هزارتوی بودجه؛ یارانه و عوارض دستمایه مخالفت‌ها

روز گذشته صحن مجلس، عرصه تبادل نظر نمایندگان درباره بودجه 97 بود. همزمان که عده‌ای معتقدند  بودجه97 شجاعانه بسته شده است، رویکردی فراگیر، اشتغالزا و ضد فقر دارد. چرا که برای اولین بار بودجه ریزی بر مبنای عملکرد انجام شده است و هفت هزار میلیارد تومان برای ریشه‌کنی فقر در کشور اختصاص یافته است.

موافقان معتقدند  افزایش شفافیت، انضباط بودجه‌ای با کاهش ردیف‌های متفرقه از 337 به 113، حذف 39 ردیف جدول شماره (7)، حذف جدول 17 و انتقال اعتبار آن به دستگاه‌های اصلی در جهت افزایش نظارت بر عملکرد یکی از اقدامات بسیار مثبت این لایحه بودجه است.

اما در مقابل مخالفان علاوه بر مخالفت با کلیات بودجه، بر موضوع احتمال حدف تعدادی از یارانه‌بگیران و عوارض خروج از کشور متمرکزند و این دو مورد را نمونه‌هایی از غیرقابل اجرایی بودن بودجه می‌دانند. در ادامه این مطلب نظر دو تن از نمایندگان مخالف و یک نفر از نمایندگان موافق از خراسان رضوی را می‌خوانید.

 

نماینده مشهد در مجلس:

درآمدها و هزینه‌ها غیر منطقی است

نماینده مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: کلیات بودجه 97 نامناسب است و رئیس جمهور هم در جلسه دو روز گذشته مجلس اساسا هیچ دفاع درستی از این موضوع انجام ندادند، درحالیکه انتظار بود از کلیات بودجه دفاع کنند، اما مسائل دیگری را عنوان کردند، بعنوان کسی که سال‌ها در مجلس به ویژه کمیسیون تلفیق بودم و بابودجه آشنا هستم می‌گویم که درآمدها و هزینه‌ها در این بودجه خیلی غیرواقعی برآورد شده است.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام و المسلمین نصرالله پژمانفر افزود: در بودجه سال 97 که توسط دولت به مجلس ارائه شده درآمدهای نفتی و غیرنفتی همانند مالیات خیلی غیرواقعی دیده شده و زمانی که درآمدها غیرواقعی باشد طبیعتا هزینه‌ها هم به صورت غیرواقعی پیش بینی می‌‎شود و این موضوع سبب بی‌انضباطی گسترده در حوزه مالی کشور خواهد شد.

وی تصریح کرد: زمانی که شرایط دولت طوری می‌شود که نمی‌تواند خود را اداره کند، مسیر غلطی را پیش می‌گیرد و برای اداره خود، بیشتر دست در جیب مردم می‌کنند که این یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات است و دولت می‌بایست بجای اینگونه کارها، ساختارهایش را اصلاح نماید. امروز دولت راه مطالبه از مردم را در پیش گرفته که صحیح نیست و باید اقتصاد کشور را اصلاح کرد.
عوارض خروج از کشور کارشناسی نشده است

پژمانفر ضمن بیان این مطلب که قطعا طرح افزایش عوارض خروج از کشور کارشناسی شده نبوده است، اظهار کرد: زندگی بخشی از مردم بر مبنای همین رفت و آمدهای مرزی است و نمی‌توانیم به مردم بگوییم رفت و آمد نکنند چراکه معیشت و کار آن‌ها از همین طریق صورت می‌گیرد، از طرف دیگر بسیاری از این سفرها فرهنگی و زیارتی است.

وی ادامه داد: افراد زیادی در طول سال عازم سفرهای زیارتی می‌شوند و این که ما بدون کارشناسی طرح‌ها که چه آسیب‌های داخلی و خارجی برای کشور ایجاد می‌کنند آن‌ها را ارائه کنیم در نتیجه اش شرایط اجتماعی سخت‌تر خواهد شد. این مسئله ناشی از ضعف شدید برنامه ریزی دولت برای کسب درآمد است.

پژمانفر در واکنش به اظهارات سخنگوی دولت مبنی بر حمایت از گردشگری داخلی با اجرای این طرح عنوان کرد: این حرف نامناسبی است چراکه گردشگری داخلی و خارجی دو مقوله متفاوت هستند و علاوه بر این مطلب حتی گردشگری خارجی هم شامل سفرهای زیارتی و غیرآن می‌شود. بخش زیادی از افرادی که سفرهای زیارتی می‌روند افرادی هستند که مدت‌ها به معیشت خود سخت می‌گیرند تا بتوانند مبلغی را ذخیره کنند و برای یک بار در عمرشان از روستاها و شهرها به عتبات یا سایر سفرهای زیارتی دیگر بروند و این مسئله به اعتقادات مردم گره خورده است، اینطور نیست که تماما این افراد دارای تمکن مالی باشند که سفرهای سیاحتی اروپایی می‌روند که البته همین سفرها هم با چنین نگاه‌های ساده و سطحی قابل بررسی نیست که بگوییم حال که امکان سفر به خارج را سخت‌تر کرده‌ایم آن‌ها رو به سفرهای داخلی می‌آوردند، این چنین برداشت‌ها و تعابیری غلط است.

نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در واکنش به افزایش چند برابری عوارض خروج از کشور گفت: این مسئله ناشی از ضعف شدید برنامه ریزی دولت برای کسب درآمد است.

 

نماینده سبزوار در مجلس:

حذف یارانه‌ها غیرمنطقی است

عضو کمیسیون شوراها و امورداخلی کشور مجلس، پیشنهاد حذف یارانه ۳۴ میلیون ایرانی در لایحه بودجه ۹۷ را غیرمنطقی خواند و گفت: دولت و مجلس بر مبنای فیش حقوقی خود تصمیم به حذف یارانه مردم نگیرند.

حسین مقصودی با غیرمنطقی خواندن حذف 34 میلیون ایرانی از لیست یارانه بگیران طبق لایحه پیشنهادی دولت در خصوص بودجه 97 کل کشور افزود: شیوه پیشنهادی دولت برای حذف 34 میلیون ایرانی از دریافت یارانه نقدی دارای اشکالات بسیاری بوده و مصداق بارز بی‌عدالتی است.

عضو کمیسیون شوراها و امورداخلی کشور مجلس، با بیان اینکه لایحه بودجه 97 کل کشور در عمل و در تحقق با مشکلات بسیاری مواجه خواهد شد، افزود: در این لایحه حذف 34 میلیون یارانه بگیر پیشنهاد شده که این غیر منطقی است زیرا هر چند ساماندهی قانون هدفمندی ضروری است اما تعجیل در این موضوع به گمراهه رفتن در مسیر را منجر می‌شود.

 

نباید چشم بسته یارانه‌ها را حذف کنیم

نماینده سبزوار، چغتای و جوین در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه چند دهک مشخص باید از دریافت یارانه حذف شوند، تصریح کرد: با توجه به اینکه در لایحه بودجه 97 افزایش سوخت و رشد برخی قیمت‌ها مانند آب، برق، نان و غیره پیش بینی شده نباید چشم بسته یارانه‌ها را به ویژه در حوزه روستاییان و حاشیه شهرها که تحت پوشش هیچ نهاد حمایتی نیستند حذف کنیم.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه شناسایی اقشار نیازمند حاشیه شهرها و همچنین برخی روستاییان سخت است، افزود: شاید در اصلاح مسیر هدفمندی این افراد نیز به اشتباه حذف شوند که در این صورت شرایط زندگی و معیشت برای آن‌ها به مراتب غیر قابل تصور خواهد بود.

مقصودی با تاکید بر اینکه در حال حاضر جمعیت بالای از کشور به ویژه در حاشیه شهرها و در روستاها با یارانه زندگی می‌کنند، گفت: دولت باید بدانند که بسیاری از مردم برای امرار معاش خود بر روی 45 هزار تومان یارانه حساب کرده اند و کارت یارانه خود را در بقالی‌ها به امانت گذاشته و در قبال آن مواد غذایی و نیازهای اساسی خود را تهیه می‌کنند.

وی با اشاره به رشد آمار بالای بیکاری در سال‌های اخیر، افزود: متاسفانه با توجه به تعطیلی ساخت و سازها و رکود در کسب و کارها بسیاری از مردم بیکار شده و وابستگی بیشتری به یارانه‌ها دارند از این رو با حذف آن شرایط بدی را تجربه خواهند کرد.

این نماینده مردم در مجلس دهم، ادامه داد: بودجه 97 بر مبنای آنچه پیش بینی می‌شود به افزایش فاصله طبقاتی و فقر و رشد فاصله میان فقرا و ثروتمندان می‌انجامد.

 

بودجه 97 مغایر با عدالت است

مقصودی افزود: بودجه پیشنهادی دولت بر مبنای عدالت و شعارهای امام خمینی (ره) در روزهای نخست انقلاب و سیاست‌های رهبر معظم کشور در بحث کارآفرینی، اشتغال زایی، عدالت و مبارزه با فقر نیست.

این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه مجلس باید یک تصمیم عقلانی گرفته و با تعامل بیشتر با دولت بهبود وضعیت بودجه کشور را رقم بزند، گفت: متاسفانه دولت بدون استفاده از نظرات کارشناسی کارگروه‌های تخصصی موجود در مجلس به تدوین لایحه بودجه اقدام کرده که این موضوع ضریب کاربردی بودن لایحه را کاهش داده است.

مقصودی تاکید کرد: حذف 34 میلیون ایرانی از لیست یارانه بگیران به ضرر کشور بوده و به طور حتم در صورت اجرایی شدن به افزایش تجمع‌ها در مقابل مجلس و حتی ریاست جمهوری در سال بعد منجر خواهد شد.

حذف نیازمندان از لیست یارانه بگیران بر تعداد تجمع کنندگان مقابل مجلس می‌افزاید

وی با بیان اینکه دولت باید به تحصن‌ها به عنوان سوپاپ اطمینان نظام توجه کند، گفت: ما بر مبنای همین تحصن‌ها باید نگاهی به بودجه 97 داشته باشیم، با حذف یارانه‌ها بر تعداد تجمع کنندگان مقابل مجلس در سال آینده افزوده خواهد شد.

عضو کمیسیون شوراها و امورداخلی کشور مجلس، یادآور شد: مجلس و دولت نباید بر مبنای فیش حقوقی و سفره خانه خود تصمیم به حذف یارانه مردم بگیرند.

 

نماینده نیشابور در مجلس:

افزایش سوخت جدی نیست

نماینده فیروزه و نیشابور در مجلس شورای اسلامی اما نگاهی متفاوت به این مباحث دارد. این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس معتقد است: افزایش قیمت سوخت جدی و قطعی نیست اما ممکن است تورم موجود بر هر مسئله‌ای اثرگذار باشد.

حمید گرمابی درباره حذف یارانه دهک‌های بالای جامعه افزود: این اقدام یک کار مفید است و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و دولت موافق اجرای این مسئله هستند، یارانه اندکی که به خانوارهای دهک‌های بالا جامعه پرداخت می‌شود در هزینه‌ها و درآمد آن‌ها محسوب نمی‌شود.

 

دهک‌های بالای جامعه با حذف یارانه‌شان موافقند

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قطع کردن یارانه دهک‌های بالای جامعه برای آنها ایجاد مشکل نمی‌کند، گفت: با جمع  شدن یارانه دهک‌های بالای جامعه و ورود آن به‌عنوان سرمایه در بخش تولید می‌تواند اثرات بسیار خوبی داشته باشد.

نماینده نیشابور و فیروزه در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: افراد با درآمد بالای جامعه نیز با حذف یارانه و صرف آن در مسیر تولید و اشتغال مخالفتی ندارند.

 

دولت مراقب دهک‌های پایین جامعه هست

وی در خصوص اینکه تغییر نام سازمان هدفمندی یارانه‌ها ممکن است برای دهک‌های پایین جامعه ایجاد نگرانی کند، اظهار کرد: نگرانی‌های اقشار متوسط و پایین جامعه موردی ندارد و قطعا دولت مراقب شرایط آنها است و مشکلی برای این افراد به‌وجود نمی‌آید.

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: جدا کردن دهک‌های موجود در جامعه با وجود امکانات و اطلاعاتی فعلی مشکل نیست و موردی برای نگرانی دهک‌های میانی و پایینی جامعه وجود ندارد.

وی همچنین در پایان در خصوص احتمال افزایش قیمت سوخت، اظهار کرد: این مسئله جدی و قطعی نیست اما ممکن است تورم موجود بر هر مسئله‌ای اثرگذار باشد، دولت تلاش می‌کند افزایش قیمت‌ها را در ابتدای سال نداشته باشد زیرا بار تورمی بیشتری دارد.

 

 

سرویس خبر «صبح امروز»

image_print
1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *