تمام نظرات در وین به یک جمله ختم شد؛

لغو تحریم‌ها راه حیات برجام

سرویس سیاسی

نماینده اتحادیه اروپا با اعتراف به عواقب خروج یکجانبه آمریکا از برجام تصریح کرد برطرف شدن تحریم‌ها، بخش حیاتی این توافق به شمار می‌رود.

به گزارش روزنامه صبح‌امروز، «آنزه لوگار» وزیر امور خارجه اسلوونی روز (دوشنبه) بیانیه مشترک کشورهای عضو اتحادیه اروپا را در شصت‌وپنجمین نشست مجمع عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در وین جریان دارد، قرائت کرد.

وی بیان داشت: اتحادیه اروپا در این مقطع حساس پایبندی خود را به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و حمایت از اجرای کامل و موثر آن اعلام می‌کند. اتحادیه اروپا همچنین به مسائل مرتبط با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال دوباره تحریم‌ها اعتراف می‌کند.

وزیر خارجه اسلوونی خاطر نشان کرد که رفع تحریم های برجامی، در کنار اجرای کامل و قابل راستی آزمایی تعهدات ایران، بخش مهمی از این توافق به‌شمار می‌رود. وی بدون اشاره به بدعهدی طرف‌های اروپایی در اجرای تعهدات برجامی این ادعای تکراری را مطرح کرد که اتحادیه اروپا به تعهدات خود در برجام از جمله رفع تحریم‌ها عمل کرده است.

این سیاستمدار اسلوونی در بخش دیگری از اظهاراتش نگرانی اتحادیه اروپا نسبت به کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران و درخواست برای اجرای کامل این توافق از سوی تهران را تکرار کرد. وی از ایران خواست تا برای حل مسائل باقی‌مانده در زمینه توافقات پادمانی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به طور کامل همکاری کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت می‌گرفت.

« لوگار» عنوان کرد که اتحادیه اروپا از تلاش‌های فشرده دیپلماتیک در چارچوب کمیسیون مشترک برجام و تماس‌های صورت گرفته از سوی نماینده عالی اتحادیه به عنوان هماهنگ کننده برجام با سایر طرف های مرتبط حمایت می‌کند. وی بر همین اساس گفت: از سرگیری مذاکرات (وین) با نگاه بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و دورنمای اجرای کامل این توافق از سوی ایران بیش از هر زمان دیگری حائز اهمیت است.

جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر بارها اعلام کرده است که در صورت لغو تمام تحریم‌های آمریکا به نحوی که قابل راستی آزمایی باشد، به اجرای تعهداتش در برجام باز می‌گردد.

آمریکا تحریم‌ها را به شیوه عملی و قابل راستی آزمایی لغو کند

معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان نیز با اشاره به شکست سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران تصریح کرد: زمان آن فرا رسیده که ایالات متحده سیاست های غلط خود را اصلاح کرده و همه تحریم ها را به شیوه‌ای عملی، موثر و قابل راستی آزمایی لغو کند.

اتحادیه اروپا در این مقطع حساس پایبندی خود را به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و حمایت از اجرای کامل و موثر آن اعلام می‌کند. اتحادیه اروپا همچنین به مسائل مرتبط با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال دوباره تحریم‌ها اعتراف می‌کند

محمد اسلامی نیز در کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین بیان داشت: برنامه جامع اقدام مشترک که با هدف رفع موانع پیشرفت توسط جمهوری اسلامی ایران توافق گردید یک نمونه بارز از حسن نیت جمهوری اسلامی ایران است که ایالات متحده آمریکا با بی توجهی کامل نه تنها به آن عمل نکرد بلکه با بکارگیری سیاست های یکجانبه گرائی مفاد برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را نقض نمود و از آن خارج شد. سیاست به اصطلاح “فشار حداکثری” نیز به شکست انجامید و دولت آمریکا راهی ندارد به غیر از اینکه اعتیاد خود به تحریم های یکجانبه را ترک کند و به قوانین بین المللی احترام بگذارد.

وی افزود: در این زمینه، تنها پس از حدود دو سال و نیم از گسترش مداوم تحریم های فراگیر اقتصادی توسط ایالات متحده و عدم انجام اقدامات عملی از سوی سه کشور اروپائی و اتحادیه در اجرای تعهدات خود، مجلس شورای اسلامی ایران در دوم دسامبر 2020 قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن، دولت موظف شد در صورت تداوم عدم پایبندی مشارکت کنندگان توافق ظرف دو ماه پس از لازم الاجرا شدن قانون اجرای کلیه فعالیت های راستی آزمایی و نظارت فراتر از موافقت نامه جامع پادمان در ایران را متوقف نماید.

بایدن ادعای تکراری آمریکا برای بازگشت به برجام

رئیس جمهوری آمریکا هم با ارسال پیامی برای مجمع عمومی آژانس بین المللی انرژی اتمی که در وین، باردیگر ادعای تمایل واشنگتن برای بازگشت به توافق هسته‌ای ایران را تکرار کرد.

جو بایدن در پیام کتبی خود که روز دوشنبه (۲۹ شهریور ۱۴۰۰) از سوی نماینده این کشور در شصت و پنجمین نشست مجمع عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرائت شد، گفت: از تمام کشورها می‌خواهم که پروتکل الحاقی را به عنوان استاندارد جهانی در زمینه عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای بپذیرند. در همین راستا ایالات متحده همچنان به دنبال بازگشت متقابل به توافق هسته‌ای ایران و خلع کامل سلاح هسته‌ای شبه جزیره کره است.

وی که اخیرا کشورش وارد پیمان امنیتی و پرحاشیه جدیدی با انگلیس و استرالیا شده و از منظر بسیاری کارشناسان، معاهده عدم اشاعه تسلیحات اتمی (ان‌پی‌تی) را زیر سوال برده است، از تمام کشورهای شرکت کننده در نشست خواست تا پایبندی پایدار خود را به پیمان ان‌پی‌تی در اجلاس پیش رو نشان دهند.

ادعای بازگشت بایدن به برجام در حالی تکرار می‌شود که او با گذشت ۹ ماه از گرفتن قدرت در کاخ سفید به سیاست فشار حداکثری دولت قبل و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحده ادامه می‌دهد.

آمریکا یک سال پس از آغاز اجرای برجام، کارشکنی و بدعهدی‌های خود را در قبال این توافق آغاز کرد . دولت پیشین‌آمریکا نه تنها از توافق برجام خارج شد و تحریم‌های مندرج در این توافق را اعاده کرد بلکه با در پیش گرفتن سیاست ناگزیرسازی، سایر شرکای برجام و جامعه جهانی را مجبور به قطع مناسبات اقتصادی و تحریم عملی ایران کند. در این مدت با وجود اذعان جامعه جهانی به غیرقانونی بودن اقدام‌ آمریکا، عملا اقدام عاجلی برای ایفای حقوق ایران در برجام نشده است.

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *