دنیا علیه زعفران ما

از عیار طلای سرخ ما در این سال‌ها کاسته نشده است، اما حال و روز آن به زردی می‌زند. در شرایطی که قوانین و دستورالعمل‌های داخلی مسدی در برابر صادرات این محصول شده است و کمر تجار را خم کرده است، مسئولین کشت و صادرات زعفران از افغانستان را جدی نمی‌گیرند و این سکوت و نادیده انگاری کار را به جاهای باریک می‌کشاند.

روز گذشته یک عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی خراسان رضوی هشدار داد که ما در شرایط نابرابری در حال رقابت زعفرانی با افغانستان هستیم.

عبدالله ملافیلابی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا افزود: متاسفانه کشورهای عربستان، هند و چین تعرفه 25 تا 30 درصدی روی زعفران ما بسته‌اند، در حالی‌که افغانستان که چهارمین کشور تولید کننده و سومین کشور صادر کننده زعفران است، این تعرفه را ندارد، لذا ما باید محصول با کیفیت و ارزانتری نسبت به رقبا داشته باشیم تا بازار دنیا را از دست ندهیم.

وی با بیان اینکه در حال حاضر 80درصد زارعین در مرداد و شهریور کشت و کار می‌کنند، عنوان کرد: بهترین زمان کاشت زعفران بر اساس یافته‌های پژوهشی نیمه اول خرداد ماه است. در حال حاضر متوسط عملکرد در هر هکتار 3.8 کیلو است در حالی‌که در این روش ما می‌توانیم حداقل محصول را دو برابر کنیم.

پرهیز از خام فروشی

رییس بخش زیست فناوری موادغذایی پژوهشكده علوم و مهندسی صنايع غذايی خراسان رضوی ادامه داد: با توجه به اینکه این محصول به عنوان داروی ضد سرطان مطرح است بایستی از خام فروشی پرهیز کنیم و بر روی فرآوری آن کار کنیم. در حال حاضر در سایر کشورها از آن در ساخت کرم ضد آفتاب، پماد ضد خارش لثه، قرص‌های شادی بخش و رنگ برای صنایع نوشابه سازی استفاده می‌شود. در این صورت می‌توانیم ارزش افزوده بیشتری کسب کنیم.

ملافیابی اضافه کرد: البته در حال حاضر زعفران در ایران نیز در صنایع، به‌عنوان پودر کیک زعفرانی، پودر سوخاری زعفرانی، پودر پروبیوتیک و قرص زعفران استفاده می‌شود که البته این درصد خیلی کمی است و باید در جهت تبدیل به محصولات دیگر برای صادرات بر روی آن کار کرد.

وی ادامه داد: همچنین در این زمینه می‌توان کارخانجات در قطب تولید این محصول را تشویق به سرمایه‌گذاری در جهت فرآوری آن کرد تا از حالت ادویه خارج و به عنوان دارو مطرح گردد.

داروی هزاره سوم

عضو هیات علمی پژوهشكده صنايع غذايی خراسان رضوی عنوان کرد: در حال حاضر تیم‌هایی در خارج از کشور بر روی خاصیت ضدسرطانی زعفران مشغول آزمایشات مختلف هستند. در داخل کشور نیز در دانشکده‌های پزشکی و داروسازی این امر در حال انجام است تا این محصول بتوانند به‌عنوان داروی هزاره سوم مطرح باشد.

ملافیلابی تاکید کرد: در حال حاضر کشور اسپانیا با اینکه سالانه حدود 1 تن تولید دارد اما با خرید زعفران ما و بسته بندی آن به نام خود، آن را با نام جهانی به اتحادیه اروپا عرضه می‌کند.

وی یکی دیگر از مزیت‌های زعفران را زمان برداشت این محصول دانست و ادامه داد: ما به زارعین پیشنهاد می‌کنیم پیاز را از جای مطمئن خریداری کنند آن را ضد عفونی کنند و با تراکم بالا بکارند و اضافه بر آن به دلیل ارگانیک بودن این محصول در زمان استفاده از کود دامی احتیاط لازم را بکنند. چرا که اگر محصول آلوده شود قابل تمیز کردن، شستشو و ضد عفونی نیست.

افزایش 2 برابری تولید محصول زعفران با تکیه‌بر یافته‌های پژوهشی

عضو هیات علمی پژوهشكده صنايع غذايی خراسان رضوی با تاکید بر اینکه زارعین بایستی از یافته‌های پژوهشی که در 3 دهه اخیر توسط محققین به‌دست آمده است،استفاده لازم را انجام دهند، افزود: اگر این موارد رعایت شود ما مطمئن هستیم به جای نگهداری مزارع به مدت 8 سال و تولید به‌طور نمونه 40 کیلو زعفران، این کار در مدت 4 سال با همان میزان محصول انجام خواهد شد و این اقتصادی ترین محصولی است که با توجه به خشکسالی ارزش افزوده آب را بالا می‌برد و به ازای هر یک متر مکعب آب یک گرم محصول برداشت می‌شود .

ملافیلابی افزود: از نکات دیگر که باید زارعین توجه ویژه به آن داشته باشند این است که گل را قبل از اینکه اشعه آفتاب برآن بتابد، برداشت کنند تا رنگدهی آن کم نشود؛ همچنین آن را سریع تر خشک کنند تا ماده موثره حفظ شود.

کشت در 25 استان

وی با بیان اینکه در حال حاضر ایران بیشترین تولید زعفران و سطح کشت و کار را دارد افزود: در سال گذشته دولت به‌خاطر حمایت از کشاورزان 70 تن از این محصول را خریداری و دپو کرده است که در سال جاری نیز همین قصد را دارد.

ملافیلابی تاکید کرد: با توجه به اینکه در حال حاضر در 25 استان زعفران کشت کار می‌شود، عنوان کرد: سالانه برای حدود 270 نفر به طور میانگین اشتغال ایجاد می‌شود که ما اعتقاد داریم در جایی که آب ارزش دارد و ما نمی.توانم مبادرت به کشت و کار سایر محصولات کنیم و نمی توانیم صنعت آن منطقه را رونق دهیم زعفران گزینه بسیار خوبی است. لذا دولت نیز در این مسیر تمهیداتی را انجام داده است و نسبت به خرید توافقی این محصول در 3 استان خراسان اقدام نموده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه زعفران تنها محصولی است که به نسبت 40 محصولی که در خراسان کشت می‌شود، اقتصادی، کم آب‌تر و شاید ارزش افزوده آب را بالا می‌برد، ادامه داد: در حال حاضر کشورهای اطراف به دلیل گرانی این محصول رقیب ما در این زمینه شده‌اند و ما باید به دلیل ارزآوری از آن، اهمیت موضوع را درک کنیم.

دنیا علیه ماست

ملافیلابی بیان کرد: متاسفانه دنیا علیه ماست و کشورهای عربستان، هند و چین تعرفه 25 تا 30 درصدی روی زعفران ما بسته‌اند، در حالی‌که افغانستان که چهارمین کشور تولید کننده و سومین کشور صادر کننده زعفران است این تعرفه را ندارد، بنابراین نیاز است تا بتوانیم با دنیا رقابت کنیم و محصول سالم، با کیفیت و ارزانتری نسبت به رقبا داشته باشیم تا بازار دنیا را از دست ندهیم.

وی تاکید کرد: دنیا به دنبال محصولات ارگانیک و سالم است و چون این محصول نیاز به کود شیمیایی و آفت کش ندارد، باید بتوانیم شرایط و نکات بهداشتی و ایمنی از قبیل فاصله این محصول با سایر مزارع، عدم استفاده از کودهای شیمیایی طی 5 سال گذشته و استفاده از کودهای آلی و همچنین خشک کردن این محصول در محیط سالم رعایت کنیم.

از برگزاری کارگاه اموزشی تولید زعفران با رویکرد ارگانیک خبر داد و عنوان کرد: در این کارگاه آموزشی به دنبال آن هستیم تا به بیان اهمیت فرآوری بعد از برداشت زعفران بپردازیم که اکثر مواقع محصول به صورت خام صادر می‌شود که باید در این مورد تجدید نظر کرد.

 

انتهای خبر/

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *