سازمان نظام مهندسی؛

اهمیت و کارویژه‌ها

سید جلال حیدری | مهندس عمران

“نظام مهندسی” سازمانی است مدرن و ضروری، برای تضمین کیفیت‌‌ ساخت و سازها در شهرهای بزرگ و کوچک که هدف اصلی آن برخوردار کردن شهروندان از یک  زندگی امن است. در واقع این سازمان با هدف ساماندهی و نظارت بر فعالیت‌های مهندسی در حوزه‌های مختلف، به ویژه ساختمان‌سازی، ایجاد شده است.

کارویژه مهم نظام مهندسی، تعیین و نظارت استانداردها، ضوابط و مقررات فنی است و به دنبال کمک به ارتقای کیفیت خدمات مهندسی، تضمین ایمنی و سلامت سازه‌ها و حفاظت از حقوق شهروندان است.
نظام مهندسی، به تامین ایمنی و کیفیت ساختمان‌ها و سازها توجهی خاص دارد و یکی از مهم‌ترین وظایف آن، نظارت بر طراحی، اجرا و نگهداری ساختمان‌ها می‌باشد تا اطمینان حاصل شود که سازه‌ها با استانداردهای لازم ساخته شده‌اند و در برابر حوادث طبیعی و غیرطبیعی، از مقاومت لازم بر خوردارند.
در همین راستا، نظام مهندسی، به ارتقای دانش فنی مهندسان می‌پردازد. از این رو از وظایف نظام مهندسی این است که با برگزاری دوره‌های آموزشی، همایش‌ها و کارگاه‌های تخصصی، به ارتقای دانش فنی مهندسان کمک کند و آنها را با آخرین دستاوردهای علمی و فناوری آشنا سازد.
همه‌ی این کارویژه‌ها را می توان در چارچوب حقوق شهروندی تبیین کرد؛ چرا که اولویت اول نظام مهندسی در هر کشور باید توجه ویژه به حفظ حقوق شهروندان باشد. بر این اساس اعضا نظام مهندسی و مهندسان وظیفه خطیری بر عهده دارند و خلق ثروت توسط مهندسان صورت می‌گیرد. بدیهی که مهندسان باید به حداقل حقوق خود از این خلق ثروت  دست یابند.

نظام مهندسی با نظارت بر فعالیت‌های مهندسان، از حقوق شهروندان در برابر ساخت و سازهای غیرمجاز و با کیفیت پایین محافظت می‌کند و مانع خطرات احتمالی می‌شود.
از سوی دیگر نظام مهندسی وظیفه توسعه صنعت ساختمان را در کشور نیز می تواند برعهده داشته باشدد. این نظام با ایجاد یک چارچوب مشخص برای فعالیت‌های مهندسی، به توسعه صنعت ساختمان و بهبود بهره‌وری در این بخش کمک می‌کند.
در کنار این‌ها نظام مهندسی  در صدد ترویج فرهنگ مهندسی نیز هست. در واقع  نظام مهندسی می‌تواند با ترویج فرهنگ مهندسی و ارزش‌های حرفه‌ای، به ارتقای جایگاه مهندسان در جامعه کمک شایانی بکند.

بر پایه همین ملاحظات می‌توان گفت نظام مهندسی به عنوان یک نهاد خودگردان مردمی، نقش مهمی در جامعه ایفا می‌کند. این نظام با تعامل با سایر نهادهای دولتی و خصوصی، به دنبال ایجاد یک محیط مناسب برای فعالیت‌های مهندسی است. همچنین، نظام مهندسی با همکاری با دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی، به توسعه علم مهندسی و نوآوری در این حوزه کمک می‌کند.

image_print