باید عنوان بامسمایی برای موسسات غیردولتی انتخاب شود

اولین نشست تخصصی بررسی نقش و جایگاه دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی غیر دولتی در پیشبرد چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 با حضور علی‌اکبر ولایتی رئیس هیات امنای دانشگاه آزاد و جمعی از مدیران موسسات آموزش عالی غیر دولتی در مشهد برگزار شد.

علی‌اکبر ولایتی در این نشست با بیان اینکه عده‌ای با تاسیس مدارس خصوصی در اوایل انقلاب مخالف بودند، نیز گفت: برخی‌ها مخالف ورود سرمایه گذاران به این بخش مهم بودند و از همان ابتدا عنوان نچسبی برای آن در نظر گرفتند؛ نام غیرانتفاعی باید تغییر کند و تنها غیر دولتی عنوان مناسبی برای آن‌ها هست و به هرحال باید تلاش شود اسم بامسمایی جایگزین «غیرانتفاعی» شود و به نوعی شرح وظایف این موسسات در عنوانشان مشخص باشد.

رئیس هیات امنای دانشگاه آزاد تاکید کرد: دانشگاه آزاد خصوصی نیست و نظام در آن سرمایه گذاری کرده است و این دانشگاه متعلق به همه مردم می‌باشد و مردم همه شهرها در ساخت این دانشگاه کمک کرده اند و دولت هم حمایت‌هایی در این راه داشته است.

وی ادامه داد: در بسیاری از نقاط دنیا دانشگاه‌های غیر دولتی نقش اول را دارند و دانشگاه‌هایی مانند آکسفورد و‌هاروارد موقوفه هستند. برخی مشکلات دانشگاه آزاد و موسسات غیر دولتی در ایران مشترک هستند و البته این دلیل نمی‌شود که همکاری تنگاتنگی بین این دو وجود داشته باشد؛ چراکه بازهم تاکید میکنم دانشگاه آزاد خصوصی نیست!

ولایتی خاطرنشان کرد: حتما باید ضوابط را در موسسات غیر دولتی اگر بیشتر از دانشگاه‌های دولتی رعایت نمی‌کنیم کمتر از آن قطعا رعایت کنیم.

وی در خصوص تاسیس واحدهای جدید دانشگاهی افزود: مردم در کنکور سراسری سال جاری نشان دادند از مجموع 900 هزار داوطلب، 700 هزار نفر خواهان شرکت در رشته تجربی هستند و این نیاز باعث می‌شود تا به فکر ایجاد دانشکده پزشکی در موسسات آموزش عالی باشید و تاسیس چنین واحدهایی می‌تواند نجات دهنده وضع موجود باشد.

رئیس هیات امنای دانشگاه آزاد با اشاره پتانسیل دانشگاه رضوی گفت: بدون شک دانشگاه آزاد در خدمت دانشگاه رضوی خواهد بود و در صورتی که طرح خوبی داشته باشند ما هم می‌توانیم بعد از بررسی دقیق‌تر کمک‌هایی داشته باشیم.

وی اضافه کرد: استان خراسان باید به عنوان پایلوت علوم پزشکی کشور شناخته شود و مهندسی و مدیریت خوبی در این شاخه داشته باشد.

ولایتی در خصوص جذب دانشجویان خارجی هم عنوان کرد: به نظرم اگر امکانات فراهم کنیم داوطلبان داخلی بیشتر جذب دانشگاه‌های غیردولتی خواهند شد و به نوعی راحت‌تر از جذب داوطلبان خارجی است. بهتر است جامعهَ المصطفی را الگوی خود قرار دهیم؛ چراکه در جذب دانشجویان خارجی از دانشگاه‌های دولتی نیز موفق‌تر بوده است و پس از جذب دانشجویان خارجی طی دو ترم زبان فارسی را به آن‌ها آموزش می‌دهند تا مشکلی برای تحصیل در ایران نداشته باشند و موسسات غیر دولتی هم باید راهکارهای موفقیت آمیز آن‌ها را فرا بگیرند و در جذب خارجی‌ها موفق عمل کنند.

رئیس هیات امنای دانشگاه آزاد اظهار کرد: در اوایل دهه 60 دانشگاهی در قزوین  برای جذب دانشجویان خارجی تاسیس کردیم اما در نهایت موفق نبود و باید به فکر باشیم تا دوباره به چنین مشکلاتی دچار نشویم. باید قراردادی بین دو دولت یا موسسات معتبر کشورهای ایران و همسایه‌ها بسته شود مدارک دانشگاه‌های ما نیز در آن کشور معتبر شناخته شود نه اینکه منتظر باشیم تا از ان سر دنیا بیایند در دانشگاه‌های ایران ثبت نام کنند و قطعا این موضوع ره به جایی نخواهد برد.

ولایتی در پاسخ به سوالی مبنی بر ایجاد معاونت دانشگاه‌های غیر دولتی در وزارت علوم، نیز تاکید کرد: بهتر است کارها درست انجام شود و مهم نیست تحت چه معاونت و یا عنوانی باشد. ما نمی‌توانیم به وزیر علوم بگوییم معاونت جدیدی را ایجاد کنید و فقط مهم این است قانون به درستی انجام شود.

وی با انتقاد از وضعیت کنونی دانشگاه‌های علمی کاربردی و پیام نور گفت: زمانی که دانشگاه پیام نور ایجاد شد قرار بود به صورت غیر حضوری جلو برود و هر فضای کوچکی را به دانشگاه تبدیل کردند و امروز می‌بینیم در عمل با آنچه که قرار بود اتفاق بیفتد تضاد دارد. همچنین دانشگاه‌های علمی کاربردی که برای شاغلین ایجاد شد و اکنون سایر دانشجویان را جذب می‌کند.

رئیس هیات امنای دانشگاه آزاد بیان کرد: باید به این مسائل رسیدگی شود و این دانشگاه‌ها در حوزه خودشان فعالیت کنند و نباید بیشتر از این مدعی باشند. جایی که شرایط تربیت کارشناس را ندارد اعلام می‌کند PHD می‌خواهیم که این به ضرر خود ما است و ارزش مدارک را پایین می‌آورد و این خیلی بد است.

وی افزود: زمانی معماری حرف اول را در ایران می‌زد و بناهایی مانند میدان نصف جهان، ارگ بم و خیلی‌های دیگر جزو شاهکارهای معماری کشور هستند که متاسفانه امروزه می‌بینیم در دانشگاهی که تخصصش این حوزه نیست اقدام به پذیرش دانشجویان معماری می‌کنند که این موضوعات باید اصلاح شوند.

 

 

گزارشی از مصطفی فاطمیان

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *