سالِ تلاطم‌های اقتصادی و چالش‌های معیشتی!

 مهناز اصغری | سال تمام شد و اگر بخواهم کارنامه اقتصادی کشور در سال 1403 را در یک جمله خلاصه کنم، باید بگویم «سالِ تلاطم‌های اقتصادی و چالش‌های معیشتی!»

سالی که در آن، متغیرهای کلان اقتصادی نظیر نرخ تورم، ارز، طلا و مسکن، مسیری پرفراز و نشیبی را طی کردند و تاثیرات قابل توجهی بر زندگی روزمره مردم گذاشتند.

روند صعودی نرخ تورم در سال 1403 که ناشی از عواملی چون رشد نقدینگی، افزایش نرخ ارز و اختلال در زنجیره تامین بود، به فرسایش تدریجی قدرت خرید خانوارها، به ویژه اقشار کم‌درآمد، و کاهش رفاه عمومی منجر شد. بی شک این فرسایش نیز مستقیماً با نوسانات پردامنه بازار ارز از قریب به 43 هزار تومان در فروردین ماه تا 92 هزار تومان در اسفندماه سال جاری در ارتباط بود. درست همان جایی که افزایش نرخ ارز، علاوه بر تاثیر بر قیمت کالاهای وارداتی، موجب افزایش هزینه‌های تولید و در نتیجه، افزایش قیمت کالاهای داخلی شد. ماحصل تمام این زنجیره نیز بار مضاعفی را بر دوش مصرف‌کنندگان گذاشت و به تشدید تورم دامن زد.

در همین حال، بازار طلا نیز در سال 1403 شاهد افزایش قیمت‌ها بود. طلا، به عنوان یک دارایی امن، در شرایط تورمی و بی‌ثبات اقتصادی، مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار گرفت، و بازار مسکن نیز، متاثر از افزایش هزینه‌های ساخت تا حدودی با رشد قیمت‌ها روبرو شد و همین موضوع هرچند نه چندان نیز دسترسی به مسکن را بیش از پیش به رویایی دست‌نیافتنی تبدیل کرد.

مجموع این تحولات اقتصادی، چالش‌های معیشتی قابل توجهی همچون کاهش قدرت خرید، افزایش هزینه‌های زندگی و نگرانی از آینده اقتصادی را برای مردم ایجاد کرد. در چنین شرایطی، اتخاذ تدابیر سیاستی مناسب برای کنترل تورم، مدیریت بازار ارز و حمایت از اقشار آسیب‌پذیر، امری ضروری است.

اما در نهایت با نگاهی خوشبینانه و با وجود همه چالش‌ها، امیدواریم که در سال جدید، با اتخاذ سیاست‌های اقتصادی کارآمد مردم روی خوش زندگی و روزمرگی را بینند و دیگر برای بقا نه تنها نجنگند بلکه دست و پا هم نزنند!

 

 

image_print