آشفتگی معماری ناشی از آشفتگی فرهنگ است
استاد تمام گروه معماری دانشگاه شهید بهشتی گفت: آشفتگی حوزه معماری ناشی از آشفتگی در حوزه فرهنگ است.
پروفسور هادی ندیمی در حاشیه کنگره ملی معماری و عمران شهری که در تربتجام برگزار شد،افزود: اگر به مردم تکیه کنیم تمام مشکلاتمان حل خواهد شد اما متاسفانه دیوان سالاری عظیمی در کشور شکل گرفته که تنها در حوزه مدیریت نیست و در تمام حوزهها نفوذ کرده است و بهعنوان خطری کشور را تهدید میکند. این انقلاب با مردم و جوشش آنها آغاز شد و اگر بخواهیم موفق باشد میبایست با مردم جلو برود.
وی ادامه داد: متاسفانه در عرصه معماری طی این سال ها توفیق زیادی نداشتیم و همه دستاوردهای عظیم فرهنگی ما مربوط به دوره گذشته است و امروز دستاوردی نداریم که استمرار بخش هویت قبلی ما باشد و به آن افتخار کنیم.
ندیمی متذکر شد: در یک دوره از تاریخ که اواخر قاجار بود، کشور ما به صورت آرام آرام دچار فروپاشی فرهنگی شد و ارکان تولید فرهنگ و فکر در کشور ضعیف شدند و آهسته به سوی فروپاشی فرهنگ پیش رفتیم. یکی از دلایل آن، این بود که فرهنگ غرب در حوزه علم و توسعه با معانی جدید گسترش پیدا کرد و ما نتوانستیم اتفاقاتی که در دنیا میافتد را برای خود ترجمه و بومیسازی کنیم.
وی اظهار کرد: معماری میوه فرهنگ است و اگر مشاهده کردید آسیبی به میوه وارد شده باید بدانید که این آسیب ابتدا به درخت وارد شده است. اگر امروز در حوزه معماری کشور آشفتگی میبینیم ناشی از فرهنگ است. این آشفتگی در حوزه فرهنگ ناشی از این مسئله است که ما امروز نه “این” هستیم و نه “آن”، نه ایرانی هستیم و نه غربی. اگر جسارت نکنم حتی شاید ما مسلمان هم نباشیم چرا که اسلام تسلیم به حق است اما ما تسلیم به حق هم نیستیم.
ندیمی خاطرنشان کرد: راه حل ما شناخت خود است. اگر انسان بخواهد تحولی در خودش ایجاد کند و رشد نماید ابتدا میبایست آسیب های خود را بشناسد و جسارت فهم و درک آسیب های خودش را داشته باشد. چرا همیشه از خود تعریف میکنیم؟ البته این بدان معنی نیست که کاری نکردهایم، در این سالها خیلی کار کردهایم و انقلاب هم واقعا کار عظیمی کرده است و نمیخواهیم نادیده بگیریم اما اگر کسی از خودش تعریف کند دیگر نمیتواند بیماریهایش را ببیند. همیشه عرض میکنم ما خیلی کار کردیم اما اگر بهتر کار میکردیم کجا بودیم؟
وی بیان کرد: متاسفانه امروز ما سیاست میپوشیم، میخوریم، میبافیم و تمام زندگی ما سیاست شده است؛ این یکی از مهمترین آسیبهاست. هرچقدر از حوزه اصلی سیاسی که تهران است دورتر میشویم وضع کمی بهبود مییابد و در شهرستانها همانند تربت جام میبینیم که وضعیت بهتری را شاهد هستیم.
این استاد دانشگاه گفت: تمام افتخاراتمان در حوزه معماری مربوط به گذشته است، در واقع مربوط به پدرانمان است. اگر فرزند ما بپرسند که شما چه افتخاری برای ما گذاشتهاید چه پاسخی خواهیم داشت؟
ندیمی عنوان کرد: متاسفانه آشفتگیها را در حوزههای تصمیمگیری و تصمیمسازی هم وارد کرده ایم. امور را میبایست به افراد عاقل و متخصص واگذار کنیم، تخصص نه به معنای تخصص در دانش، تخصص به این معنا کسی که فهم عمیقی از زمان و زمانه دارد. در تمام دنیا تصمیم گیران و تصمیم سازان جدا هستند و این کشورها پیشرفت میکنند. چراکه تصمیم گیر در مقام اجرا است و فرصت تصمیم سازی ندارد، تصمیم سازان در اتاقهای جداگانه هستند و تنها فکر میکنند و تصمیمی حساب شده براساس مصلحت را در اختیار تصمیمگیران قرار میدهند.
وی افزود: امروز میبینیم که هر تصمیم اشتباهی در تهران گرفته میشود پس از چندسال به شهرها و شهرستانهای دیگر سرایت میکند. در تهران پروژه غلطی نظیر نواب اجرا شد، چند سال بعد شاهد این بودیم برای ارتباط دو حرم در شیراز هم نمونه آن را اجرا کردند و قدیمیترین و غنیترین بافت شهری را از بین بردند.
منبع: ایسنا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.