نگاهی به آخرین تحرکات انتخاباتی اصولگرایان و اصلاح طلبان
رونمایی از گزینههای اصلی در لحظه آخر
علی روغنگران
تلاش برای حضور سید ابراهیم رئیسی به عنوان کاندیدای واحد اصولگرایان، چهارمین کاندیداتوری محسن رضایی، اعلام نامزدی رستم قاسمی، فریدون عباسی، قدرتعلی حشمتیان و تحرکات انتخاباتی حداد عادل به عنوان رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب از مهمترین اخبار انتخاباتی اصولگرایان در روزهای گذشته بود. روز یکشنبه چهارم اردیبهشت 220 نماینده مجلس شورای اسلامی در نامهای خطاب به سید ابراهیم رئیسی، با تشریح وضعیت و شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور و تبیین شاخصهای رئیس قوه مجریه مطلوب آینده، از وی برای حضور و نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری 28 خرداد دعوت کردند. پس از آن منوچهر متکی سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان چهارشنبه هشتم اردیبهشت با بیان اینکه نتایج بررسیها و رصد تحرکات به او و همکارانش نشان میدهد که احتمال حضور سید ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری 1400 بسیار افزایش یافته است، اظهار کرد: حضور رئیسی منجر به خروج 90 درصد کاندیداهای جریان اصولگرایی از صحنه رقابتها خواهد شد که محمدباقر قالیباف هم جزو همان 90 درصد محسوب میشود. این در حالی است که غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه هفتم اردیبهشت در نشست خبری خود با رسانهها، در پاسخ به این سوال که آیا نظر رئیس قوه قضائیه برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری تغییر کرده و وی قصد شرکت در انتخابات را دارد، گفت: قبلا اعلام شده و همان پاسخ قبلی است و فعلا اتفاق جدیدی رخ نداده است. از طرفی مجتبی توانگر نماینده تهران و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، پنجم اردیبهشت در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه قالیباف قصد رقابت با رئیسی را در انتخابات ریاستجمهوری 1400 ندارد، گفت: آقای دکتر قالیباف اعلام آمادگی کردهاند که برنامه و تیم اقتصادیشان برای تحول اقتصادی کشور در اختیار آقای رئیسی باشد تا بتوان شاهد اتفاقات خوب اقتصادی در دولت آینده باشیم.
حضور محسن رضایی و فریدون عباسی قطعی شد
فریدون عباسی رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی در دولت احمدینژاد، روز چهارشنبه هشتم اردیبهشت از کاندیداتوری خود برای انتخابات ریاستجمهوری 1400 خبر داد. جعفر راستی نماینده مردم شبستر در مجلس یازدهم، روز هشت اردیبهشت در گفتگو با ایسنا، درباره نامزدهای احتمالی انتخابات اظهار کرد: اصولگرایان و اصلاحطلبان نمیخواهند تا آخرین لحظه نامزد اصلی خود را رو کنند چرا که بلندترین دیوارها در این فضای مجازی کشور ما تخریب خواهد شد. دوستان اصلاحطلب و اصولگرای ما نامزد اصلی خود را پشت صحنه نگه داشتهاند و احتمالا تا یکی دو هفته دیگر نامزد اصلی را معرفی خواهند کرد. این نماینده اصولگرا و عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس با اشاره به دعوت 220 نماینده مجلس از رئیسی برای نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری در مورد پیشبینیاش از حضور محمدباقر قالیباف و سید ابراهیم رئیسی گفت: حضور آقای قالیباف را بسیار ضعیف میدانم. حضور آیتالله رئیسی را، اما جزء واجبات و ملزومات میدانیم. ایشان هم مقبولیت اجتماعی دارد و هم توان جمع کردن یک مجموعه جوان و کارآمد برای جبران عقبماندگیها. از سوی دیگر محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام که پیش از این سه بار کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شده است، چهارم اردیبهشت در نشست ستاد جهاد توانمندسازی محرومین، در پاسخ به پرسش یکی از حاضران درباره حضور احتمالیاش در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری 1400 گفت: حضور در عرصه انتخابات، برای من بیشباهت به عرصه انجام تکلیف دینی و میهنی نیست. حرکتهای انتخاباتی اگر با انگیزه مادی و ریاستطلبی باشد، یک مهلکه و پرتگاه است. اگر نگرانی من برای محاصره اقتصادی و معیشت مردم پس از جنگ تحمیلی نبود، شاید هیچگاه کاندیدای ریاستجمهوری نمیشدم. نگرانیها بابت معیشت مردم و اوضاع اقتصادی کشور نه تنها کاهش پیدا نکرده، بلکه به شدت افزایش پیدا کرده است.
رضایی جمعه 10 اردیبهشت هم در در دیدار با جمعی از فعالان فضای مجازی گفت: “من نه برای کسب رای بلکه بر اساس وظیفه و انتظاری که مردم از سرباز خود دارند، به صحنه انتخابات ورود میکنم.”
همچنین رستم قاسمی وزیر نفت دولت دوم احمدینژاد، هفتم اردیبهشت در یک نشست خبری که در محل موسسه شهدای هفتم تیر برگزار شد، رسما اعلام کرد که نامزد انتخابات ریاستجمهوری 1400 میشود. این نشست خبری به دلیل اعتراض برخی رسانهها که با وجود حاضر نبودن خبرنگارانشان از لوگوی آنها استفاده شده بود با حاشیههایی همراه شد.
نامزد اعتدالگرایان هم مشخص شد
قدرتعلی حشمتیان رئیس جبهه مستقلین و اعتدالگرایان و نماینده مجلس پنجم شامگاه هفتم اردیبهشت در بیانیهای کاندیداتوری خود را برای انتخابات اعلام کرد و با اشاره به جلسات جبهه مستقلین و اعتدالگرایان با نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری، تصریح کرد: محسن هاشمی گفت بنا به دلایلی نمیخواهم کاندیدای ریاستجمهوری شوم و عزتالله ضرغامی گفت نیاز به کمک هیچ جریانی ندارم، بنابراین سه نامزد جبهه مستقلین و اعتدالگرایان ایران اینجانب، علی مطهری و سردار حسین دهقان خواهیم بود.
صف بلند کاندیداهای اصولگرا مشکل ساز خواهد شد
غلامعلی حداد عادل رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب، ششم اردیبهشت در نشست اعضای این شورا تاکید کرد: به هیچ وجه نباید تصور کنیم پیروزیم که همین تصور باعث شده با تعدد کاندیدا روبهرو باشیم و این خطری است که ممکن است باعث اثر منفی در انسجام جریان نیروهای انقلاب شود. روز یکشنبه پنجم اردیبهشت حداد عادل رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در سفری کوتاه به قم با برخی علما و روحانیون درباره آخرین وضعیت انتخابات دیدار و گفتگو کرد. حداد عادل پس از این دیدارها با تاکید بر نقش برجسته روحانیت در ادوار مختلف به خصوص شرایط امروز کشور اظهار امیدواری کرد که ائتلاف نیروهای انقلاب در زمان مناسب بهترین گزینه را جهت حضور در انتخابات معرفی کند.
ورود پر سر و صدای تاجزاده
اعلام کاندیداتوری مصطفی تاجزاده و اولین نشست خبری او در فضای مجازی که با استقبال چشمگیری مواجه شد مهمترین خبر انتخاباتی اصلاحطلبانی بود که هفته گذشته بیشتر درگیر حواشی صوت جنجالی منتشر شده از محمد جواد ظریف بودند. سید مصطفی تاجزاده فعال سیاسی اصلاحطلب و معاون سیاسی وزارت کشور دولت اصلاحات روز یکشنبه پنجم اردیبهشت با صدور بیانیهای برای کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری اعلام آمادگی کرد. تاجزاده دو روز بعد از این اعلام حضور، در اتاقی در کلابهاوس با عنوان “چرا نامزد شدم؟ ” حاضر شد و بیش از پنج ساعت به سوالات طیفهای مختلف خبرنگاران و مخاطبان داخل و خارج کشور پاسخ داد. این اتاق که به موازاتش چندین اتاق در شبکههای اجتماعی مختلف برای پخش مستقیم آن تشکیل شد با حضور چند هزار نفری حاضران به یک میتینگ انتخاباتی و جلسهای برای پرسش و پاسخ با حضور تاجزاده بدل شد و موج جدیدی در فضای انتخاباتی کشور ایجاد کرد.
عارف شاید اما لاریجانی مشخص نیست
بنیاد امید ایرانیان به ریاست محمدرضا عارف، ششم اردیبهشت در یک نشست خبری از برنامههای خود برای عبور از شرایط فعلی کشور با محوریت اصلاحات ساختار اقتصادی کشور رونمایی کرد. در این نشست، عارف در پاسخ به پرسشی درباره حضورش در انتخابات گفت: “اگر به نتیجه قطعی رسیدم حتما اعلام میکنم. نمیتوان کاندیداتوری را از مردم مخفی کرد. اگر احساس کنم فردی مناسبتر از من حضور دارد به او کمک میکنم و اگر شرایط کشور به حضور من نیاز داشت، ابایی برای حضور ندارم. این برنامهای که امروز ارائه کردم، انتخاباتی نیست. اگر برنامه انتخاباتی بود، اعلام میکردم، ولی این برنامههای بنیاد امید ایرانیان است. تعدد کاندیداها در هر دو جناح وجود دارد و من آن را خوب میدانم.”
همچنین غلامحسین کرباسچی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ششم اردیبهشت با حضور در برنامه جمهوریت حزب ندای ایرانیان درباره احتمال حضور علی لاریجانی در انتخابات و حمایت کارگزاران از وی گفت: حزب کارگزاران در کنار مجموعه اصلاحطلبان به انتخابات ریاستجمهوری میاندیشد. آقای لاریجانی هم از شخصیتهای ارزشمند کشور است و جایگاه وی را در توسعه کشور نباید نادیده گرفت. تا این لحظه نیز هیچ نشانهای از حضور آقای لاریجانی در انتخابات نیست. همچنین باید مجموعهای از اصلاحطلبان یا اصولگرایان از فردی حمایت کنند تا رای بیاورد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.