اجرای طرح نوسازی بافت پیرامونی حرم مطهر متوقف شد
متن ابلاغیه ۱۱ بندی شورایعالی شهرسازیومعماری ایران درباره طرح بافت پیرامونی حرم مطهر حضرتامام رضا(ع) به شرح ذیل است:
شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۹۶.۴.۱۹ مقرر داشت:
۱. با عنایت به مفاد مصوبه مورخ ۹۳.۱۰.۸ و ۹۵.۱.۲۳ شورای عالی و به جهت لزوم پاسخگویی به مسائل مربوط به محدوده پیرامون حرم مطهر در پیوند با کلیت شهر مشهد به ویژه حوزه مرکزی شهر، ضروری است طرح حوزه مرکزی شهر تهیه شده و به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری برسد.
۲. به منظور جلوگیری از تداوم اقدامات مغایر با حفاظت از حیثیت مکان و ارزش های ملموس و ناملموس بافت تاریخی- فرهنگی پیرامون حرم مطهر، از این تاریخ، طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر امام رضا (ع) – مصوب سال ۱۳۸۷- لغو و اجرای آن متوقف میگردد.
۳. راهبردهای «برنامه بهسازی و هدایت موزون توسعه در محدوده حرم مطهر رضوی» به شرح پیوست موردتایید قرار گرفته و مقرر می¬شود اصلاح و تکمیل برنامه بر اساس اهداف و راهبردهای تکمیل شده صورت پذیرد.
۴. مقرر شد گزینه دوم ارایه شده توسط مشاور(موسوم به حداکثر تغییر در طرح ملاک عمل) پس از انجام اصلاحات با رویکرد حداقل مداخله در بخشهای باقیمانده بافتشهری و با رعایت موارد مندرج در بند ۶ مصوبه، مبنای پاسخگویی به مسائل جاری موجود در روند ساختوسازهای بافتشهری پیرامون حرم و تهیه طرح تفصیلی ویژه قرار گیرد.
۵. به منظور تجدیدنظر بنیادین در مبانی نظری و ساز و کارهای تهیه،راهبری،تصویب،اجرا و نظارت بر طرح و برنامه ناظر بر ساماندهی بافت پیرامون حرم مطهر امام رضا(ع)، بر مبنای شان و حیثیت مکان، مبتنی بر استمرار هویت معنوی و تاریخی مجموعه حرم مطهر و بافت شهری بلافصل آن و توجه به مفهوم زیارت و سکونت،متضمن وجوه تاریخی،اجتماعی،اقتصادی،حقوقی و پیونده محدوده با شهر،طرح تفصیلی ویژه محدوده پیرامون حرم مطهر،با توجه به گزینه دوم،توسط شرکت عمران و بهسازی شهری و تحت راهبری و نظارت شورا موضوع بند ۹ مصوبه تهیه گردد.
۶. در تکمیل گزینه دوم و ارایه پهنهبندی و ضوابط آن، رعایت موارد زیر الزامی است:
الف. در مورد محور شارستان:حذف بخشهای اجرانشده محور شارستان،تغییر مقطع عرضی و کاهش عرض سواره در بخشهای اجراشده.
ب. در مورد رهباغها: تبدیل رهباغهای اجراشده به گذر تجهیزشده پیاده-توقف اجرای امتداد رهباغهایی که به صورت نیمه اجرا شدهاند و تبدیل امتداد مسیر به گذر تجهیزشده پیاده-حذف ره باغ های اجرا نشده طرح بهسازی و نوسازی،انطباق رهباغها بر امتداد گذرهای تاریخی تخریب شده و احیای گذرهای مذکور.
ج. ضروری است پهنهبندیها و ضوابط گزینه دو بر اساس موارد زیر اصلاح شود:
ج-۱.کلیه رویکردهای مصوب شورایعالی شهرسازی و معماری از جمله توجه به مقیاس انسانی و ایجاد هماهنگی در ساخت وسازهای جدید با ویژگیهای بافتتاریخی و…،رعایت دانهبندی اصیل بافت تاریخی، کاهش تراکمساختمانی،حفظ،حمایت و ارتقای کارکرد سکونت در محدوده طرح؛
ج-۲. توجه به مفاد بند ۴ مصوبه،موضوع حداقل مداخله کالبدی در بافتشهری که مشمول طرح نوسازی و بهسازی نشدهاند؛
ج-۳.رعایت ضوابط حرایم حرم مطهر امامرضا(ع) مصوب سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و ضوابط عمومی حفاظت از بافتهای تاریخی.
۷. گزینه دوم ارایه شده توسط مشاور،براساس موارد مذکور در بند ۶ و با توجه به مصوبه مورخ ۹۶.۳.۱۷ کمیسیون ماده 5 شهر مشهد، ظرف مدت سه ماه از ابلاغ مصوبه اصلاح و تکمیل شده و پس از تایید کمیته تخصصی معماری، طراحیشهری و بافتهای واجد ارزش، توسط دبیر شورایعالی ابلاغ گردد.
۸. نظام تشکیلاتی مشارکتهای مردمی و عمومی جهت حفاظت،بهسازی و ارتقای وضعیت اجتماعی و کالبدی محدوده پیرامون حرم مطهر تهیه گردد.
۹. به منظور سیاستگذاری جهت تهیه طرح تفصیلی و راهبری اجرای گزینه مصوب، شورای راهبری طرح پیرامون حرم مطهر امامرضا (ع)، متشکل از اعضای کمیته تخصصی معماری،طراحیشهری و بافتهای واجدارزش و نمایندگان استانداری خراسانرضوی(در موارد مرتبط) تشکیل گردد.
۱۰. تا زمان تصویب طرح تفصیلی ویژه بافت پیرامون حرم مطهر، صدور پروانه ها با استعلام از مشاور تهیه کننده برنامه راهبردی بر مبنای گزینه دوم و براساس چارچوب های تعیین شده توسط شورای راهبری انجام شود.
۱۱. با توجه به اهمیت احصاء و بررسی حقوق مکتسبه ایجاد شده در محدوده مذکور و تاثیرگذاری آن بر طرح، کمیته حقوقی متشکل از نمایندگان استانداری خراسان رضوی،معاونت معماری و شهرسازی،شرکت عمران و بهسازی شهری،اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی،شهرداری مشهد،مدیرکل دفتر حقوق وزارت راه و شهرسازی و دو نفر عضو حقوقدان تشکیل شده و موضوعات مذکور را پیگیری تا نتایج حاصل در طرح لحاظ گردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.