الگوی انتقال ایدز در کشور تغییر کرده است

متخصص بیماری‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های عفونی و عضوهیأت علمی دانشگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌علوم‌‌‌‌‌‌‌‌پزشکی مشهد گفت: در گذشته 66 درصد بیماران مبتلا به ایدز را معتاد‌‌های تزریقی تشکیل می‌دادند اما از سال 90 تا به امروز 37 درصد معتادان تزریقی و 42 در صد از طریق رابطه جنسی صورت گرفته که این آمار نشان‌‌‌دهنده تغییر الگوی انتقال ایدز در کشور است.

امین‌‌‌ بجدی، در نشست خبری به مناسبت هفته اطلاع‌رسانی ایدز و شعار «سلامت حقی برای همه با اطلاع‌رسانی، پیشگیری، تشخیص‌ زودهنگام»، که در ساختمان مرکز بهداشت استان برگزارشد، افزود: تا پایان سال 2016،  36 میلیون و 800هزارنفر بیمار اچ ای اوی در دنیا شناسایی شدند که آماری نزدیک به همین تعداد از زمان شناسایی بیماری ایدز جان خود را از دست داده‌اند.

عضوهیأت علمی دانشگاه علوم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ پزشکی مشهد افزود: با تمام پیشرفت‌های درمانی که تا کنون انجام شده هر ساله بیش از یک میلیون مرگ‌ومیر در سطح جهان برای بیماری ایدز گزارش می‌شود. در ایران نیز حدود 34 هزار بیمار شناخته شده مبتلا به ایدز، وجود دارد و  تخمینی که در خصوص این بیماری در کشور ما به عمل آمده بین 70 تا 100هزار نفر مبتلا به ایدز هستند.

بجدی با اشاره به اینکه «الگوی انتقال ایدز در کشور در حال تغییر است»، بیان کرد: به طور مثال اگر در گذشته 66 درصد بیماران مبتلا به ایدز از معتاد‌‌های تزریقی بودند اما از سال 90 تا به امروز 37 درصد معتادین تزریقی و 42 درصد از طریق رابطه جنسی صورت گرفته که این آمار نشان‌‌‌دهنده تغییر الگوی انتقال ایدز در کشور است. راه دیگر انتقال بیماری ایدز انتقال خون است که می‌‌‌‌توان گفت در حال حاضر تقریباً آماری از آن در دنیا وجود ندارد؛ چون در همه‌ی کشورها بانک‌‌‌‌‌‌‌‌‌های خون چک می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

عضوهیأت علمی دانشگاه علوم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پزشکی مشهد بحث مهم در خصوص بیماری اچ ای وی در کشور را مادران باردار مبتلا به این بیماری دانست و تصریح کرد: شایع‌ترین زمان برای انتقال بیماری ایدز توسط مادرانی که مبتلا به آن هستند اما از وجود بیماری مطلع نیستند، زمان زایمان است که اگر زایمان طبیعی باشد، نوزاد به خون و ترشحات کانال زایمان آلوده می‌‌شود.

بجدی با بیان اینکه «شیردهی‌ طولانی مادر مبتلا به ایدز باعث انتقال بیماری ایدز به کودک می‌‌‌‌‌‌‌‌شود»، گفت: اگر شیردهی مادر به کودک بیش از یک سال باشد باعث انتقال بیماری اچ ای وی خواهد شد. پس می‌توان گفت انجام آزمایش در دوران بارداری می‌‌تواند مانع انتقال بیماری از مادر به کودک شود.

متخصص بیماری‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های عفونی و عضوهیأت علمی دانشگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ علوم‌‌‌‌‌‌‌‌پزشکی مشهد افزود: به طور کلی مرحله اول بیماری ایدز بدون علائم است؛ به این معنی که بیمار سال‌‌‌‌‌‌های زیادی بدون هیچ‌‌گونه علائمی زندگی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند اما بیماری  در بدن فرد پیشرفت می‌کند که به آن نهفتگی بالینی می‌‌‌‌گویند. حداقل 5 تا 10 سال از زمان ابتلا به بیماری زمان می‌‌‌‌‌‌برد تا علائم مرتبط با ایدز در فرد دیده شود و حدود 10 تا 15 سال طول می‌‌کشد تا به مرحله پیشرقته برسد.

بجدی با اشاره به اینکه «بیماری سل تهدیدکننده‌‌ترین عفونت در دوران پیشرفته یا متوسط اچ ای وی است»، بیان کرد: در آمارهایی که در سال 2015 منتشر شد، 390هزار بیمار اچ‌آی‌وی، به‌خاطر بیماری سل فوت کردند.

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *