استاندار خراسان رضوی در بازدید از الکترواستیل؛
فرزند ارشد صنعت استان نیازمند حمایت است
مهناز اصغری
استاندار خراسان رضوی در جریان بازدید از خط تولید کارخانه الکترواستیل مشهد بر اهمیت حل چالشهای پیش رو و احیای این واحد صنعتی تأکید کرد و گفت: «مشکل فعلی الکترو استیل، مشکل شخصی مدیرعامل این مجموعه نیست؛ بلکه مشکل صنعت استان است. اگر این مجموعه به جای چندماه، در چندسال به چرخه تولید بازمیگشت، آیا از نظر دیگران، استان ما به لحاظ صنعتی رها شده به نظر نمیآمد؟ بیشک، هزینه اجتماعی بازگشت دیرهنگام الکترو استیل، میلیاردها تومان برای صنعت کشور بود.»
به گزارش روزنامه «صبح امروز»؛ الکترو استیل به عنوان یکی از قطبهای تولید لوازم خانگی در کشور، نقش مهمی در اقتصاد استان و کشور دارد و سهم قابل توجهی از بازار داخلی را به خود اختصاص داده و به عنوان یکی از برندهای شناخته شده به طور مستقیم و غیرمستقیم برای هزاران نفر ایجاد اشتغال و به کاهش نرخ بیکاری در استان کمک شایانی کرده است. صبح روز گذشته؛ استاندار خراسان رضوی پس از بازدید از خط تولید این کارخانه به چالشهای پیش روی این واحد صنعتی اشاره کرد و بر لزوم حمایتهای بیشتر از سوی دستگاههای اجرایی تأکید نمود.
در این نشست، چالشهای پیش روی الکترو استیل در خصوص زمین واگذاری جایگزین در شهرک صنعتی خادم الرضا مطرح شد و همچنین عدم حمایت شایسته نظام بانکی پس از حادثه آتشسوزی کارخانه در فرودین ماه سال گذشته، مورد گلایه از سوی مدیرعامل شرکت الکترو استیل قرار گرفت. نمایندگان شبکه بانکی کشور حاضر در جلسه نیز از مجموع 2880 میلیارد تومان تسهیلات اعطایی به الکترو استیل خبر دادند. با این حال، این موضوع و ارقام و آمار ارائه شده محل بحث حاضرین بود.
در سه شیفت آواربرداری و همزمان ساختمانسازی و نصب ماشینآلات را آغاز کردیم
در ابتدای این نشست مدیرعامل شرکت الکترواستیل با اشاره به 5 دهه فعالیت مستمر این کارخانه عنوان داشت: من خودم را یک ایرانی وطن پرست میدانم که خاک میهنم سرمه چشمانم است. سالهاست که میخواستم از حوزه تولید کنارهگیری کنم و به فعالیتهای اجتماعی و مدنی شخصیام بپردازم اما اتش سوزی کارخانه این نهیب و تلنگر را زد که بدون اذن حضرت حق نمیشود و زمان کناره گیری نرسیده است. من تولید را مقدس میدانم چراکه تنها راه نجات هر کشوری است.
مجید محمدزاده با گلایه از شایعات مطرحشده پس از حادثه آتشسوزی کارخانه در سال گذشته، اظهار داشت: پس از حادثه شایعات بسیاری در خصوص مبلغ دریافتی از بیمه و غیره شکل گرفت. اما مجموع دریافتی این مجموعه از بیمه تنها رقمی بالغ بر 541 میلیارد تومان بود. این در حالیکه بیش از 20 هزار میلیارد ریال برای احیای کارخانه هزینه شد. این رقم با احتساب ماشینآلاتی که در آتش سوخته و محاسبه آنها به قیمت روز، حتی بیشتر نیز میشود.
وی با اشاره به اینکه «پس از حادثه، در مصوبات ستاد تسهیل، عمدهترین بند این بود که زمین جایگزینی در شهرک صنعتی خادم الرضا، در اختیار الکترو استیل قرار گیرد تا سبد توسعهای ایجاد شود» بیان کرد: استانداری قول داد که در سریعترین زمان ممکن این زمین را برای بهرهبرداری اختصاص دهد؛ چراکه آواربرداری پس از حادثه، حداقل 6 ماه به طول میانجامید. اما پیگیریها زمانبر بود و زمین حوالی اسفندماه تحویل شد که حتی در آن زمان نیز نتوانستیم کار را شروع کنیم. هماکنون نیز هنوز مشغول تسطیح کردن و دیوارکشی هستیم. به همین دلیل، تصمیم گرفتیم همین محل فعلی کارخانه را پس از آتشسوزی دوباره احیا کنیم و در سه شیفت آواربرداری و همزمان ساختمانسازی و نصب ماشینآلات را آغاز کردیم تا خانواده چند هزار نفری وابسته به الکترو استیل را حفظ کنیم. در نتیجه از اوایل مهرماه سال گذشته، تولید کارخانه مجددا احیا و به چرخه صنعت بازگشتیم.
مدیرعامل شرکت الکترواستیل در بخشی از صحبتهای خود با اشاره به اینکه «در ستاد تسهیل استان نیز مقرر گردید بانکها بدون مطالبه معدل حساب سقفهای اعتباری جاری ما را تمدید کنند» تاکید کرد: متأسفانه به جز بانکهای صادرات و سامان، هیچکدام از بانکهای سپه، ملی، رفاه و توسعه تعاون حتی سقفها را تمدید نکردند و با بیمهری کامل مواجه شدیم.
محمدزاده در بخش پایانی صحبتهای خود با گلایه از بی مهریها خواستار بازپسگیری زمین واگذاری برای ساخت خط تولید جدید توسط شرکت شهرکهای صنعتی شد و اذعان داشت: من در کنار خانواده الکترو استیل و صنعت و تولید میمانم؛ اما با این نقشه راه، نگران تولید کشور در نسلهای بعد هستم.
طرح شهرک خادم الرضا آیندهدار و مورد تأیید وزارتخانه است
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان نیز با اشاره به اینکه خوشبختانه استاندار فعلی با نگاه اقتصادی به دنبال افزایش تولید و طرح توسعه هستند، ابراز امیدواری کرد و عنوان داشت: چهاردهم اردیبهشت سال گذشته اولین جلسه ستاد تسهیل استان برگزار شد و قبل از تیرماه نیز موضوع را در ستاد تسهیل کشوری مطرح کردیم.
امیررضا رجبی با اشاره به اینکه «طرح شهرک خادم الرضا آیندهدار و مورد تأیید وزارتخانه است» گفت: آغاز واگذاری زمینهای پروژه شهرک صنعتی خادم الرضا در سال 1401 آغاز بود اما زیرساختها نیاز به درست شدن داشت و به بهرهبرداری نرسیده بود.
دبیر ستاد تسهیل استان افزود: ما در ستاد تسهیل استان بحثهای تخصیص ارز، ثبت سفارشها، ورود ماشینآلات و… را در اولویت قرار دادیم و جواز تأسیس نیز بلافاصله انجام شد. اما در این بین چالشهایی نیز وجود داشت که از اختیارات ما خارج بود.
وی در پایان بندی صحبتهای خود رو به استاندار خراسان رضوی تصریح کرد: اکنون نیز امیدواریم با حضور جنابعالی و مکاتبات بیشتر، به نتیجه برسیم.
قول و قرارها آنطور که باید تحقق نیافته است
همچنین معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی نیز بیان کرد: واقعیت این است که مجموعه اقدامات دولتهای مختلف در حمایت از تولید داخلی و وضع قوانینی همچون ممنوعیت ورود لوازم خانگی خارجی، بسیار مثمرثمر بوده است. اما از سوی دیگر، محدودیتهای قانونی اجرایی نیز وجود دارد و معتقدم قول و قرارها آنطور که باید تحقق نیافته است.
حسن نوری زاده موضوعاتی همچون تسهیلات بانکی، افزایش سطح اعتبارات اسنادی و واگذاری زمین را نشاندهنده دغدغه مسئولین استان دانست و گفت: امیدواریم بتوانیم با همافزایی و استفاده از همه ظرفیتها، نسبت به رفع مشکلات واحد تولیدی اقدام کنیم.
تاخیر در واگذاری زمین به دلیل حساسیت مدیرعامل الکترو استیل بود
در ادامه این نشست رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان خراسان رضوی نیز در بخشی از صحبتهای خود به موضوع تسهیلات اهدایی و جزئیات آن پرداخت و در ادامه اذعان داشت: علیرغم اینکه واگذاری زمین در شهرک صنعتی خادم الرضا بهصورت 20 درصد و بازپرداخت 12 ماهه است، برای الکترو استیل، مصوبه 5 درصد و بازپرداخت 60 ماهه گرفتیم. در نتیجه عملاً این وام بدون سند و وثیقهای است که به وسیله آن میخواستیم به این مجموعه کمک کنیم.
جعفر فرشچی طوسی در بخش دیگری از صحبتهای خود تصریح کرد: تاخیر در واگذاری زمین شهرک صنعتی خادم الرضا نیز به دلیل حساسیت مدیرعامل الکترو استیل در خصوص جانمایی بود؛ چراکه منطقهای را که انتخاب کردند خارج از 250 هکتار طرح اولیه بود. در این خصوص نیز دو قرارداد به مبلغ 405 میلیارد تومان منعقد شد و با سررسیدهای سه ماهه، چکهای اقساط 5 ساله دریافت کردیم. همچنین در حوزه اختیاراتمان، در دو قرارداد تاریخ چکها را نیز عقب انداختیم.
مشکل فعلی الکترو استیل، مشکل شخصی مدیرعامل نیست
پس از شنیدن صحبتها و گلایه ها و اعلام نظرات، استاندار خراسان رضوی بیان کرد: الکترو استیل نامی آشنا در صنعت کشور است. اموالی که در آتش سوخت، سرمایه اصلی این مجموعه نبود؛ چراکه سرمایه اصلی، خلاقان و سازندگان این صنعت هستند. این مجموعه یکی از اعضای خانواده بزرگ صنعتی استان خراسان رضوی و به نوعی فرزند ارشد این خانواده محسوب میشود که امروز با چالش مواجه شده است. ما وظیفه خود میدانیم که برای احیای این واحد صنعتی تلاش کنیم.
غلامحسین مظفری تصریح کرد: این موضوع بسیار حائز اهمیت است که نزدیک به ۳۰ درصد تولید لوازم خانگی کشور با اشتغال بیش از هشت هزار نفر و سرمایه ۷۰ هزار میلیارد ریالی در استان خراسان رضوی صورت میگیرد.
وی با اشاره به اینکه «حادثه آتشسوزی، تجربهای تلخ و سخت بود» تاکید کرد: ما نمیتوانیم خلاف قوانین و ضوابط عمل کنیم و هیچکس هم چنین انتظاری ندارد. اما ظرفیتهای زیادی داریم که باید به درستی از آنها بهره ببریم. هرچند در برخی موارد، قانون دست ما را میبندد؛ اما در هر بخش که بتوانیم شرایط را تسهیل کنیم، این کار را انجام میدهیم.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به اینکه «حضور برند معتبر الکترو استیل در شهرک صنعتی خادم الرضا، به این شهرک اعتبار میبخشد و باعث جذب سایر مجموعههای توانمند میشود» عنوان کرد: مشکل فعلی الکترو استیل، مشکل شخصی مدیرعامل نیست؛ بلکه مشکل صنعت استان است. اگر این مجموعه به جای چهار ماه، در چهار سال به چرخه تولید بازمیگشت، آیا از نظر دیگران، استان ما به لحاظ صنعتی رها شده به نظر نمیآمد؟ بیشک، هزینه اجتماعی بازگشت دیرهنگام الکترو استیل، میلیاردها تومان برای صنعت کشور بود.
وی نیز در پایان بندی صحبتهای خود تاکید کرد: نباید منتظر جلسات رسمی باشیم، چراکه زمان برای ما مهم است. اکنون نیز با اقتدار و توان باید کار را پیش برد و اهل خسته شدن و گله هم نبود. وقتی برای یک واحد تولیدی فعال و نام آشنا، مشکلی رخ میدهد، آن اتفاق فقط مربوط به شرکت تولیدی نیست بلکه برای تمام مردم استان است و نباید موجب افزایش هزینه اجتماعی و رکود سنگین برای کشور شود، بلکه باید با تلاش فراوان و با راه اندازی اینگونه واحدها موجب تقویت تولید شد.