جذابیت‌های لمس یک دکمه

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در موقعیتی خاص با گوشی تلفن همراه و یا دوربین عکاسی خودتان عکسی گرفته باشید و به خیلی­ها نشان داده باشید. در این مواقع شاید حتی احساس کنید که عکستان خیلی هم هنری و فوق­العاده شده است. استقبال عموم به عکاسی این روزها موجی راه انداخته است که همه ما در آن شناوریم. خیلی سریع به هر بهانه­ای تلفن­های همراه از جیب­ها بیرون می­آید و لحظه­ای منجمد می­شود. برای این که بدانیم آنچه این روزها با لنز دوربینمان ثبت می­کنیم تا چه اندازه عکاسانه و هنری است گفت­وگویی داشتیم با مهدی فاضل، عکاس و مدرس این رشته در دانشگاه و با او استقبال عموم به عکاسی را بررسی کردیم. آنچه می­خوانید متن این گفت­وگو است.

 

  • ابتدا کمی از خودتان بگویید. عکاسی برای شما از کجا شروع شد؟

علاقه من به عکاسی مثل خیلی­های دیگر از بچگی شکل گرفت اما تفاوتی وجود دارد؛ چون زمانی که کودک بودم این امکان خیلی فراهم نبود که مثل امروز بتوانید خیلی سریع­ به عکس برسید. دو دهه قبل عکاسی آنالوگ پروسه پر دردسر خودش را داشت و رفتن به سمت عکاسی هزینه­های بیشتری می­طلبید. از بچگی علاقه داشتم و یادم است که در دبیرستان مسابقه­ای برگزار شد و من عکسی دادم که در ناحیه عنوان برتر را کسب کرد و این خیلی ترغیبم کرد که این هنر را ادامه دهم. دوره دبیرستان که گذشت کنکور هنر شرکت کردم و گرافیک قبول شدم و در حین تحصیل احساس کردم که همان عکاسی است که من را به سمت خودش می­کشد و بعد از گرافیک عکاسی را تا مقطع ارشد ادامه دادم. این ابعاد تحصیلی جریان بود و به لحاظ عملی هم که از همان دبیرستان تا کنون همیشه مشغول به عکس و عکاسی بودم. آنچه امروز بیشتر به آن می­پردازم تحت عنوان «فاین آرت» شناخته می­شود. من جدا از اینکه معلم آموزش و پرورش هستم از سال 88 تا امروز در دانشگاه­های مختلف، از آموزشگاه­های آزاد تا انجمن سینمای جوان تدریس داشته­ام.

 

  • این روزها خیلی­ها به عکاسی علاقه­مند هستند. فکر می­کنید چه عواملی در استقبال عموم به عکاسی موثر است؟

عمده­ترین دلیل آن بی­شک در دسترس بودن ابزار عکاسی در اختیار همه است و اینکه امروز خیلی فراگیر از این ابزار استفاده می­شود. بخش دیگری از دلایل به خاصیت عکس بر می­گردد و اینکه عکس چه تأثیری بر ما می­گذارد. البته به این موارد باید دلایل روانشناختی و فلسفی را هم افزود. در مجموع پیشرفت­های فن­آورانه و در اختیار بودن ابزار عکاسی در دوره ما یکی از اصلی­ترین دلایل استقبال عامه به عکاسی است.

 

  • این استقبال مشکلاتی هم برای این هنر ایجاد کرده است؟

بله، این به همان نسبت اشکال بزرگی را هم ایجاد کرده است. چون عامه فکر می­کنند عکاسی در همین فشردن دکمه و ثبت عکس خلاصه شده است این تصور و توهم بوجود می­آید که عکاسی چیز ساده­ای است. در حالی که شاید بتوان گفت یکی از دشوارترین هنرها عکاسی است.

 

  • چه جذابیت­هایی در این هنر وجود دارد؟

اگر نگاهمان تاریخی باشد و بخواهیم بدانیم چه اتفاق­هایی افتاده که عکس را جذاب کرده، باید به گذشته برگردیم. زمانی این بحث بود که فراگیری ابزار تصویر متحرک بازار عکاسی را از رونق می­اندازد اما این اتفاق هرگز رخ نداد و عکاسی به مراتب­ پیشرفته­تر شد. دلیل این رونق در این است که عکس کاری را با آدم می­کند که منحصر به فرد است. اینکه قسمتی از زمان را ثبت و فریز و به آینده پرتاب می­کنید از ابتدا تا امروز همچنان با عکاسی همراه بوده است. شما با عکاسی می­توانید یک وجه آرمانی از یک موضوع را ثبت کنید و برای همیشه نگه دارید. شما در این هنر با واقعیت مواجه می­شوید اما این واقعیت ضرورتا واقعیت روزمره نیست. عکس برشی است که مثل واقعیت و شبحی از آن است اما درک ما از آن با درک ما از واقعیت ضرورتا هم­خوانی ندارد. ما هرگز نمی­توانیم زمان را در یک لحظه درک کنیم و این امکانی است که عکاسی میسر می­کند. هیچوقت انسان نمی­تواند در یک لحظه تمام حرکات را حتی در یک محدوده خاص در نظر بگیرد اما وقتی عکس گرفته می­شود می­توانیم تمام آنچه در یک لحظه اتفاق افتاده است را به دقت و با جزئیات ببینیم و بررسی کنیم.

 

  • پیش می­آید که تصویری در فضای مجازی ما را به خود متوجه می­کند. آیا همیشه عکس خوب است یا عوامل دیگری در مجدوبشدنمان موثر واقع می­شود؟

باید مثالی بزنم. فرض کنید شما دارید در مسیری می­روید و اتفاقی می­افتد که برای شما جذاب است، شما عکسی از این جریان می­گیرید و به دوستان­تان هم نشان می­دهید. در واقع این کشش آن موضوع است که برای مخاطب جذاب است نه خود عکس. این خیلی فرق می­کند با اینکه من طوری از یک چیز عکاسی کنم که عکاسی من به آفرینش چیزی زیبا بیانجامد. تفاوت عکسی که یک عکاس، با نگاه عکاسانه ثبت می­کند، با عکس­هایی که در این مثال، ذکر شد، در همین است؛ عکاس، با نگاه عکاسانه، از اتفاقات عادی و محیط پیرامونیِ عادی، کادر یا لحظه خاصی را ثبت می­کند که از آن محیط و اتفاق­های معمولی، زیبایی استخراج می­شود. به عبارتی، عکاسان، به لطف سوژه عالی، عکاس نیستند و عکس عالی خلق نمی­کنند! بلکه عکاس، به کمکِ نگاه ویژه و تربیت یافته­اش، از عادی­ترین پدیده­ها، به عکس­های هنری می­رسد.

 

  • عکاسی اصول ثابتی دارد؟

همه هنرها اصولی دارند اما این اصول هیچ وقت بی­تغییر و یک­ شکل نمی­ماند و در گذر زمان در حال تحول است. اصول عکاسی هم در گذر زمان خیلی تحول یافته است. خیلی چیزها در تاریخ و پیشینه عکاسی گویی گناه کبیره حساب می­شد اما امروز یک مهارت و حتی هنر است. در دهه 60 در امریکا تعدادی از عکاسان اصول رایج  عکاسی را به طور انقلابی به چالش می­کشند و به آنچه حتی در مقطعی از زمان عیب محسوب می شده است، می­پردازند. از این نمونه­ها فراوان است.

 

  • به نظر شما عموم مردم درک درستی از عکس دارند؟ معیاری برای تشخیص درک عکس داریم؟

البته این به میزان مطالعه و دانش افراد بر می­گردد اما خیلی از کسانی که عکس می­گیرند و با اصول آن آشنا نیستند احتمال دارد عکس­های خوبی هم بگیرند. باید دید آنکس که این عکس­ها را گرفته خودش درک این زیبایی را دارد، یا خیر.

وقتی ندانیم چه تاریخی بر عکس گذشته است امکان دارد که عکسی بگیریم و احساس کنیم که شاهکاری آفریده­ایم اما وقتی به تاریخ عکاسی نگاه می­کنیم می­بینیم که شاید حتی یک قرن پیش عکس­هایی خیلی بهتر از آنچه ما فکر کرده­ایم گرفته شده است، همه چیز متفاوت می­شود. البته عده­ دیگری هم هستند که دوربین دارند و خیلی هم عکس را دوست دارند اما مطالعاتی ندارند و بیشتر ترجیح می­دهند که عکس بگیرند.

  • درک عکاسی را می­شود ارتقا داد؟ آیا عکاسی و عکس دیدن می­تواند درک عکس را افزایش دهد؟

مطمئناً چنین است و درک عکاسانه و سواد بصری، با مطالعه و مواجهه با عکس­های عکاسانه، ارتقا می­یابد، اما «عکس­های عکاسانه»! نه هر عکسی! اگر هر عکسی، باعث ارتقای درک عکاسی می­شد، دوران معاصر، باید دورانِ همه­گیریِ درک عکس می­بود! چرا که امروزه، همگان در یک بمباران مداوم توسط عکس، به سر می­برند.

عده­ای معتقدند که در بمب­باران عکس کنونی در فضاهای مجازی عکس­های ناب دیده نمی­شوند اما من در این باره خیلی هم نگران نیستم و  فکر می­کنم همان عامه مردم هم وقتی یک عکس ناب و عکاسانه می­بینند با تأمل بیشتری به آن می­پردازند.

 

  • می­شود گفت در گذشته که عکس گرفتن مثل امروز عمومی نشده بود، عکس­های بهتری می­دیدم و امروز کمتر؟

چون در گذشته این هنر در دست عده­ای خاص بود که با ابزار و دانش عکاسی آشنایی داشتند، شاید به طور کلی این درست    باشد اما الان ضریب نفوذ دوربین در مردم بالاست و مردم عکس­های بیشتری ثبت می­کنند و به تبع عکس­ها هم بیشتر است و شرایط خیلی فرق می­کند.

 

  • آیا ما درکی عمومی از عکاسی داریم؟ همین که سوژه­ای تشخصی دهیم و از آن عکسی بگیریم درکی از عکاسی نیست؟

نه، وقتی تمام عکاسی ما در فشردن یک دکمه و یا لمس یک صفحه خلاصه می­شود این هیچ درکی به همراه ندارد. در واقع حداقل­ها درکی ایجاد نمی­کنند. خیلی پیش آمده است که در کلاس هنرجویان به درستی فهمیده­اند گوشی­های تلفن همراهشان، که فکر می­کردند خیلی خوب عکس می­گیرد، چه ضعف­های فراوانی دارد. تکنیک را که یاد بگیریم تازه باید به سراغ شناخت عکس و خواندن و تفسیر کردن آن برویم. راه پرپیچ و خمی دارد!

 

  • اگر بخواهیم درک خودمان را از عکاسی افزایش دهیم چه باید بکنیم. پیشنهادی دارید؟

البته که راه­های بسیاری هست. خوشبختانه پیشرفت فن­آوری و گسترش فضای مجازی تا حدود زیادی امکان دستیابی به اطلاعات و دانش عکاسی را افزایش داده است. امروز به سادگی می­شود خیلی از عکاسان را دنبال کرد تا لابه­لای خیلی از عکس­هایی که در فضای مجازی می­بینیم چند عکس بهتر و حرفه­ای هم ببینیم. همین دیدن تأثیرات خودش را دارد. اضافه بر این می توان به مطالعه و گذراندن دوره­های عکاسی و دیدن نمایشگاه­های خوب هم پرداخت.

 

گفتگویی از نوید موسوی

image_print
2 پاسخ
  1. ремонт бытовой техники в москве
    ремонт бытовой техники в москве گفته:

    Профессиональный сервисный центр по ремонту бытовой техники с выездом на дом.
    Мы предлагаем:сервисные центры по ремонту техники в мск
    Наши мастера оперативно устранят неисправности вашего устройства в сервисе или с выездом на дом!

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *