«مبانی فلسفی مکانیک کوانتوم»

پیدایش مکانیک کوانتوم در اوایل قرن بیستم آغاز انقلابی بزرگ در پیش‌بینی‌هایی بدیع در عالم خُرد بود و در عین حال شالوده‌های فلسفیِ فیزیک کلاسیک را  فروریخت و مسائل مفهومیِ مناقشه‌برانگیزی را به‌وجود آورد.

پرسش‌هایی از این قبیل طرح شد: آیا توصیف مکانیک کوانتوم از واقعیت فیزیکی کامل است؟ آیا واقعیتْ ناموضعی است و واقعیات طبیعت از یک‌دیگر جدایی‌ناپذیرند؟ آیا اشیا قبل از اندازه‌گیری وضعیتی مشخص ندارند و اندازه‌گیری موجب جهش‌های غیرعلّی به وضعیت‌های مشخص می‌شود؟ به قول اینشتین آیا وقتی ماه را نگاه نمی‌کنیم، وجود ندارد؟ این مسائل از همان ابتدای صورت‌بندی کامل مکانیک کوانتوم ذهن فیزیک‌دانان نظری و فلاسفه‌ی علم را مشغول کرد و با گذشت زمان نه‌تنها از شور و حرارت آن بحث‌ها کاسته نشد، بلکه با کاهش سلطه‌ی پوزیتیویسم بیش‌تر هم شد و حتی برخی از افرادی که قبلاً این مسائل را جدی نمی‌گرفتند، نظر خود را تغییر دادند.

کتاب حاضر تلاشی است برای توضیح این مسائل و مبانیِ فلسفی آن‌ها، بررسی انتقادیِ برخی از دیدگاه‌ها و الگوهای نظری مهم در این زمینه. این کتاب برای دانشجویان علوم پایه و مهندسی علاقه‌مند به فلسفه و برای دانشجویان رشته‌ی فلسفه علاقه‌مند به مبانی فلسفی علوم قابل استفاده است و دانش مقدماتی در ریاضیات و فیزیک برای فهم کتاب کفایت می‌کند.

«مبانی فلسفی مکانیک کوانتوم» عنوان کتابی است از علیرضا منصوری که در 335 صفحه و توسط انتشارات نشر نی با قیمت 24000تومان به چاپ رسیده است.

 

 

جواد لگزیان

image_print
1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *