئولین باشیم. اگر چه این حرکتها هم در صورت عدم صداقت مسئولین بی نتیجه خواهد بود، شاید بهتر باشد این بار نامش را بگذاریم «دامادت کجاست؟ »!

خاتمی: رانت خواری را منکر می دانم 

حجت الاسلام سید احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران طی بیانیه‌ای گفت که انتصاب دامادش در سازمان برنامه و بودجه ارتباطی با او ندارد. امام جمعه موقت تهران در واکنش به برخی انتقادها از انتصاب سید حسین میرخلیلی (داماد وی) به عنوان رئیس حوزه‌ ریاست در سازمان برنامه و بودجه طی بیانیه‌ای تاکید کرد که این انتصاب ربطی به او ندارد.

متن این بیانیه به شرح زیر است:

چند روزی است در فضای مجازی مسئولیت دامادم آقای سید حسین میرخلیلی در دفتر آقای دکتر نوبخت منتشر شده است در این رابطه چند نکته گفتی است:

1- در آغاز زندگی مشترک دخترانم با دامادها، گفته‌ام همه مسئولیت کارهایتان با خودتان است این انتساب را دخالت ندهید

2 هیچ‌گاه برای هیچ یک از دامادهایم سفارشی برای کاری نداشته و ندارم چون رانت خواری را منکر می‌دانم

3- در رابطه با مسئولیت آقای میرخلیلی نه در این مسئولیت و نه در مسئولیت قبلی هم بنده نه تلفنی نه پیامکی نه کتبی هیچ سفارشی نداشته‌ام می توانید از آقای محمدی.(رئیس محترم سازمان اوقاف و امور خیریه) و آقای دکتر نوبخت بپرسید.

4- از حساسیت جامعه اسلامی بر این امور سپاسگزارم و امیدوارم این روش ادامه یابد

5- در این عرصه هم باید تقوی، محور باشد از تجسس و عیب جوئی پرهیز گردد باید درصدد اصلاح عیب موجود بود.

دفاعیات وزیر صمت از حکمش برای داماد روحانی

رضا رحمانی که پس از وزیر شدنش نه تنها به منافع مردم و جامعه توجهی نکرده بلکه در اولین اقدام، دست به صدور مجوز افزایش قیمت خودرو برای خودروسازان زده، تا جامعه هیچ امیدی به بهبود شرایط از طریق سیاست های این وزارتخانه نداشته باشد، درباره حاشیه سازی از طریق انتصاب اخیرش گفته: «همیشه ایراد گرفته می‌شود که چرا از جوانان استفاده نمی‌شود؛ اما داماد رئیس جمهور یک نیروی جوان و نخبه است. هر کس سوابق داماد رئیس جمهور را دید به ما برای این انتصاب تبریک گفت!»

وی درباره سابقه اجرایی داماد رئیس جمهور هم یادآور شد: «وی در حوزه معاونت فناوری رئیس جمهور سمت داشته و رئیس ستاد توسعه‌ای بوده و از آنجا به وزارت صمت آمده است؛ ضمن آنکه لیسانس زمین شناسی دارد، فوق لیسانس او مرتبط است و دکترای زمین شناسی هم دارد. آنها که درباره این انتصاب تردید داشتند، وقتی سوابق او را دیدند به ما تبریک گفتند. قطعا اگر هر کسی سوابق او را ببیند، آن را تایید می‌کند. داماد رئیس جمهور بودن فاکتور انتخاب نبوده است.» هرچند از سوابق داماد 33 ساله رئیس جمهور چیزی جز حضور او در معاونت علمی ریاست جمهوری در دست نیست!

وزیر صنعت، معدن و تجارت تأکید کرده: «بدون تردید این فرد از نظر شایستگی‌ها، صلاحیت‌های فردی، کارآمدی، مدارک تحصیلی و انگیزه رزومه‌ای قوی دارد و هیچ بحث دیگری جز این محورها در میان نبوده است. این فرد فارغ از اینکه داماد رئیس جمهور روحانی باشد یا نباشد انتخاب شده است. نسبت داشتن با یک شخصیت مهم جرم نیست و البته فاکتوری برای انتصاب او نیز نبوده است.» احتمالا نخبه دیگری جز داماد رئیس جمهور در این حوزه نبوده که وزیر صمت چنین انتخابی کرده و حالا توجیهات عجیب خود را هم با صراحت در خصوص آن بیان می کند!

استعفای داماد رئیس جمهور 

گویا کامبیز مهدی زاده، داماد رئیس جمهور ـ که از سوی رحمانی به عنوان معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی معرفی شده ـ بیشتر از او متوجه حاشیه های این انتصاب برای حسن روحانی و دولت تدبیر و امید شده است و لذا تصمیم گرفته برای جلوگیری از ادامه این حواشی، از پذیرش مسئولیت در وزارت صنعت، معدن و تجارت اجتناب کرده و استعفا کند.

در متن استعفای کامبیز مهدی زاده، داماد رئیس جمهور خطاب به رحمانی وزیر صمت آمده است: «از اینکه اینجانب را قابل دانستید و در این مقطع از بنده دعوت نمودید که در این وزارتخانه همراهتان باشم کمال تشکر و قدردانی را دارم. اجازه می خواهم از خدمت تان مرخص شوم و به فعالیت های علمی و پژوهشی خود در سنگر قبلی ام ادامه دهم. بار دیگر از حسن ظن و اعتماد حضرتعالی سپاسگزارم.»

موضوع «شایسته سالاری» از مطالبات مهم و جدی مردم به ویژه جامعه دانشگاهی کشورمان است و هر از گاهی شاهدیم که برخی سازمان ها، ارگان ها و نهادها اقداماتی نمایشی برای نشان دادن عزم خود جهت شایسته گزینی نشان می دهند و مثلا دست به فراخوان عمومی برای انتصاب یک مدیر از بین واجدان شرایط می زنند، اما این اقدامات کم و کوتاه مدت قطعا نمی تواند پاسخگوی خواسته ها و نیاز جامعه ما برای «شایسته سالاری» و «شایسته گزینی» باشد.

مردم به انتصابات فامیلی حساسند

اگر قرار باشد، آقازادگی و گرایش مسئولان به انتصابات فامیلی، آنچنان نهادینه شود که به مثابه آنچه در چند ماه اخیر اتفاق افتاده، فرزند فلان مسئول در جایگاه مشاور وزیر، داماد فلان آقا در جایگاه معاون وزیر و یا انتصابات اینچنینی باشیم و از طرفی پسر فلان نماینده مجلس، این گونه اقدامات را به دلیل داشتن «ژن خوب» فرزندان و بستگان مسئولان بداند! قطعا مردم واکنش جدی به اینگونه مسائل نشان خواهند داد.

بله، این گزاره صحیحی است که ممکن است فرزندان یا بستگان مسئولان هم استعداد پذیرش مسئولیت های مهم را داشته باشند، اما زمانی داد و فریاد انتقاد مردم بلند می شود که این گونه انتصابات به رویه تبدیل بشوند و البته افراد بدون پیمودن هرگونه مراحل اولیه برای آماده شدن جهت پذیرش یک مسئولیت، یکباره پله های ترقی را ده تا یکی طی کنند و علیرغم حضور چهره ها و استعدادهای فراوان، رانت مسئولیت پدر، پدر زن و … شامل حالشان شود.

برخی رسانه ها مثل معروف «قحط الرجال» را برای انتصابات اخیر به کار برده اند که کاملا بجا و درست است. اینکه برخی مسئولان تصمیم می گیرند برای عرض چاکری و نوکری و چاپلوسی، انتصابات فامیلی را ترویج کنند و برای خوش آمدن مدیر بالادستی دست به انتصابات عجیب بزنند، نه تنها «تدبیر» دولت را زیر سوال می برد، بلکه «امید»ی هم که قرار بود حسن روحانی برای مردم مهیا کند، به تاراج خواهد برد.

یکی از حامیان دولت: وزیر صنعت را برکنار کنید تا درس عبرت شود

همان طور که «مسیح مهاجری» از حامیان دولت روحانی در روزنامه جمهوری اسلامی نوشته، این یک خطر برای انقلاب و نظام جمهوری اسلامی است که در شرایط دشوار وجود خیل بیکاران در جامعه، انتصابات فامیلی در میان وزرا و مسئولین و مدیران ارشد کشور رواج یافته و حضرات به همدیگر نان قرض می‌دهند و شایسته سالاری را به راحتی قربانی اهداف و امیال شخصی خود می‌کنند، روشن است که چنین افرادی از جنس انقلاب و نظام جمهوری اسلامی نیستند و به هیچ وجه صلاحیت ماندن در مناصب دولتی را ندارند.

«محمد شریعتمداری» از وزارت صنعت، معدن و تجارت به دلیل عملکرد ناموفقش در کنترل بازار در شرایط پرتلاطم اقتصادی کشور و بازگشت دوباره تحریم ها جابجا شد و به وزارت «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» رفت تا با حضور یک وزیر جدید اقدامات جدی در جهت بهبود وضعیت بازار صورت بگیرد. آنچه در همین مدت کوتاه از رضا رحمانی دیده ایم، نه بهتر از آنچه شریعتمداری بر جای گذاشت که به مراتب بدتر از آن چیزی است که او عمل کرده و نمونه آن را می توان بر غلبه لابی خودروسازی بر اختیارات و قدرت وزیر مشاهده کرد.

برکناری وزیر صمت، شروعی برای ریشه‌کنی انتصابات فامیلی

حالا وزیر صمت جدای عملکرد نامطلوبی که در کوتاه مدت داشته است، به سمت بهره گیری از انتصابات فامیلی و پوشش ضعف های خود از این ناحیه رفته و اقدام اخیر او در کنار صحبت هایی که پیرامون آن کرده، هیچ جای دفاعی از او باقی نمی گذارد. قطعا حسن روحانی برای زنده نگه داشتن امید مردم و جامعه باید وزیران و مدیرانی که تاکید او برای «شایسته سالاری» و «جلوگیری از حاشیه سازی برای دولت از طریق انتصابات فامیلی» را نادیده گرفته اند، برکنار کند. برکناری وزیر صمت از آن دسته اقداماتی است که می تواند موتور محرک دولت و حاکمیت را برای مبارزه ریشه ای با انتصابات فامیلی و در عوض ترویج شایسته سالاری در کشور را روشن کند.

image_print
20 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *