عنصر غمگین ماه» از عشق و تنهایی میگوید؛
سفری به اعماق کلمات
✍️مریم اصغری
مولف «عنصر غمگین ماه» در بخشی از صحبتهایش در مراسم رونمایی این کتاب میگوید: «نمیدانم کدام کلمه یا تصویر شکلی از من را نشانت خواهد داد. تصاویر را زنده زنده از دل کلمات بیرون کشیدهام و در صفحات این کتاب گذاشتهام تا با هم جهان را نگاه کنیم.» این جمله به خوبی نشان میدهد که بیتا علیاکبری به دنبال برقراری ارتباطی عمیق با خواننده است و میخواهد او را در تجربههای شخصی و درونی خود شریک کند.
به گزارش روزنامه «صبح امروز»؛ بدون تردید انتشار یک کتاب، صرفاً انتقال نوشتههای یک نویسنده به روی کاغذ نیست؛ بلکه گامی بزرگ در جهت ارتباط با دیگران، ثبت اندیشهها و افکار، و ایجاد یک اثر ماندگار است. در این میان در دنیای پرشتاب و هیاهوی امروز، تالیف شعر نیز جایگاه ویژهای دارد. چراکه شعر با زبانی موجز و تاثیرگذار، به عمق احساسات و اندیشههای انسان نفوذ میکند و به ما کمک میکند تا جهان اطرافمان را بهتر درک کنیم. در میان قالبهای شعری؛ شعر سپید نیز به عنوان یکی از جریانهای مهم شعر معاصر، با حذف قافیه و وزن، به شاعر آزادی بیشتری برای بیان احساسات و اندیشههای خود میدهد.
در آخرین روزهای هفته گذشته مراسم رونمایی و جشن امضای کتاب «عنصر غمگین ماه» نوشته بیتا علیاکبری با حضور جمعی از اساتید ادبیات و اهالی شعر در مجموعه بوکتاب مشهد برگزار شد.
بیتا علیاکبری، هنرمند و شاعری است که از سال ۱۳۶۳ در این جهان نفس میکشد و همواره به دنبال راههایی برای گرم کردن روح خود بوده است. او که طراحی و ساخت زیورآلات و نقاشی را نیز تجربه کرده، میگوید: «کلمه، کلمه برای من مسکن است.» این شاعر جوان که در سال ۱۳۸۹ در سیزدهمین جایزه خبرنگاران در بخش شاعران بدون کتاب برگزیده شده، در سال ۱۳۹۹ اولین مجموعه مستقل خود با نام «اگر آنجا خانه بود» را توسط انتشارات آرادمان منتشر کرد. پیش از این نیز اشعاری را در مجموعههای مشترکی همچون «روزگار افرای عاشق» و «مجموعه خوابهای مکتوب» به چاپ رسانده است. حالا اما با انتشار دومین مجموعه شعر مستقل خود، با عنوان «عنصر غمگین ماه»، بار دیگر نشان داده که به کلمات عشق میورزد و به عقیده خودش دست از سر کلمات بر نمیدارد و یقه کلمات را گرفته است. علیاکبری در «عنصر غمگین ماه» با ۴۸ شعر سپید، توانسته است به زیبایی و ظرافت، دنیای درونی خود را به تصویر بکشد و با مخاطب ارتباطی صمیمی برقرار کند.
🔻تصاویر را زنده زنده از دل کلمات بیرون کشیدهام
در این مراسم بیتا علی اکبری در خصوص ادبیات جاری در جامعه فعلی و شعر سپید با اشاره به اینکه «مخاطب باهوش است؛ کلمه را میشناسد و به همین راحتی شعر را نمیپذیرد» گفت: از آنجا که در جهان پرشتاب تغییر و تحول هستیم، مخاطب همه چیز را کوتاه، روان و مختصرتر جستجو میکند تا از دور زندگی جانماند؛ اما به بازی دادنش با کلمات تن نمیدهد.
وی افزود: درست است ما وزن را از شعر سپید گرفتیهایم، اما در این قالب مفهوم را به گونهای باید ارائه داد تا مخاطب فرق بین دلنوشته و شعر را بتواند تشخیص دهد و موسیقی کلمات او را به صفحات بعدی بکشاند، وگرنه در طول روز کلمات زیادی را با لهجههای مختلف میشنود که شعر نیستند.
وی با اشاره به دومین مجموعه شعر مستقل خود بیان کرد: من در این مجموعه به موضوعاتی حول محور عشق، تنهایی و جستجوی معنا در زندگی میپردازم. نشانی آدمها را نمیدانم اما از آنها سوال میپرسم و دعوتشان میکنم همراه من در جغرافیای ذهنم بنشینند و بار دیگر از زاویهای دیگر به کلمات نگاه کنند؛ همانطور که در یکی از شعرها نوشتهام نمیدانم کدام کلمه یا تصویر شکلی از من را نشانت خواهد داد. تصاویر را زنده زنده از دل کلمات بیرون کشیدهام و در صفحات این کتاب گذاشتهام تا با هم جهان را نگاه کنیم.
🔻عنصر مهارت در نوشتن مهم است
در ادامه این مراسم استاد محمدباقر کلاهی اهری نیز با اشاره به اینکه «من خانم علی اکبری را در شعرها میبینم» در خصوص این اثر بیان کرد: شاعر در این مجموعه بی محابا شعر میگوید و هر چیزی را در لحظه احساس کند مینوسید و این میتواند یک حسن باشد، عنصر مهارت در نوشتن مهم است و این ممارست در تماشا کردن، خواندن و نوشتن است که میدانم ایشان مدام به این کار مشغول هستند. مثل این شعر: «در پیری فقط به درد ایستادن در صف نانوایی میخوری». ارتباط بین نان و خوردن و بدرد خوردن که جهان ذهنی شاعر را نشان میدهد.
🔻وجود اشیا در بیشتر شعرهای عنصر غمگین ماه
سهیلا دیزگلی مدرس دانشگاه و شاعر نیز عنوان کرد: اگر بخواهم در مورد شعرهای کتاب دوم بیتا علی اکبری صحبت کنم باید بگویم در شعرهای او مؤلفه های زیادی جای میگیرند. او در مورد زندگی، امید به آینده، تنهایی و حضور پررنگ اشیا شعر میگوید و اگر رگه مهمی را بخواهم نام ببرم همین وجود اشیا در بیشتر شعرهای عنصر غمگین ماه است. گویی شاعر در تنهاترین حالت زندگی خود در میان وسایل خانه و آشپزخانه پنهان میشود تا زندگی راه خودش را پیدا کند و به مخاطب اعلام میکند که بهترین دوست و پناه آدمی میتواند همین حضور غایب و حاضر اشیا در پیرامون باشد و گویی جهان خالی از انسان است .
🔻بیان دغدغهها و احساسات یک زن در مواجهه با زندگی
زهرا گلریز پا نیز که از دیگر اهالی ادبیات مشهد است با اشاره به اینکه «شعرهای مجموعه عنصر غمگین ماه زبانی ساده و روان دارد و با تصویرهای ملموس و عینی به بیان دغدغهها و احساسات یک زن در مواجهه با زندگی میپردازد» مطرح کرد: فضای بیشتر این شعرها در راستای ترسیم جهان امروز با همه نگرانیها و اندوه انسان معاصر است. شاعر رویکردی زیباشناسانه به اشیای پیرامونش دارد و در فرازهایی که با آشناییزدایی، نگاهی هنری به امور روزمره داشته موفق بوده است؛ مثل «اهرم شیر را میچرخانم / تا با گرم و سرد روزگار کنار بیایم.»
🔻شیوه روایتگری شاعر مقلدهیچ جریان خاصی نیست
رضا عابدین زاده از دیگر صاحبنظران این مراسم تصریح کرد: شاعر سال هاست كه در جهان شخصى و بى هياهوى خودش به سرودن مشغول است، و از آنجا كه مسائل جهان شخصى او، دغدغههاى مشترك انسانى را در بر مىگيرد، اين عشق و رنج، مخاطب را به او و او را به مخاطب نزديك میكند.
همچنین شهره شجیعی از دیگر منتقدین حاضر در این مراسم ابراز کرد: مولف در کتاب عنصر غمگین ماه، شاعری ست با زبانی ساده و شفاف که مفاهیم عاطفی و انسانی را در فرم های جدید ارائه میکند. شیوه روایت گری او خاص خودش است و مقلد هیچ جریان خاصی نیست. به عقیده من او در سرودن عاشقانههای غمگین تبحر خاصی دارد.
به گزارش «صبح امروز»؛ «عنصر غمگین ماه» دومین مجموعه شعر بیتا علی اکبری با 48 شعر سپید است که توسط انتشارات واج منتشر گردیده است.