با حقوق بازنشستگی نمی‌توان امرارمعاش کرد!

سرویس اقتصاد

برخی بر این باورند که در سال‌های اخیر و علی‌الخصوص دوسال گذشته تاکنون، افزایش درآمدهای ثابت همچون حقوق در نسبت با رشد نرخ کلیه اقلام و کالاها و همچنین رشد نرخ تورم، نتوانسته گره‌ای از مشکلات مردم باز کند. چراکه اوضاع اقتصادی کشور به گونه‌ای رقم خورده که همواره درآمدها از تورم عقب مانده است. در این میان در حالی سخن از عدم تناسب نرخ تورم و درآمدها می‌شود که گروه‌های جمعیتی همچون بانشستگان از سختی‌های معیشتشان نالانند.

بد نیست اشاره‌ای داشته باشیم که نحوه تعیین مستمری بازنشستگی در تبصره ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی آمده است. در این خصوص باید یادآور شویم مستمری در دوران بازنشستگی بر مبنای حق بیمه خصوصا در دو سال پایانی خدمت تعیین می‌شود و دو عامل؛ مدت سنوات پرداخت حق بیمه و میانگین دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه در دو سال آخر اشتغال، میزان مستمری را تعیین می‌کند.

بیمه‌ها از بازنشستگان حمایت نمی‌کنند

یک فعال کارگری با بیان اینکه بخش اعظمی از هزینه‌های روزمره کارگران و بازنشستگان به هزینه‌های درمان اختصاص دارد بر لزوم حمایت بیمه‌ها بعد از بازنشستگی افراد تاکید کرده و می‌گوید: اگر کارگری بعد از ۳۰ سال بازنشسته شود با حقوق بازنشستگی نمی‌تواند امرار معاش کند و هزینه‌های درمانی خود را بپردازد.

علی اکبر سیارمه در گفت وگو با ایسنا با تاکید بر حمایت از کارگران و مستمری بگیران پس از بازنشستگی اظهار کرد: در یک کشور صنعتی پیشرفته اگر کسی مستمری بگیر یا بازنشسته شد بیمه‌ها از او حمایت می‌کنند و خودش بخشی از درآمدش را برای این منظور اختصاص می‌دهد. افراد اوقات بازنشستگی را در قالب گروه‌های گردشگری می‌گذرانند و دولتها برای بازنشستگی افراد برنامه دارند.

شغل بعد از بازنشستگی؟

وی ادامه داد: در کشور ما کارگری که بعد از ۳۰ سال بازنشسته می‌شود، زندگی‌اش با حقوق بازنشستگی تامین نمی‌شود و در نتیجه  درجست‌وجوی شغل بعد از بازنشستگی است.

این فعال حوزه کار با بیان اینکه درآمد کارگران ومستمری بگیران با تورم موجود پاسخگوی هزینه‌ها نیست، ادامه داد: متاسفانه امروز و با توجه به شرایط موجود، بخش اعظمی از هزینه‌های کارگران و بازنشستگان صرف هزینه‌های درمان می‌شود و این هزینه‌ها به قدری بالاست که از عهده آن بر نمی‌آیند.

سیارمه تاکید کرد: نیاز به تامین هزینه‌های زندگی باعث می‌شود که افراد بعد از بازنشستگی هم به کار فکر کنند، چون حقوق بازنشستگی کفاف هزینه‌های معیشت و نیازهای روزمره را نمی‌دهد؛ در واقع بازنشستگی برای آنها معنی ندارد و شروع فعالیت دوباره است.

سالهاست تقلا می‌کنند که حقوق‌ها را بالا ببرند

وی در ادامه به تاکید وزیرکار مبنی بر مهار تورم اشاره کرد و گفت: صحبت‌های وزیر کار در خصوص کنترل تورم کاملاً منطقی است. واقعیت این است که در طول سالها مدام تقلا می‌کنیم که دستمزدها و حقوق‌ها را بالا ببریم اما تا کارگران و حقوق بگیران این افزایش دستمزد را لمس کنند می‌بینیم که در بازار همه چیز بالا رفته است.

این فعال حوزه کار درباره مهار نشدن تورم در کشورمان، گفت: معضل تورم در تمام کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه وجود دارد و بنا به شرایط سیاسی و اقتصادی، هر دولت و کشوری با این تورم مواجه می‌شود. یکی از عواملی که در توسعه یافتگی کشورها تاثیر دارد بحث تورم است و در واقع کشورهایی که تورم را مهار کرده اند به توسعه دست پیدا کرده اند.

سیارمه در پایان با بیان اینکه افزایش هرگونه نرخ اقلام مصرفی و کالاهای اساسی مورد نیاز مردم اعم از  مسکن، کرایه خانه، خوراک و پوشاک و بهداشت و درمان حتی مسافرت در زندگی آنها تاثیرگذار است، گفت: وقتی که قدرت خرید بالا می‌رود افزایش نرخ اقلام و کالاها فشار بر خانوار وارد نمی‌کند ولی وقتی که تناسبی بین افزایش درآمد و هزینه وجود نداشته باشد، تورم فشار مضاعفی را به مردم وارد می‌کند.

نمی‌توانیم حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی را فریز کنیم

چند روز قبل نیز رئیس اتحادیه کارگردان قراردادی در گفتگو با ایلنا مطرح کرد: ما نمی‌توانیم حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی را فریز کنیم و همسان‌سازی را انجام ندهیم و در مقابل برای بازنشستگان کشوری و لشگری که منابع آن‌ها از دولت تعیین می‌شود، شاهد اجرای همسان‌سازی باشیم.

فتح الله بیات گفت: همسان‌سازی امری اجتناب‌ناپذیر است؛ ما نمی‌توانیم بین بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی و کشوری و لشگری تبعیض قائل شویم.

وی بیان کرد: منابع سازمان تامین اجتماعی از پرداختی حقوق خود شاغلین بوده که ۲۵ تا ۳۰ سال کار کرده‌اند، ما نمی‌توانیم حقوق اینها را فریز کنیم و همسان‌سازی را انجام ندهیم و در مقابل برای بازنشستگان کشوری و لشگری که منابع آن‌ها از دولت تعیین می‌شود، شاهد اجرای همسان‌سازی باشیم. نمی‌شود برای یک گروه افزایش دستمزد داشته باشیم اما وقتی به بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی می‌رسد بگوییم باعث افزایش نرخ تورم می‌شود.

تامین اجتماعی خدمات درمانی مناسب ارائه دهد

همچنین هفته گذشته یک فعال حوزه کار، اختصاص ردیف اعتباری ویژه برای همسان سازی حقوق بازنشستگان را خواستار شد و با تاکید بر ارائه خدمات درمانی رایگان به کارگران، گفت: اگر تامین اجتماعی خدمات درمانی خوبی ارائه بدهد کارگران دیگر به بیمارستان خصوصی مراجعه نمی‌کنند.

ناصر چمنی در گفت وگو با ایسنا به موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان اشاره کرد و گفت: این مسأله باید یکبار برای همیشه مدیریت و قانونمند شود. لازم است یک ردیف اعتباری ویژه از خزانه دولتی مثل بازنشستگان کشوری و لشگری به این منظور اختصاص یابد.

لزوم همسان سازی همچون بازنشستگان کشوری و لشگری

وی مطرح کرد: با همه مزایایی که طرح همسان سازی داشت بزرگترین ایرادش این بود که از محل مطالبات سازمان و بدهی‌های دولت به آن تهاتر شد و دولت بخشی از بدهی خود را به تامین اجتماعی داد و حدود ۳۶ هزار میلیارد تومان بابت همسان سازی پرداخت کرد.

این فعال حوزه کار با بیان اینکه این بدهی‌ها زیاد دوام نمی‌آورد، اظهار کرد: با چنین سیاستی سازمان تامین اجتماعی در صدساله آینده نمی‌تواند سرپا باشد لذا از مدیرعامل جدید سازمان می‌خواهیم موضوع بدهی‌های دولت به تامین اجتماعی را پیگیری کند.

تعهد بی پشتوانه نباشد!

در پایان این گزارش بد نیست اشاره‌ای داشته باشیم که بدون شک لایحه‌ دائمی شدن همسان‌سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی می‌تواند درمانگر دردهای بازنشستگان به عنوان یکی از قشرهای پیشکسوت کشور باشد اما موضوع این است که این همسان سازی نباید تعهدی همیشگی اما بدون پشتوانه‌ای جدید باشد و بی شک باید دولت تعهدی در قبال تامین منابع آن برعهده بگیرد تا به این اجحاف ادامه دار در حق بازنشستگان خاتمه داده شود.

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *