تعارف را کنار بگذارید

مدتی است که با وخیم تر شدن وضعیت اقتصادی کشور، ترمیم کابینه به یک مطالبه همه گیر تبدیل شده، تعلل دولت در انجام تغییراتی که خود وعده آن را داده، همچنان ادامه دارد و این در حالی است که اوضاع اقتصادی بهبودی پیدا نکرده و حتی قیمت سکه بار دیگر از مرز سه میلیون تومان عبور کرده است.‏

قیمت سکه بهار آزادی روز دوشنبه بار دیگر از مرز سه میلیون عبور کرد و به 3 میلیون و 25 هزار تومان رسید. قیمت دلار در بازار غیررسمی هم تعریف چندانی ندارد صحبت از خریدوفروش آن با قیمت 8400 تومان است. این در حالی است که قیمت یورو نیز به 9900 تومان رسیده. در این شرایط انتظار از دولت آن بود که دست کم تغییرات وعده داده شده پیرامون ترمیم تیم اقتصادی دولت را زودتر اجرایی کند اما ظاهرا هیچ خبری از این اتفاق نیست.

ترمیم تیم اقتصادی، خواست تمام جناح هاست

اصلاح طلبان و حامیان دولت مدت هاست از روحانی به طور متناوب خواسته اند تا تیم اقتصادی کابینه ‏خود را ترمیم کند. اخیرا و با بروز مشکلات اقتصادی فراوان، اصولگرایان منتقد و مخالف دولت نیز به این جرگه پیوسته اند. ششم ‏تیر هم 187 نماینده مجلس در نامه ای به روحانی خواستار ترمیم کابینه شدند. امضای نامه توسط این تعداد نماینده، به وضوح ‏نشان می دهد که ترکیب امضاکنندگان از هر سه فراکسیون مجلس بوده است.‏

در همین روز، محمود واعظی رییس دفتر رییس جمهور رسما تغییراتی در کابینه را تایید کرد. او گفت: «در این دولت با هدف ‏پویایی، تغییر در کابینه خواهیم داشت.»‏

حسن روحانی هم در سخنرانی خود در عصر همان روز 6 تیرماه گریز کوچکی به ترمیم کابینه زد و بدون اشاره مستقیم به این ‏موضوع گفت: امروز باید به فکر مشاورین و کارشناسان جدید باشیم و از افکار همه استفاده کنیم. امروز وزیر، معاون وزیر و مدیر ‏کل باید احساس کند و در عمل نیز نشان دهد که شرایط با قبل متفاوت است.‏

افکار عمومی، منتظر ایجاد تغییرات

اکنون چند روز از تایید رسمی ترمیم کابینه توسط واعظی می گذرد. در حالی که گمانه زنی ها در این خصوص به اوج خود ‏رسیده، هنوز هیچ خبری از ترمیم کابینه نیست. این در حالی است که تغییری در اوضاع اقتصادی کشور ایجاد نشده و افکار ‏عمومی و نیز فعالان بازار هم منتظر اعلام تغییرات هستند؛ تغییراتی که می تواند دست کم از نظر روانی، کمی به آرامش بازار ‏کمک کند.‏

طبیعی است سرعت در تصمیم گیری و انجام تغییرات، از مهمترین عواملی است که می تواند به بهبود اوضاع از نظر ذهنی و ‏روانی کمک کند. با این وجود، عجیب است که هنوز هیچ خبری از تغییرات نیست و همچنان افکار عمومی منتظر اقدامات دولت هستند!

باید از روحانی پرسید

حال ، باید از دکتر روحانی و تیم بسته اقتصادی و دفتر رییس جمهور پرسید، منتظر چه هستید و تصور می کنید، قرار است سیاست های سوخته تیم فعلی، چه معجزه ای بکند؟ آخرین تیر غیب تفکرات و استراتژی های ناقص تیم اقتصادی فعلی، تداوم افزایش قیمت سکه و دلار است که لابد این هم، از دسته حباب های ناتمام است!

اما نکند منتظرید ‏در این شرایط حساس، زمان خریده، تا مردادماه و موعد تغییر رییس بانک مرکزی و پایان حکم رسمی او برسد و آن زمان، سیف را تغییر دهید و با ‏همین یک تغییر بدیهی، مشکل را پایان یافته تلقی کنید؟ اگر چنین باشد، این رفتار احتمالی، نشان دهنده عدم تشخیص شرایط حساس کشور است!

درحالیکه اصل موضوع، تنها سیف و بانک مرکزی نیست! محل اصلی اشکال، البته به جز بانک  مرکزی، برخی دیگر از استراتژی های اقتصادی سوخته و امتحان ‏پس داده کنار گوش شما هستند! سازمان برنامه ، معاونت اقتصادی ، مشاوران اقتصادی – سیاسی  و ….را نیز دریابید!  زمان به نفع ‏شما و کشور نیست!

گزینه های احتمالی سقوط

پس از تشدید مشکلات اقتصادی و اظهارنظر کارشناسان پیرامون اینکه دولت باید تغییراتی را در تیم اقتصادی و تفکر حاکم بر آن انجام دهد، بحث های بسیاری در محافل سیاسی، اقتصادی و رسانه ای درباره تغییرات احتمالی درگرفت و حتی گمانه زنی هایی نیز ـ غیر رسمی ـ درباره وزرایی که احتمالا جای خود را به افراد جدید خواهند داد، مطرح شد.

انجام تغییرات در کابینه، موضوعی نیست که تنها کارشناسان و رسانه ها پیرامون آن ابراز عقیده کنند و احتمال انجام آن را بدهند، بلکه تصمیم گیران در قوه مجریه هم با توجه به مشکلات موجود در کشور به آن واقفند و بر این باورند که باید حتما تغییراتی ـ هم در ارتباط با افراد و هم در رابطه با تفکر حاکم بر تیم اقتصادی دولت ـ صورت بگیرد؛ موضوعی که کم و کیف و مصادیق آن هنوز قطعی مشخص نشده است.

در همین خصوص «محمود واعظی»، رئیس دفتر رئیس جمهور و یکی از چهره های تأثیر گذار در دولت، چهارشنبه هفته گذشته و پس از پایان جلسه هیأت وزیران به طور رسمی انجام تغییرات در کابینه را تأیید کرد و البته توضیح داد، هنوز هیچ کس از چند و چون تغییرات خبر ندارد و قرار است صرفا شخص رئیس جمهور در این رابطه تصمیم گیری و آن را رسما اعلام کند.

بر اساس آخرین اخبار و شنیده ها، با توجه به اتمام دوره پنج ساله «ولی الله سیف»، حکم او دیگر تمدید نخواهد شد؛ لذا اولین تغییر در کابینه و تیم اقتصادی دولت را می توان تغییر رئیس کل بانک مرکزی دانست.

دومین تغییری که به احتمال زیاد به زودی در درون دولت انجام خواهد شد، کنار رفتن «محمد باقر نوبخت»، یار غار رئیس جمهور و فرد نزدیک به «حسن روحانی» از ریاست سازمان برنامه و بودجه خواهد بود و آن طور که شنیده شده، احتمالا یکی از معاونان وی جای او را خواهد گرفت. با این تغییر، احتمالا پس از این، نوبخت را فقط در قامت سخنگوی دولت خواهیم دید.

همچنین گفته می شود که رئیس جمهور برای تغییر «محمد شریعتمداری» وزیر صنعت، معدن و تجارت، «مسعود کرباسیان» وزیر امور اقتصادی و دارایی و همچنین «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی به جمع بندی رسیده است، اما تمایل دارد که این افراد یا خود استعفا بدهند و یا اینکه با نظر مجلس کنار گذاشته شوند.

ملاحظات روحانی

آن گونه که خبرها حکایت می کند، تاکنون رئیس جمهور برای انجام این پنج تغییر در کابینه ـ که منجر به تغییر بخش عمده ای از تیم اقتصادی دولت می شود ـ به نتیجه رسیده و به احتمال فراوان، به زودی احکام مربوط به رئیس کل جدید بانک مرکزی و رئیس جدید سازمان برنامه و بودجه را صادر خواهد کرد؛ اما در خصوص وزیران یاد شده ملاحظاتی دارد که احتمالا نمی خواهد، هزینه برکناری آنها به پای او نوشته شود.

روحانی به احتمال خیلی زیاد و با توجه به اینکه طرح استیضاح هر سه وزیر (صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصادی و دارایی و راه و شهرسازی) در مجلس آماده شده و در حال پیگیری است، منتظر خواهد ماند تا قوه مقننه درباره شریعتمداری، کرباسیان و آخوندی تصمیم گیری کند و هزینه برکناری این سه نفر به پای او نوشته نشود.

انتهای خبر/علی روغنگران

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *