شکسته نستعلیق بهار خوشنویسی ایران

هنر خوشنویسی همواره به‌عنوان یک هنر معنوی باجوهر عشق و معرفت و زیبایی همراه بوده است. نمونه‌های درخشان این هنر متعالی در قالب کتابت و کتاب‌آرایی نقش بسیار گسترده‌ای در ترویج شعر و ادب فارسی داشته و در قالب قطعه به فاخرترین شیوه رایج در هر دوره‌ای زینت بخش تالارها و موزه‌های معتبر ایران و جهان بوده است.

علیرضا بهدانی از جمله هنرمندان سخت‌کوش و شایسته‌ای است که باذوق و قریحه‌ای توصیف ناپذیر و هوشی سرشار و سرانگشتانی توانا به معرفی قابلیت‌های خط شکسته معاصر همت گماشته است و جلوه‌های تازه‌ای از این هنر ظریف را در ترکیب‌بندی های نو و قطعه‌پردازی های کم‌نظیر ارائه می‌دهد. این هنرمند خستگی‌ناپذیر در دو دهه گذشته هرگاه فصتی یافته است قابلیت‌های هنری و خلاقیت‌های شخصی خود را با برنامه‌های هدفمند پی گرفته است و با بهره‌مندی از ذوق خدادادی و مهارت فراون در بن مایه‌های نقاشی و مینیاتور ایرانی شیوه‌های هنری و کاربردی و تزئینی مبتکرانه‌ای را عرضه می‌نماید که در نوع خود کم‌نظیر است و بی‌گمان فصل درخشانی از تجلی و تبلور یک هنرمند به‌شمار می‌رود. این هنرمند خوشنویس 40 پند از اشعار زیبای فردوسی حکیم را به‌هنر خوشنویسی مزین و آثار زیبایی را خلق کرده است، که نمایشگاه این هنرمند در روز بزرگداشت فردوسی در آرامگاه این شاعر بلندآوازه ایران زمین برپا و در معرض دید عموم قرار می‌گیرد. به همین مناسبت گفت‌و‌گویی با او انجام دادیم و او از برنامه‌ها و فعالیت‌های خود چنین گفت.

زندگی یک نابغه هنری

علیرضا بهدانی متولد سال 1350 در شهرستان بیرجند است و به‌عنوان خادم برگزیده قرآن مجید انتخاب شده است و دارای مدرک فوق ممتاز شکسته نستعلیق است. از جمله فعالیت‌های او خوشنویس بزرگترین و کوچکترین قرآن طلای دستنویس، خوشنویس بزرگترین نهج‌البلاغه طلای دستنویس، خوشنویس 52 قرآن با خطوط مختلف اسلامی، خوشنویس اولین قرآن معلی، خوشنویس اولین دیوان حافظ مطلا و اجرای بزرگترین تابلوی نقاشیخط را می‌توان برشمرد.

علیرضا بهدانی در رابطه با دوره‌های آموزشی و همچنین اساتید خود بیان کرد: هنر خوشنویسی نزد اساتیدی چون یدالله کابلی خوانساری، محمد حیدری در تهران و علی‌اکبر رضوانی و عباسعلی صحافی مقدم در مشهد فرا گرفتم، در زمینه نقاشی استاد کاتوزیان، رفیعی، فرسادی و حسنی تاثیرگذار بودند، در سال 79 نگارگری نزد استاد محمود فرشچیان آموختم و همچنین محمدابراهیم مرادی و علیرضا آقا‌میری را دوره‌های آموزشی دیدم. وی گفت: تاکنون بیش از 50 نمایشگاه برگزار کردم و 52 قرآن کامل را کتابت کرده‌ام که طی صد سال گذشته، سابقه نداشته است.

عشق و علاقه ذاتی به فردوسی

علیرضا بهدانی درباره چگونگی ایده برای خلق این آثار اظهار داشت: نمایشگاه اخیرم را با عنوان «مقصود آفرینش» برگزار کردم که شامل 110 تابلو به سبک خط شکسته و در قالب قطعه‌نویسی در مدح حضرت رسول(ص) و حضرت علی(ع) و به نظرم متفاوت‌تر از دیگر آثار من بود. در این نمایشگاه اعضای انجمن صنفی راهنمایان گردشگری خراسان رضوی کارهای من را دیدند و پیشنهاد دادند که نمایشگاهی برای روز فردوسی آماده کنم و به‌خاطر تعصب و علاقه خاصی که به فردوسی داشتم و همیشه آرزو می‌کردم کاری قابل تحسین برای این شاعر بزرگ و نامدار انجام دهم، با کمال میل پذیرفتم و تعدادی اثر را آماده کردم و به‌صورت رایگان در اختیار آنان قرار دادم.

بهدانی درباره آثار ارائه شده در این نمایشگاه گفت: من 40 پند از شاهنامه را انتخاب کردم و در هر تابلو یکی از پندهای فردوسی را در قالب خرد و هنر با خط شکسته نستعلیق در ابعاد 90×120 نوشتم که البته تمامی این آثار ظرف مدت 2 هفته طراحی و آماده شد و لازم به‌ذکر است که به‌عنوان سریعترین خوشنویس کشور لقب گرفتم.

خوشنویسی از نگاهی دیگر

استاد بهدانی در رابطه با ارتباط میان ادبیات و خوشنویسی در فرهنگ ایرانی بیان داشت: این دو هنر به‌نظم تأثیر متقابلی دارند و چون خوشنویسی با کلام زیبا در ارتباط است تأثیر مثبت و خوبی در بیننده می‌گذارد، کلام خوب شنیدن جذابیتی دارد و زمانی در قالب هنر قرار بگیرد جذابیت آن چند برابر می‌شود.

بهدانی همچنین از تلفیق بین دو هنر نقاشی و خط اشاره‌ای کرد وگفت: خوشنویسی سنتی ما سالیان سال است که در یک روال خاصی انجام می‌شود و امروزه می‌طلبد این هنر در قالب دیگری اجرا بشود، زمانی رنگ با این هنر ادغام می‌شود به‌طو حتم جذابتر و تأثیرگذارتر از قبل خواهد بود. در سال‌های گذشته ممکن بود هنر خوشنویسی سنتی بیشتر مورد استقبال قرار می‌گرفت ولی اکنون این سبک هنری طرفداران زیادی را پیدا کرده است و شرایط زمانه ایجاب می‌کند که رنگ و مرکب با هم تلفیق شوند و چون هنری مدرنی به‌حساب می‌آید مورد پسند مردم نیز قرار می‌گیرد. بیشترین فروش آثار هنری در هنر خوشنویسی مرتبط با نقاشیخط است و آن‌هم به‌خاطر تنوع در خط، نقاشی و گرافیک است که چندین هنر بصری را در خود جای داده است.

نستعلیق عروس خطوط اسلامی

استاد بهدانی در خصوص خط نستعلیق که خطی در کمال اعتدال و توازن است و تفاوت آن با خط شکسته اظهار داشت: خط نستعلیق ظرافت‌های آن در حد اعلاء است و کمترین ضعف و نقصانی از آن حالت زیبا و شکلیش خارج می‌کند و خط شکسته نستعلیق به بهار خوشنویسی ایران معروف است، خط شکسته عرفان خوشنویس ایران و سیر و سلوک‌های عالرفانه در آن کاملا دیده می شود و به‌نام خط عشاق معروف است و قابلیت‌های خاص خودش را دارد و در نقاشیخط و نگارگری این خط را ادغام کردم وکاری منحصر به فرد شده است.

image_print
1 پاسخ
  1. сервисные центры москвы
    сервисные центры москвы گفته:

    Профессиональный сервисный центр по ремонту бытовой техники с выездом на дом.
    Мы предлагаем:сервис центры бытовой техники москва
    Наши мастера оперативно устранят неисправности вашего устройства в сервисе или с выездом на дом!

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *