چطور خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهیم؟
عضلات و مصرف اکسیژن
تمام اکسیژن پمپاژ شده توسط خون اهمیت دارد. حتما با اصطلاح «مصرف اکسیژن» آشنا هستید. در علم به آن VO2 یا حجم اکسیژن مصرفی میگویند. VO2 مقدار اکسیژنی است که ماهیچهها از خون، استخراج یا مصرف میکنند و با واحدهای میلیلیتر/ کیلوگرم/ دقیقه محاسبه میشود (میلیلیتر به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن). عضلات مانند موتورهایی هستند که برای کار کردن به سوخت احتیاج دارند (درست مانند ماشین که برای حرکت به بنزین احتیاج دارد)، با این تفاوت که این سوخت، چربی و کربوهیدرات است. اکسیژن بازیکن مهمی است، زیرا هنگام حضور در عضلات برای سوزاندن چربی و کربوهیدراتها به کار میرود تا سوخت موتورهای ما را تأمین کند. هر قدر ماهیچهها در مصرف اکسیژن مؤثرتر عمل کنند، ما میتوانیم سوخت بیشتری بسوزانیم، به اندام متناسبتری برسیم و مهمتر از آن، زمان بیشتری ورزش کنیم.
ورزش هوازی و تناسب اندام
یک بزرگسال کمتحرک حین آزمایش راه رفتن روی تردمیل حدود ۳۵ میلیلیتر/ کیلوگرم/ دقیقه اکسیژن مصرف میکند (در این آزمایش از فرد میخواهند تا با حداکثر توان خود روی تردمیل راه برود). به عبارت دیگر، فرد به ازای هر کیلوگرم از وزن بدنش در هر دقیقه ۳۵ میلیلیتر اکسیژن مصرف میکند. این میزان اکسیژن برای کل روز یک فرد معمولی کافی است، اما برای ورزشکاران حرفهای این میزان میتواند به ۹۰ میلیگرم/ کیلوگرم/ دقیقه برسد. اما ورزشکاران چگونه این کار را انجام میدهند؟ شاید ژنهای خوب نقش داشته باشند، اما تمرینات سخت این ورزشکاران هم مؤثر است. بدن این ورزشکاران با تمرینات سخت سازگار میشود. خبر خوب این است که بدن ما هم میتواند با تمرینات سخت سازگار شود. در ادامه، بیشتر با روش این کار آشنا میشوید.
با واکنش درونی بدنتان هنگام انجام منظم ورزش هوازی آشنا شوید:
۱. قلب شما قویتر میشود و با هر ضربان، خون بیشتری پمپاژ میکند (حجم ضربهای بیشتر). همانطور که پیش از این گفتیم، حجم ضربهای در ورزشکاران حرفهای میتواند دو برابر بیشتر از افراد معمولی باشد، اما موضوع فقط این نیست. قلب افراد ورزشکار قطر و حجم بیشتری دارد. عجیب نیست، زیرا قلب نیز یک ماهیچه است و با ورزش بزرگتر میشود. فعالیت قلب حین انجام ورزش هوازی باعث میشود، قلب و ششها قوی شوند و خون را به نحو مؤثرتری پمپاژ کنند، در نتیجه، اکسیژن بیشتری به ماهیچهها و اندامها میرسانند.
۲. حجم ضربهایِ بیشتر در قلبهای قویتر به این معنا نیست که قلب برای برآوردن نیازهای بدن هنگام ورزش سریعتر پمپاژ میکند. منظور ما از «کارایی» قلب قوی، حجم ضربهای بیشتر و ضربانهای کمتر است. به پمپی فکر کنید که آب یک سرداب لبریز از آب را خالی میکند. کارایی و دوام بهتر پمپ زمانی است که بتواند حجم بیشتری از آب را در هر دوره از سرداب خالی کند، نه اینکه با سرعت بیشتر و تحت فشار (عامل فرسایش و پایین آمدن دوام) این کار را انجام دهد. به این ترتیب، دلیل سریع پمپاژ نکردن قلب ورزشکاران حین ورزش حجم ضربهای بالا است. حجم ضربهای بالا میزان ضربان قلب ورزشکارن را در حالت استراحت نیز کم میکند، یعنی ۲۸ یا ۳۲ تپش در دقیقه (مثلا در قهرمانان دوچرخهسواری)، در حالی که این میزان برای افراد عادی بین ۶۰ تا ۸۰ تپش در دقیقه است.
۳. عضلات پایین دست قلب هستند که با مصرف اکسیژن حین ورزشهای منظم هوازی کارآمدتر میشوند (یادتان باشد «مصرف» اکسیژن به این معناست که عضلات، اکسیژن را از خون دریافت میکنند). دلیل این اتفاق، افزایش فعالیت و تعداد آنزیمهایی است که اکسیژن را از جریان خون گرفته و وارد عضلات میکنند. تصور کنید ۱۰۰ مولکول اکسیژن از داخل یک عضله میگذرند. اگر عضله بتواند تمام این ۱۰۰ مولکول را مصرف کند (مثلا در مقایسه با ۵۰ مولکول)، تناسب اندام شما دو برابر میشود. به بیان دیگر، اگر حداکثر VO2 (حداکثر اکسیژن مصرفی) شما ۶۰ میلیگرم/ کیلوگرم/ دقیقه باشد و حداکثر VO2 فرد دیگری ۳۰ میلیگرم/ کیلوگرم/ دقیقه باشد، میزان سلامت شما دو برابر بیشتر از آن فرد است. عملکرد شما در این سناریو دوام بیشتری خواهد داشت، زیرا عضلات شما به واسطهی بالاتر بودن مصرف اکسیژن، سوخت خود را دیرتر از دست میدهند.
۴. تعداد و فعالیت میتوکندریهای درون عضله افزایش مییابد. میتوکندریها، نیروگاههای سلولهای ما هستند. تمام کارهای سنگین بر عهدهی آنها است تا ما به حرکت ادامه دهیم. آنها با استفاده از اکسیژن، چربی و کربوهیدراتها را میسوزانند و سوخت حرکت ما را تأمین میکنند. خبر خوب این است که تعداد و فعالیت میتوکندریها در واکنش به ورزش های هوازی منظم، تنها ظرف چند روز تا چند هفته، تا ۵۰ درصد در بزرگسالان افزایش مییابد.
انتهای خبر/
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.