شاعری که دیده نشد!
غلامرضا شکوهی از بزرگترین شاعران خراسانی روزگار ما بود. شعرش هیچگاه چنان که سزاوار او بود تریبون نیافت و عرضه نشد و ناشران توانا و نامداری به انتشار آن همت نگماشتند. فضای شعری مشهد هم چندان به شهرت یافتن او کمک نمیکرد. شاید جز در دهه هفتاد و آغاز دهه هشتاد زمینه چندانی برای ارتباط نسلهای جوانتر با شعر او وجود نداشت.
جلسههای شعری پرطرفدار و پاتوغهای ریشهدار مشهد رفته رفته دگرگون میشد و رنگ میباخت و از بین میرفت. عرضهگاه شعر او کجا میتوانست باشد جز چند محفل خانگی با دوستان قدیمی و پیرمردان اهل ادب؟ نشریه بااعتبار و خوانندهدار و شناختهشدهای هم نبود که به طور مداوم فعالیت هنری شاعران خراسان را در خود بازتاب دهد. در چنین بساطی که در واقع بساطی نیست و در چنین فضایی که حرکتهای هنری جدی و ارزشمند کمتر حمایت میشد شعر غلامرضا شکوهی نیز جایگاه درخور خود را نمییافت و نیافت. البته خود او نیز شاید در این گمنامی یا کمنامی بیتقصیر نبود.
ندیدیم که جدیتی در عرضه و انتشار سرودههای خود داشته باشد. به هر روی او رفت و ما ماندهایم با یاد او و یادکرد غزلهای نغزش که کمتر پیش میآمد که بیت یا بیتهایی دلنشین و توجهبرانگیز و به یادماندنی را در بر نداشته باشد. غزلهایی که اگرچه انسجام و تناسبمندی غزلهای عماد و قهرمان را نداشت اما در عوض پُر بود از حال و هواها و فضاسازیها و وضعیتهای تازه.
او به جای شمع و گل و پروانه و گل و بلبل و سنبل چیزهای دیگر جهان را در شعر خود بازتاب میداد. و این خواهناخواه باعث میشد که شکلها و رنگها و در نتیجه واژههای متنوعتری به شعر او راه بیابند. نوگرایی او منحصر به تصویرسازی نبود. ساختن ترکیبهای تازه را نیز باید نمود دیگری از سلیقه نوپسند او به شمار آورد. به طور کلی میکوشید تا بیش و کم زبان غزل را از آن حالت گل و بلبل تقلید از سبک عراقی بیرون بیاورد و از گفتمان نخنمای هزاران بار تکرارشده آن فاصله بگیرد و به قلمروهای نغزتری گام بگذارد.
گرچه در این نوجویی گاه جانب تناسب و انسجام را نگه نمیداشت و دچار تزاحم تصویر میشد و به تعبیرهای انتزاعی و اضافههای استعاری و تشبیهی نزدیک به مقوله شعر جدولی روی میآورد. با همه اینها شعرهای خوب یا دست کم بیتهای خوب در میان سرودههایش کم نبود و در مجموع میتوان گفت که آنچه از قلم او تراویدهاست خواندنی است و به یاد سپردنی.
درج در کانال تلگرامی «کتابخانه قطب علمی»
یادداشتی از وحید عیدگاه طرقبهای
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.