۷۹ درصد تولید زعفران کشور در خراسان رضوی است
سرپرست حوزه امور اقتصادی و سرمایه گذاری معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری خراسان رضوی گفت: این استان با حدود 256 تن تولید زعفران و 82 هزار هکتار سطح زیر کشت، دارای رتبه نخست در کشور است.
علی رسولیان با بیان این مطلب افزود: زعفران به طور میانگین 210 نفر روز کارگر درسطح یک هکتار اشتغالزایی دارد، یعنی هر هکتار حدود یک اشتغال دائم را در بر دارد.
وی ادامه داد: در برنامه ششم توسعه ، افزایش عملکرد زعفران به 7-6 کیلوگرم در هکتار و میزان تولید آن 450 تن درسال پیش بینی شده است.
سرپرست حوزه امور اقتصادی و سرمایه گذاری معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری خراسان رضوی بیان کرد: این استان با 121 واحد دارای پروانه بهره برداری فرآوری و بسته بندی زعفران به ظرفیت اسمی400 تن رتبه اول در کشور را دارا میباشد.
رسولیان گفت: تعداد پروانههای بهره برداری بسته بندی زعفران در سطح استان 114 فقره با ظرفیت 235 تن در سال میباشد و مشهد با 34 واحد، گناباد با 15 واحد، کاشمر با 11 واحد و تربت حیدریه با 10 واحد شهرستانهایی هستند که که بیشترین ظرفیت را در این خصوص دارند.
وی خاطر نشان کرد: درسال 95 از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی و سامانه بهین یاب مبلغ 18 هزارو 700 میلیون ریال به 9 واحد تولیدی در قالب سرمایه در گردش پرداخت شده و همچنین در سال 96 از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی مبلغ 29 هزار میلیون ریال معرفی شده اند که در مرحله بررسی و عقد قرارداد با بانک میباشند.
سرپرست حوزه امور اقتصادی و سرمایه گذاری معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری خراسان رضوی تصریح کرد: درسال 1395 براساس آمار گمرک جمهوری اسلامیایران حدود 203 تن زعفران به ارزش 286 میلیون دلار صادر شده است.
رسولیان بیان کرد: مواردی چون تصویب برنامه ساماندهی زعفران ایران (برنامه جامع ) در هیأت محترم وزیران، توسعه هدفمند سطح زیرکشت زعفران به منظور توازن سازی بین عرضه و تقاضا، جلوگیری از قاچاق پیاز زعفران به کشورهای دیگر و برنامه ریزی و هماهنگی در خصوص جذب تسهیلات به منظور حمایت از مخترعان و تولیدکنندگان ادوات مکانیزه زعفران از جمله اقدامات حمایتی دولت از این حوزه است.
وی افزود: ییشنهاد ردیف اعتباری برای برنامه ملی زعفران در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی، راه اندازی بورس زعفران برای توسعه معاملات زعفران و تهیه و تدوین طرح استقرار سیستم HACCP زعفران از مرحله تولید تا فرآوری با همکاری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و کمیته کشوری تدوینHACCP، از دیگر اقدامات و برنامههای انجام شده برای زعفران، بشمار میرود.
سرپرست حوزه امور اقتصادی و سرمایه گذاری معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری خراسان رضوی ادامه داد: موضوعاتی از قبیل ثبت برند ملی زعفران ایران، احداث واحدهای مدرن فرآوری زعفران و تولید محصولات مختلف از آن، احداث واحدهای درجه بندی (سورتینگ)پیاز زعفران، نوسازی و بازسازی واحدهای موجود، احداث ترمینال گل و پیاز زعفران، اجباری کردن استانداردهای داخلی زعفران، تاسیس صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی ملی– تخصصی زعفران، تصویب استاندارد پیاز زعفران توسط موسسه ثبت و گواهی بذر، ایجاد بازارهای صادراتی جدید برای زعفران، ثبت ژنتیکی زعفران ایران، احداث واحدهای تولید پیاز زعفران در مناطق مستعد براساس استاندارد مصوب و شناسایی و تجمیع تشکلهای تولیدی زعفران را میتوان از برنامههای پیش روی زعفران نام برد.
رسولیان اظهار داشت: مباحثی نظیر روش سنتی کشت و پایین بودن راندمان تولید، کمبود سرمایه درگردش واحدهای فرآوری و بسته بندی، صادرات عمده به صورت فله، نبود تشکلهای قوی و عمده در بخش تولید، ناکافی بودن تحقیق و توسعه (RAD) مرتبط با تولید و کاربرد زعفران درصنایع داروسازی رنگرزی صنایع آرایشی و بهداشتی و نبود تحقیقات در مورد فرمولاسیونهای غذایی و دارویی و ناکافی بودن مطالعات بازار و صادرات زعفران و صادرات سنتی زعفران به چند کشور ( امارات ، اسپانیا ، عربستان و.. ) ازجمله چالشهای موجود در خصوص زعفران است
وی اظهار کرد: هم اکنون 5 مرکز خرید حمایتی زعفران در 5 شهرستان توسط اتحادیه تعاون روستایی استان فعال شده که زیر نظر کمیته هماهنگی خرید زعفران در سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی مدیریت میشوند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.