در آستانه هفته کتاب و کتابخوانی؛

تلنگری به نهادهای فرهنگی!

سرویس فرهنگ

تاریخ هیچ تمدنی خالی از کتاب و کتابت نبوده ‌است و کتاب یک ابزار فرهنگی رسا، مانا و تاثیرگذار است. اما دانستن آمار مطالعه در ایران، یعنی درست در کشوری که مهد تمدن و فرهنگی کهن است، چیزی جز افسوس نصیبمان نمی‌کند و این اندوه درست زمانی دو چندان می‌شود که این ارقام را با برخی دیگر از کشورهایی که سهمی از تاریخ علم و اندیشه در برابر تاریخ پرافتخار ما ندارند، مقایسه کنیم.

در این میان هرساله محور اصلی هفته کتاب توجه به اهمیت کتاب و کتابخوانی و جایگاه کتاب و ایجاد راه‌هایی در جهت دسترسی هر چه راحتتر مردم به کتاب است تا شاید تلنگری به نهادهای فرهنگی و مردم باشد و این آمار و ارقام را تغییر دهد.

در این خصوص نشست خبری با محوریت بیست و نهمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با حضور مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی در کتابخانه مرکزی امام خمینی(قدس سره) مشهد برگزار شد.

به گزارش روزنامه «صبح امروز» در ابتدای برنامه، حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی ضمن تبریک فرا رسیدن هفته کتاب، در جمع خبرنگاران گفت: به رسم هر 24 آبانماه  همزمان با سالروز ارتحال علامه طباطبایی به عنوان روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار نامگذاری شده است. اداره کل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی در این هفته مجری رویدادهای کتاب محور در سطح کشور با محوریت مجموعه کتابخانه های عمومی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همه دستگاه های اجرایی است که به نوعی در حوزه فرهنگی و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی فعالیت می‌کنند.

1400 رویداد فرهنگی با محوریت کتاب

وی با بیان اینکه همراهی سایر دستگاه‌های اجرایی هم سو و غیرهمسو  و افراد دغدغه مند در این حوزه باعث تأثیر بیشتر فعالیت‌ها و برنامه‌ها در جامعه می‌شود، افزود: در بیست و نهمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با همت همکارانمان در 222 کتابخانه عمومی و مشارکتی استان 1400 رویداد فرهنگی با محوریت کتاب برگزار خواهد شد.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی با اشاره به اینکه هفته کتاب، هفته دلبری کتاب است، گفت: امیدواریم با برگزاری این 1400 رویداد فرهنگی در استان توجه و ترغیب جامعه به حوزه کتاب و کتابخوانی بیشتر شود. هدف ما از اجرای این برنامه‌ها ارتقاء جایگاه کتاب و تبدیل شدن فرهنگ کتاب و کتابخوانی به یکی از دغدغه های فرهنگی مردم است.

حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان در ادامه به شرح برنامه‌های اجرایی هفته کتاب پرداخت و گفت: برنامه‌های پیش بینی شده در هفته کتاب به پشتوانه کتابداران استان خراسان رضوی به عنوان افسران جبهه دانایی و تسهیلگران حوزه کتاب و کتابخوانی برگزار خواهد شد. این برنامه‌ها با زیارت دسته جمعی و تجدید میثاق با امام مهربانی‌ها، حضرت امام رضا(ع) در 24 آبانماه همزمان با اولین روز هفته کتاب شروع خواهد شد و در ادامه برنامه‌های بخشودگی جرایم دیرکرد مربوط به قبل و بعد از ایام کرونا، عضویت رایگان در بازه زمانی 24 تا 26 آبانماه، اجرای مجدانه پویش «کتاب خواندنی است نه تزئینی» با محوریت اهدای کتاب اتاق مدیران برای غنی سازی منابع کتابخانه‌ای مناطق دور افتاده و کم برخوردار، طرح «دیوار دانایی» با محوریت اهدای کتاب های خوانده شده و غیر قابل استفاده توسط مردم به نزدیکترین کتابخانه عمومی محل سکونتشان، طرح «منبر کتاب» با محوریت سخنرانی درباره اهمیت کتاب، خوانش کتاب،  تأثیر کتابخوانی در زندگی و ترویج سبک زندگی مومنانه در جامعه با همکاری مساجد و  بعد از نماز مغرب و عشاء است.

وی تصریح کرد: همچنین رونمایی یک عنوان کتاب «همصدای باران»، مسابقه کتابخوانی بر اساس کتاب «برای مدیران» برای مسئولین و مدیران دستگاه‌‎های اجرایی، خوانش کتاب «شرحی بر حدیث ولایت» با محوریت فرایند انقلاب اسلامی اثر حمیدرضا ترقی به عنوان شروع طرح نهضت تبیین در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری برای جدیت در جهاد تبیین، مراسم تکریم کتابداران استانی، افتتاح ایستگاه های دانایی «ایست کار» با همکاری شهرداری در ایستگاه های کارگران و ایستگاه های دانایی در آتش نشانی ها در راستای اجرای عدالت اجتماعی و فرهنگی و دسترسی همگانی به منابع و فضاهای کتابخانه‌ای، افتتاح کتابخانه سیار در شهرستان باخرز، برگزاری یادواره گرامیداشت تنها شهید کتابدار استان خراسان رضوی شهید عباس غفرانی و  اجرای طرح همه خادم الرضاییم، برای کتابداران استان با همکاری آستان قدس رضوی از برنامه های اجرایی در هفته کتاب و بصورت استانی است.

همچنین  برگزاری نشست کتابخوان در 27 آبانماه در کتابخانه‌های عمومی، کارگاه آموزشی در 30 آبانماه و  محافل ادبی در 1 آذرماه در کلیه شهرستان ها از برنامه های سراسری در هفته کتاب است.

حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی در پایان به ارائه گزارشی از اهم فعالیتهای انجام شده از آبانماه سال 1399 تا کنون شامل افتتاح 8 باب کتابخانه عمومی، برگزاری بیش از 5000 برنامه فرهنگی مانند نشست کتابخوان،  برنامه هایی فرهنگی حوزه کودک، جلسات مطالعاتی و جمع خوانی، مسابقات کتابخوانی دغدغه های روح ا… ، ضریح دانایی، پویش رای اولی ها، واجب فراموش شده، خداحافظی عاشقانه،  برنامه های محفل قرآنی  رهرو قرآن ، جلسه نقد و بررسی و رونمایی کتاب و … ، انعقاد 26 تفاهم نامه استانی و 27 تفاهم نامه ملی در حوزه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی، افتتاح 18 سالن مطالعه در سطح استان و برگزاری 100درصدی جلسات انجمن با بیش از 1500 مصوبه پرداخت.

اهمیت ترویج فرهنگ کتابخوانی

در ادامه مرتضی کرباسی، خیر، عضو هیأت مدیره و خزانه‌دار مجمع خیرین توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی خراسان رضوی ضمن خیر مقدم گفت: اتفاق بسیار خوب و مهم در حوزه خیرین در سال 1400، تبدیل انجمن خیرین کتابخانه ساز شهرستان مشهد به مجمع خیرین استان تحت عنوان مجمع خیرین توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی خراسان رضوی است. در واقع این مجمع با پشتوانه سابقه فعالیت‌های خود در سطح شهرستان به عنوان تنها مجمع حوزه کتاب و کتابخوانی در کشور به فعالیت‌های خود با محوریت توسعه فضاهای کتابخوانی، تجهیز کتابخانه ها و غنی سازی منابع کتابخانه ای و … در استان در حال فعالیت است.

وی با اشاره به اینکه یکی از دغدغه‌های اصلی این مجمع در سال 1400 در کنار فعالیتهای ذکر شده، ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است، افزود: تمرکز اصلی مجمع خیرین توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی خراسان رضوی توجه به توسعه فضاهای کتابخوانی با امکانات مناسب در مناطق کم برخوردار و دور افتاده در راستای اجرای عدالت فرهنگی و اجتماعی است.

مرتضی کرباسی در پایان در رابطه با جذب همکاری در حوزه های مادی و معنوی از سوی خیرین و مردم اعلام آمادگی کرد.

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *