برجام، تاثیر غیرمستقیم بر صادرات استان داشته است
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در زمینه تاثیر برجام بر صادرات گفت: برجام تاثیر مستقیم بر کار صادرات نداشت ولی تا قبل از آن طرفهای خارجی با دید منفی به ایران نگاه میکردند و حاضر نمیشدند پای میز مذاکره با ما بنشینند ولی برجام این فضا را شکست و تمام کشورها از مذاکره با بازرگانان ما استقبال میکنند.
محمدحسین روشنک در گفتوگو با صبح امروز افزود: اما در صادرات استان ما که عمده صادرات به آسیای میانه و افغانستان است برجام نقش چندانی نداشته و چه هنگام تصویب و چه اکنون تفاوت چندانی در کار ما ایجاد نکرده است.چرا که حتی با برداشتن تحریمها سیستم بانکهای کشورهای بازار هدف استان ما راه زیادی تا رسیدن به استانداردهای جهانی را دارند.
این فعال اقتصادی استان اضافه کرد: برای بررسی وضعیت صادرات در کشور ابتدا باید نگاهی به ساختار اقتصاد کشور انداخت. این که آیا ما کشور مبدا صادرات هستیم یا مقصد واردات؟ مبدا چه کالاهایی هستیم؟ و آیا تا کنون زمینه سازی ر این زمینه داشتهایم و چه هدفگذاریهایی انجام شده؟ متاسفانه باید گفت نه تنها ایران کشور مبدا و صادرکننده نیست بلکه کاملا یک کشور واردکننده و مقصد است.
وی تاکید کرد: ما بالاترین نرخ تعرفههای واردات را نسبت به کل کشورهای دنیا داریم.کشوری که بیشترین نرخ تعرفههای واردات دنیا را داشته باشد و علیرغم تمام سختگیریها دهها میلیارد دلار سالانه کالای قاچاق به آن وارد شود نمیتواند مبدا و صادر کننده باشد. در دنیا سنبل صنعت، خودروسازی است و کشوری که برای حمایت از تولید خودرو دولت مجبور است صد در صد تعرفه واردات دریافت کند، مبدا صادرات نیست.
روشنک تصریح کرد: این تغییرات از زمانی رخ داد که دولت محمود احمدینژاد بخاطر تحریمها بجای دریافت پول با کشورهایی چون هند، چین و ترکیه قرارداد واردات کالا امضا میکرد. به این ترتیب ما تبدیل به یک مقصد و واردکننده شدیم و روزبهروز از مبدا بودن دورتر شدیم. از طرفی در آن دوره درآمدهای دولت زیاد بود ولی پول در نوسازی صنایع و بنگاههای تولیدی هزینه نشد و قیمت تمام شده به شکلی در آمد که ما در بخش تولید قادر به صادرات نیستیم.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و وارد کنندگان خراسان رضوی اظهار کرد: تنها بخشی که هنوز رونق صادرات دیده میشود کشاورزی است و ما هنوز در خشکبار، زعفران،پسته، میوه و داروهای گیاهی مبدا محسوب میشویم و البته بخشی جزئی از مواد معدنی و پتروشیمی نیز هنوز فعالیت خوبی دارند که میتوانند ما را مبدا صادرات معرفی کنند ولی در دیگر کالاها توجیهی برای صادرات نداریم.با این شرایط باز هم در نیمه اول سال جاری افزایش ده درصدی ارزشی صادرات را داشتهایم که البته بیشتر مربوط به تورم است چرا که از نظر وزنی با کاهش صادرات مواجه بودهایم.
وی افزود:نسبت صادرات به واردات ما قابل مقایسه نیست و البته نباید انتظاری هم داشت چرا که ما 36 الزام برای صادرات را که مقدمه شروع به کار است را نداریم و درحالی که هیچ زیرسازی انجام نشده نمیتوان انتظار افزایش حجم صادرات را داشت.البته باید به این نکته اشاره کرد که وضعیت استان خراسان رضوی در صادرات از میانگین کشوری بهتر است و رشد بیشتری نسبت به دیگر استانهای کشور داشتیم.
روشنک در زمینه تاثیر برجام بر صادرات گفت:برجام تاثیر مستقیم بر کار صادرات نداشت ولی تا قبل از آن طرفهای خارجی با دید منفی به ایران نگاه میکردند و حاضر نمیشدند پای میز مذاکره با ما بنشینند ولی برجام این فضا را شکست و تمام کشورها از مذاکره با بازرگانان ما استقبال میکنند.اما در صادرات استان ما که عمده صادرات به آسیای میانه و افغانستان است برجام نقش چندانی نداشته و چه هنگام تصویب و چه اکنون تفاوت چندانی در کار ما ایجاد نکرده است.چرا که حتی با برداشتن تحریمها سیستم بانکهای کشورهای بازار هدف استان ما راه زیادی تا رسیدن به استانداردهای جهانی را دارند.
وی در خصوص عملکرد دولتها و نقش آنها در صادرا ما اظهار کرد: دولت سابق میتوانست با پولهای زیادی که در اختیار داشت، زمینه و زیرساختهای تولیدات صادرات محور کشور ما را شکل بدهد تا در این دولت ما در صادرات رشد و شکوفایی داشته باشیم اما نه تنها این امر صورت نگرفت بلکه زیرساختها نیز نابود شد و دیگر زیرساختهای صادراتی نداریم.در گذشته ما به افغانستان و آسیای میانه ماکارونی، رب ،نوشابه و… صادر میکردیم ولی آنها خود الان به این صنایع دست پیدا کردهاند و ما نیز باید به صنایع جدیدتری دست پیدا میکردیم و صادرات جدیدی به این کشورها میداشتیم ، کاری که کشورهای دیگر در قبال ما انجام دادند اما متاسفانه پولها در جایی که باید خرج نشد و دولت کنونی چنین سرمایه و بودجهای در اختیار ندارد و توان سرمایهگذاری در این قسمت نیست پس نمیتوان در این بخش انتظار چندانی از دولت داشت.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و وارد کنندگان خراسان رضوی در پایان صحبتهای خود گفت: دولت نرخ ارز را با دوپینگ ارزان نگه داشته است به این دلیل که اگر ارز گران شود تورم غیرقابل کنترل میشود. ولی این ارزان نگه داشتن برای صادرات سم است چرا که دلار در ایران ارزش بیشتری دارد و در واقع ما با ارزان نگه داشتن نرخ دلار به تولید و جنس خارجی سوبسید و امتیاز دادهایم.
گزارشی از رضا شجاع
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.