تنش آبی در رگ‌های خشک 29 شهر خراسان رضوی

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی گفت: تابستان امسال 29 شهر استان با جمعیت یک میلیون و 400 هزار نفر دچار تنش آبی هستند.

حسین اسماعیلیان در جمع خبرنگاران افزود: گلبهار، نیشابور، طرقبه، قوچان، خواف، سبزوار و بردسکن از جمله شهرهای دارای تنش آبی هستند و میزان کسری آب در 29 شهر دارای تنش 785 لیتر در ثانیه است.

وی با بیان اینکه سال گذشته نیز 30 شهر استان با جمعیت یک میلیون و 250 هزار نفر در شرایط تنش آب قرار داشت، اظهار کرد: میزان کسری آب در این شهرها 855 لیتر در ثانیه بود.

وی گفت: با توجه به افت چاه های زیرزمینی و توسعه شهرها در افق 1400 از 73 شهر استان 53 شهر با کسری آب به میزان 2 هزار و 849 لیتر در ثانیه مواجه خواهد بود و در افق 1420 نیز 71 شهر دارای کسری آب به میزان 6 هزار و 948 لیتر در ثانیه خواهد بود.

اسماعیلیان با بیان اینکه برای تابستان امسال باید 785 لیتر در ثانیه افزایش تامین آب انجام شود، افزود: در این راستا 41 حلقه چاه جدید باید حفر و 38 حلقه چاه نیز باید تجهیز شود که عملیات اجرایی این پروژه ها از مهر ماه پارسال آغاز شده است.

وی اظهار کرد: اجرای 96 کیلومتر خطوط انتقال آب و احداث 10 هزار متر مکعب مخزن ذخیره آب نیز از دیگر پروژه هایی است که در قالب طرحهای اضطراری تامین آب در سال جاری در دست اجراست.

وی حداقل اعتبار مورد نیاز برای اجرای این پروژه ها را 540 میلیارد ریال ذکر کرد و گفت: تاکنون حدود 25 درصد از این اعتبارات در قالب اعتبارات استانی تامین شده است.

اسماعیلیان افزود: در هشت سال گذشته 225 حلقه چاه در شهرهای استان حفر و حدود پنج هزار لیتر در ثانیه ظرفیت تامین آب ایجاد شد.

وی اظهار کرد: سه هزار و 500 لیتر در ثانیه از این ظرفیت ایجاد شده صرف جبران کاهش آبدهی چاه ها شد لذا با توجه به برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی در صورت حفر چاه جدید رقم خاصی به میزان آبدهی چاه ها افزوده نمی شود.

وی با بیان اینکه حداکثر ظرفیت فعلی تامین آب در 73 شهر استان هفت هزار و 600 لیتر در ثانیه است گفت: با توجه به خشکسالی های پیاپی در دهه های اخیر سطح سفره های آب زیرزمینی استان سالانه یک متر مکعب افت می کند و از 37 دشت آبی استان 34 دشت در شرایط بحرانی قرار دارد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی افزود: میزان برداشت آب از منابع آب زیرزمینی در استان به نسبت منابع تجدید پذیر بسیار زیاد است بطوریکه براساس استاندارد جهانی در شرایط مطلوب حداکثر باید 40 درصد از منابع آب تجدیدپذیر در هر کشور برداشت شود اما این رقم در خراسان رضوی به طور متوسط سالانه 130 درصد است.

وی بیان کرد : از این رو نه تنها کل منابع آب تجدیدپذیر در استان استخراج می شود بلکه 30 درصد از ذخایر قبلی نیز استفاده می شود.

وی ادامه داد: بیلان منفی دشتهای آب استان یک میلیارد و 167 متر مکعب است و در 25 سال گذشته 30 میلیارد متر مکعب از منابع استراتژیک آبهای زیرزمینی کم شده است.

اسماعیلیان از اجرای پروژه فاضلاب در 11 شهر استان خبر داد و گفت: 28 درصد جمعیت زیرپوشش شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی زیرپوشش خدمات جمع آوری و تصفیه فاضلاب هستند.

وی افزود: پیش بینی می شود اعتبارات مصوب سال جاری این شرکت تا پایان سال به یکهزار میلیارد ریال برسد.

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *