دولتمردان در توئیتر

چندی پیش شش وزیر و دو نفر از نمایندگان مجلس عضو کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه با ارسال نامه‌ای برای دادستان کل کشور، خواستار طرح موضوع رفع فیلتر توئیتر در این کار‌گروه شدند. این نامه به امضای محمد‌جواد آذری‌جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز رسیده است. به نظر می‌رسد انتقادها از هیات دولت، نمایندگان مجلس و مدیران حکومتی فعال در توئیتر، موجب شده به منظور کاهش انتقادها از فعالیت این افراد در یک شبکه مجازی فیلترشده این درخواست مطرح شده باشد. از یک سو دولتمردان در شبکه‌های مجازی فیلترشده فعال هستند و از سویی دیگر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام می‌کند که فیلترشکن‌ها باید فیلتر و دسترسی به آنها مسدود شوند‌ چراکه امنیت کاربران را به خطر می‌اندازند و موجب کپی شدن اطلاعات به سرور ارائه‌کنندگان فیلترشکن‌ها می‌شوند. به هر روی توئیتر یکی از شبکه‌های اجتماعی تاثیرگذار است و بسیاری از خبرها، اظهار‌نظرهای جنجالی دولتمردان، اعتراضات و کمپین‌ها در آن مطرح می‌شوند. البته حجت‌الاسلام والمسلمین منتظری دادستان کل کشور، اعلام کرد دستور قضایی درباره فیلترینگ توئیتر به استحکام خود باقی بوده و نامه درخواست رفع فیلترینگ توئیتر قابلیت مطرح شدن در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه را ندارد.

لازم به یادآوری است که توئیتر در سال 1388 و پس از ناآرامی‌های آن سال در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری فیلتر شد. در آن سال شورای عالی امنیت ملی- همانند فیلتر شدن تلگرام در ناآرامی‌های دی‌ماه گذشته- تصمیم گرفت توئیتر را فیلتر کند. از این بابت مرجع مسدودسازی توئیتر، نه مقامات قضایی که مرجع امنیت ملی است. به همین دلیل حتی اگر دادستان کل کشور نیز با رفع فیلتر توئیتر موافقت کند، گمان غالب آن است که برای رفع فیلتر توئیتر، موافقت شورای عالی امنیت ملی نیز لازم است.

 

درخواست نامه برای رفع فیلتر

با وجود تمامی انتقاداتی که نسبت به فعالیت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در شبکه‌های مجازی فیلترشده وجود دارد او نه تنها در این شبکه‌ها فعالیت می‌کند بلکه درخواست رفع فیلترینگ آن را نیز امضا می‌کند. محمد‌جواد آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، درباره شبکه اجتماعی محبوب اما فیلتر شده توئیتر عنوان کرده بود: «از توئیتر استفاده می‌کنم. این شبکه اجتماعی ابزار مناسبی برای دیپلماسی‌ عمومی است.» به تازگی شش وزیر و دو نفر از نمایندگان مجلس عضو کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه با ارسال نامه‌ای برای دادستان کل کشور، خواستار طرح موضوع رفع فیلتر توئیتر در این کار‌گروه شدند.

این نامه به تایید و امضای آذری‌جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، بطحایی وزیر آموزش و پرورش، محمود علوی وزیر اطلاعات، سید‌علیرضا آوایی وزیر دادگستری، منصور غلامی‌ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری‌، سید‌عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رمضانعلی سبحانی‌فر نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی و محمد کاظمی‌ قاضی و چهره سیاسی اصلاح‌طلب و نماینده مردم ملایر رسیده است.

اعضای کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه ۱۲ نفر هستند و در صورت طرح این موضوع در این کمیته، با نظر مساعد امضا‌کنندگان این نامه، توئیتر رفع فیلتر خواهد شد.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات پیشتر گفته بود: فیلترینگ توئیتر به خاطر مسایل اخلاقی و فرهنگی نبوده بلکه مربوط به حوزه امنیت ملی است. آذری‌جهرمی تاکید کرده بود: من هم از توئیتر استفاده می‌کنم. این شبکه اجتماعی ابزار مناسبی برای دیپلماسی عمومی، برقراری ارتباط با مردم دنیا و اظهارنظر درباره موضوعات مختلف است. واقعیت این است که فیلترینگ توئیتر به خاطر مسایل اخلاقی و فرهنگی نبوده بلکه مربوط به حوزه امنیت ملی است.

آذری‌جهرمی همچنین تشریح کرده بود که‌ باید درباره این موضوع (رفع فیلتر توئیتر) مذاکره و صحبت کنیم. ما تلاش خودمان را می‌کنیم تا در این زمینه به یک جمع‌بندی مناسب برسیم.

وزیر همچنین اسفند‌ماه 1396 گفته بود: رفع فیلتر توئیتر در دستور کار دبیرخانه شورای عالی فضای مجازی قرار گرفته است.

 

دادستانی کل کشور به نامه درخواست رفع فیلتر توئیتر پاسخ نداده است

عضو ناظر مجلس در کمیته تعیین مصادیق مجرمانه با بیان اینکه هنوز دادستانی کل کشور بر اساس نامه شش وزیر و دو عضو ناظر این کمیته برای رفع فیلتر توئیتر جلسه‌ای تشکیل نداده است، گفت: ما امیدواریم با رفع فیلتر توئیتر تا اندازه‌ای، ولو محدود مشکلات ایجاد شده بعد از فیلتر تلگرام حل شود.

محمد کاظمی در گفت‌وگو با ایسنا به نامه شش وزیر و دو نماینده مجلس به دادستان کل کشور برای رفع فیلتر توئیتر اشاره و اظهار کرد: ما به رییس کمیته تعیین مصادیق مجرمانه یعنی دادستانی کل کشور نامه‌ای نوشته‌ایم و در آن درخواست رفع فیلتر توئیتر را داشتیم که هنوز جوابی به ما داده نشده است.

وی در توضیح دلیل نگارش چنین نامه‌ای، گفت: توئیتر امکانی است که مردم می‌توانند از آن استفاده کنند. البته می‌توان یکی از دلایل نگارش این نامه را فیلتر تلگرام هم عنوان کرد. کاظمی در عین حال امکان استفاده از تلگرام و توئیتر را متفاوت دانست و گفت: نمونه‌ای از تاثیرات توئیتر را می‌توان در پیام مقام معظم رهبری از طریق توئیتر به جوانان اروپایی عنوان کرد که بسیار از آن استقبال شد. اکنون نیز بسیاری از مقامات و شخصیت‌های نظام از توئیتر استفاده می‌کنند‌ لذا لازم است این امکان خوب برای همه جوانان و مردم فراهم شود تا شاید بتوان حتی در اندازه محدودی فیلتر تلگرام حل شود. وی گفت: انتظار ما این است که به این نامه پاسخ مثبت داده شود و در پی آن دادستانی کل کشور جلسه‌ای برای رفع فیلتر توئیتر برگزار کند که هنوز این جلسه تشکیل نشده است.

 

 

رفع فیلترینگ توئیتر ممکن نیست

در شرایطی که بسیاری از دولتمردان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواهان رفع فیلترینگ توئیتر هستند اما دادستان کل کشور این امر را غیر‌ممکن می‌داند.

حجت‌الاسلام والمسلمین منتظری روز سه‌شنبه اول خرداد‌ماه در این باره گفت: با دو نامه مواجه بودیم که تعدادی از وزرای عضو کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه ارائه کردند. یک نامه جهت رفع فیلتر از توئیتر و طرح در کارگروه بود و نامه دوم هم با شش امضا در رابطه با رفع فیلتر از دو سامانه دیگر بود.

وی افزود: این دو سامانه قبلا در کمیته مطرح و فیلتر شده بود اما توئیتر به موجب دستور قضایی فیلتر شده و به همین جهت قابلیت طرح در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه را ندارد و در نتیجه مطرح نخواهیم کرد. تا زمانی که شرایط توئیتر مثل گذشته باشد، دستور قضایی به استحکام خود باقی است.

 

 

امیدوارم توئیتر رفع فیلتر شود

در همین حال اعتماد‌آنلاین به نقل از رییس فراکسیون امید نسبت به رفع فیلترینگ توئیتر نوشت: «محمدرضا عارف نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نامه شش وزیر و دو نماینده مجلس مبنی بر رفع فیلتر توئیتر، گفت: در هر تصمیمی امکان بازنگری وجود دارد اما از این نامه اطلاعی ندارم که دلایل‌شان چه بوده است. مرجع قانونی در زمینه رفع فیلتر، شورای عالی فضای مجازی است که امیدواریم با توجه به‌ضرورت حضور مردم در فضای مجازی و اطلاع‌رسانی و همچنین با توجه به شعارها و برنامه‌ها، تصمیمی در این خصوص گرفته شود.»

 

قانون باید برای همه یکسان باشد

فیلتر بودن توئیتر نیز همچون دیگر شبکه‌های مجازی هیچ تاثیری در فعالیت کاربران آن ندارد اما آنچه همواره مورد اعتراض قرار می‌گرفته، فعالیت وزرا‌، نمایندگان مجلس و مدیران حکومتی در این شبکه اجتماعی بوده است. با این همه خبرهای منتشر‌شده مبنی بر احتمال رفع فیلترینگ توئیتر با شک و شبهه‌هایی همراه بوده که دولت به دلیل اعتراضات ناشی از فیلتر شدن تلگرام و مسدود کردن کامل فیلترشکن‌ها چنین درخواستی از دادستانی کل کشور داشته است.

در شرایطی درخواست رفع فیلترینگ توئیتر به دادستانی کل کشور ارسال شده که مرجع اصلی فیلترینگ توئیتر دادستانی نبوده بلکه شورای امنیت ملی است.

انتهای خبر/روغنگران

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *