اوضاع در همسایه شرقی کشورمان بحرانی‌است

افغانستان در آرزوی صلح

سرویس سیاسی/ اوضاع در کشور همسایه شرقی‌مان اصلا خوب نیست و هر روز شاهد انتشار اخبار بیشتری از خشونت و درگیری در افغانستان هستیم. از زمان سقوط حکومت طالبان تاکنون میلیاردها دلار در افغانستان خرج صلح، امنیت و جنگ با طالبانی شده که اکنون آن سوی میز مذاکرات نشسته است و بارها خبر از پایان خشونت‌ها بر سر میز مذاکره وعده داده شده  تا شاید افغان‌ها پس از سال‌ها رنگ آرامش را به خود ببینند؛ اما شرایط تازه این کشور ههیچ نشانی از آرامش ندارد.

در همین رابطه رئیس سابق ستاد امور افغانستان وزارت خارجه با تاکید بر این که اوضاع افغانستان می تواند نتیجه توافق پنهان آمریکا و طالبان در دوحه باشد تاکید کرد: ایران و کشورهای منطقه باید مراقب بوده و اجازه ندهند که اهداف آمریکا و تروریسم محقق شود.

محسن پاک آیین، درباره ی تحولات اخیر افغانستان و درگیری میان نیروهای دولتی و طالبان گفت: شرایط افغانستان خیلی بحرانی شده و همان گونه که پیش از این هم پیش بینی می شد و شواهد نشان می دهد به نظر می رسد که آمریکا و طالبان در دوحه به یک توافق پنهان  و اعلام نشده رسیدند که طالبان بعد از خروج نیروهای آمریکا از افغانستان حفاظت پایگاههای آمریکا درافغانستان را به عهده بگیرد و به هیچ سرباز آمریکایی هم حمله نکند.

وی تصریح کرد: در عین حال دست طالبان از طرف آمریکا باز باشد برای این که بتواند اهداف تمامیت خواهانه خود را با حمله به مناطق مختلف افغانستان بی ثبات کند. در واقع اهداف طالبان همان اهداف تمامیت خواهانه است که با تسلط بیشتر به مناطق مختلف دولت را برای به دست آوردن امتیازات بیشتر متقاعد کند.

این دیپلمات پیشین کشورمان افزود: اهداف آمریکا هم این است که افغانستان بی ثبات بماند و طالبان به عنوان مهره ای در کنار داعش اهداف آمریکا را تامین کند که یکی از اهداف مهم آمریکا هم حضور و ورود تروریست‌ها به مناطق آسیای مرکزی و مرزهای شوروی سابق است برای این که رووسیه را در محاصره قرار دهند.

پاک آیین با تاکید بر این که آمریکا و طالبان در پی بی ثبات سازی مناطق آسیای مرکزی هستند گفت: در حال حاضر طالبان به مرز تاجیکستان رسیده و از سوی دیگر در آستانه ورود به مزار شریف و همچنین مرز ازبکستان  هستند ضمن این که از مسیر تاجیکستان، طالبان می تواند چین را هم مورد آزار قرار دهد و تروریست را وارد چین و منطقه سین چیان کند.

رئیس سابق ستاد امور افغانستان وزارت امور خارجه همچنین بیان کرد: یکی از اهداف پنهان آمریکا برای بی ثبات سازی افغانستان ورود تروریسم است و به طور طبیعی ایجاد ناامنی در مرزهای ایران و نوعی ایجاد مزاحمت در مورد ایران هم در دستور کار آمریکا قرار گرفته است البته از قبل هم بوده اما می تواند به کمک داعش و طالبان این اهداف را دنبال کند.

وی خاطر نشان کرد:  قرار است اشرف غنی و عبدالله عبدالله به آمریکا سفر کرده و با بایدن رئیس جمهور این کشور دیدار داشته باشند. قطعا در این دیدار بایدن سهم خواهی بیشتری را خواهد داشت.

پاک‌آیین: شرایط افغانستان خیلی بحرانی شده و همان گونه که پیش از این هم پیش بینی می شد و شواهد نشان می دهد به نظر می رسد که آمریکا و طالبان در دوحه به یک توافق پنهان  و اعلام نشده رسیدند

پاک آیین در پایان خاطرنشان کرد: در این وضعیت جمهوری اسلامی ایران و کشورهای منطقه باید مراقب باشیم و کاملا اوضاع را در نظر بگیریم و اجازه ندهیم که اهداف آمریکا و تروریسم محقق شود.

عبدالله عبدالله: مذاکرات صلح افغانستان باید ادامه یابد

عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی آشتی ملی افغانستان که در آمریکا به سر میبرد گفت به رغم تشدید حملات طالبان، مذاکرات با این شبه نظامیان بر سر دستیابی به یک راه حل سیاسی برای چند دهه جنگ در این کشور نباید ترک شود مگر آنکه خود این شبه نظامیان از آن خارج شوند.

به نقل از  خبرگزاری رویترز، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی آشتی ملی افغانستان در مصاحبه‌ای به رویترز گفت: من فکر می‌کنم ما نباید در را تا زمانی که طالبان آن را کاملا نبندد، ببندیم. ما نمی‌توانیم به رغم کمبود پیشرفت یا آنچه در عرصه میدانی رخ می‌دهد به مذاکرات نه بگوییم.

عبدالله عبدالله این اظهارات را بعد از آن مطرح کرد که به همراه اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به منظور مذاکراتی بر سر کمکهای نظامی و غیرنظامی آمریکا و مسائل مربوط به خروج آخرین سربازان آمریکایی از افغانستان بعد از گذشت حدودا ۲۰ سال از حمله تحت رهبری آمریکا به آن، دیدار کرد.

سفر دو روزه این رقبای سیاسی سابق که شامل دیدارهایی با قانونگذاران هر دو حزب اصلی و رهبران پنتاگون بوده، در زمان تشدید خشونتها در سراسر افغانستان همچنان که نیروهای دولتی این کشور برای خنثی کردن پیشروی های طالبان میجنگند، انجام شده است.

بایدن به غنی و عبدالله گفت که “افغانها باید خودشان درباره آینده خود تصمیم بگیرند” و “خشونت بی هدف باید متوقف شود”.

با این حال درگیری‌ها باعث تردیدهای شدید درباره مذاکرات صلح مورد حمایت آمریکا برای افغانستان که مدتهاست به بن بست خورده، شده است؛ مذاکراتی میان شبه نظامیان طالبان و هیات مقامهای دولت افغانستان که در سال ۲۰۲۰ در شهر دوحه قطر تحت دولت ترامپ شروع شد.

عبدالله گفت، زمانی که مذاکرات شروع شد “شاید خوشبینی بیشتر” درباره یک توافق صلح وجود داشت زیرا “طالبان چیزهایی به مخاطبان مختلف گفت که خوش بینی ایجاد کرد”.

با این حال عبدالله عبدالله اظهار کرد، مذاکرات نباید رها شود.

وی افزود: نهایتا آخرین فرد کشته شده یک راه حل نخواهد بود. باید یک توافق صلح آمیز وجود داشته باشد.

وزیر دفاع آمریکا به عبدالله و غنی تضمین داد

در خلال این دیدار نیز وزیر دفاع آمریکا به رهبران افغانستان درباره تداوم تعهدات دولت بایدن به همکاری در جریان امنیتی همزمان با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تضمین داد.

به نقل از خبرگزاری آناتولی، پنتاگون در بیانیه‌ای اعلام کرد:‌ در جریان دیدار لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا با اشرف غنی و عبدالله عبدالله، رئیس جمهوری و مشاور عالی سازش ملی افغانستان وی تاکید کرد که پنتاگون در امنیت و ثبات در این کشور آسیایی سرمایه گذاری کرده و بار دیگر بر حمایت کشورش از نیروهای امنیتی و دفاع ملی افغانستان تاکید کرد.

در ادامه بیانیه وزارت دفاع آمریکا همچنین آمده است: اشرف غنی، عبدالله و آستین درباره کاهش تدریجی حضور و فعالیت ماموریت “حمایت قاطع” و تبدیل به یک رابطه جدید با افغانستان و نیروهای این کشور گفتگو کردند. دو طرف همچنین بار دیگر بر اهمیت این مساله تاکید کردند که افغانستان هرگز نباید یکبار دیگر به محلی امن برای تروریست‌هایی که مردم افغان، آمریکا یا متحدان ایالات متحده را تهدید می‌کنند، تبدیل شود.

بلینکن: حفظ وضعیت کنونی در افغانستان یک گزینه نیست

در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در نشست خبری در جریان سفری به پاریس گفت: حفظ وضعیت کنونی در افغانستان یک گزینه نیست. ما نسبت به سال گذشته میلادی شاهد افزایش درگیری‌ها و حملات علیه نیروهای امنیتی افغنستان در بخش‌هایی از این کشور هستیم. اما وضعیت کنونی در این کشور نباید یک گزینه باشد.

بلینکن همچنین گفت که افزایش خشونت‌ها از سوی طالبان کاملا با دستیابی به یک قطعنامه صلح ناسازگار است و یک خطر جدی محسوب می‌شود که می‌تواند به وقوع یک جنگ جدید یا احتمالا بدتر از آن منجر شود.

وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت، این کشور با دقت اوضاع در افغانستان را زیر نظر دارد که آیا طالبان درباره قطعنامه صلح جدی است یا خیر.

وی همچنین اذعان داشت که حفظ نیروهای آمریکایی می‌توانست به طرز چشمگیری به کابل کمک کند اما اگر خروج تا تاریخ توافق شده آغاز نشده بود، تعهد طالبان در حمله نکردن به نیروهای آمریکایی پایان یافته و منجر به استقرار نیروهای اضافی در افغانستان می‌شد.

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *