«سامانه های ضد تگرگ» شلیک تیر خلاص بر منابع آبی
طاهری: خشکسالی، تغییر اقلیم و کمبود منابع آبی و شرایط نامتوازن اقتصاد کشاورزی آسیب های جدی به کشاورزی کشور وارد کرده است.لذا آب مبدل به ارزشمندترین کالای کشور شده از این رو مدیریت منابع آب نیازمند حساسیتها و تدابیر دقیق مدیریتی است،اما موانع و مشکلات فراوانی در این بین وجود دارد که اهم آن از دست رفتن فیزیک آب است!
نکتهای که متخصصین و مدیران حوزه آب و منابع آبی بارها و بارها در مورد آن تذکر داده و ما را به صرفه جویی و جلوگیری از هدر رفت آن توصیه می کنند.
علت اصلی این وضعیت خشکسالی و کاهش ریزشهای جوی در منطقه و تغییرات اقلیمی ناشی از آن است.
در این خصوص چشم ما به دیدگاههای مدیریتی مقامات وزارت نیرو و دولت است و انتظار داریم اندک آب موجود را به نیکی و با رعایت عدالت در اعطای مجوزهای بهرهبرداری به گونهای تقسیم کنند که بتواند چرخه اقتصاد کشاورزی کشور را در حال فعالیت نگه دارد.
اما عدهای دقیقاً قلب استراتژیک منابع آب کشور را که همانا ریزش جوی است، هدف قرار داده و به محض مشاهده سامانه بارشی در آسمان با دستگاههایی به نام «سامانههای ضد تگرگ» شروع به شلیک به ابرها میکنند. هرچه سامانه بارشی قویتر، شلیکها بیشتر…و این نبرد تا از بین رفتن کامل سامانه بارشی بر فراز آسمان ادامه می یابد.
تولید کنندگان این دستگاهها مدعی هستند که با این کار تگرگ در آسمان تبدیل به باران شده و به محصولات کشاورزی خسارتی وارد نمی شود.
متخصصان امر اما این دستگاهها را فاجعه بزرگ و شلیک مستقیم به سفره مردم میدانند.
بخصوص در حوزه دانشگاه مخالفت های جدی با تولید و بهرهبرداری این دستگاهها صورت گرفته. چنانکه متخصصان حوزه فیزیک ابر معتقدند با شلیک فرکانسهای صوتی به سامانههای بارشی به هیچ عنوان تگرگ مبدل به باران نمی شود، بلکه باعث فلج و ناتوان شدن سامانه بارشی شده و قدرت ریزش جوی را از آن میگیرد.
🔻اختلال های گسترده سامانه های ضد تگرگ
هر دستگاه پهنهای بیش از یکصد هکتار را میتواند تحت تاثیر قرار دهد و صرف نظر از آنچه در آسمان رخ میدهد بر اثر شلیک، صداهایی با فرکانسهای بالا اختلالهای گستردهای در سامانه بارشی ایجاد می کند. تولید کنندگان این دستگاهها معتقدند با این کار تگرگ در آسمان تبدیل به آب میشود و باران میبارد اما بنیه علمی و قابل استنادی برای اثبات این امر وجود ندارد.
🔻احکام قانونی چه می گوید؟
در مورد حکم قانونی دخالت افراد در آسمان محدوده اراضی تحت مالکیت آنها یک کارشناس حقوقی و فعال حقوق محیط زیست می گوید: طبق اصل ۴۵ قانون اساسی ابرها جز مشترکات ملی هستند، و هرگونه تصرف و تعدی در آنها غیرقانونی است.
«ناصر صادقیان پور » می افزاید: طبق این اصل انفال و مشترکات عمومی متعلق به مردم بوده و تکلیف صیانت از آنها به حاکمیت جمهوری اسلامی ایران واگذار شده است.
به گفته او در اینجا منظور از حکومت اختصاصاً دولت و سازمان حفاظت از محیط زیست کشور میباشد.
وی خاطر نشان می کند: قانونگذار در ماده ۲۹ قانون هوای پاک این کار را بزه دانسته و برای مرتکبان، کیفر درجه ۷ درنظر گرفته است.
🔻مردم بر ابرها مالکیت ندارند
او همچنین اظهار می دارد: عملکرد سامانه های ضد تگرگ به این گونه است که با قصد جلوگیری از ایجاد تگرگ، اصواتی با فرکانس های بالا به سمت آسمان شلیک کرده و با ایجاد اختلال در سامانه بارشی باعث می شوند ابرهای دارای بار ریزشی بر محل وقوع دستگاه نبارند و یا ریزشی مختصر و ضعیفی داشته باشند.
این در حالیست که اشخاص هیچ مالکیتی بر ابرها نداشته و اجازه تعدی و تصرف نسبت به آنها را ندارند این اقدام کاربران سامانههای ضد تگرگ باعث از دست رفتن ریزشهای جوی و تولید فیزیک آب میشود.
🔻 استفاده شخصی و غیر علمی ممنوع
«صادقیان پور» در باره استفاده شخصی از این سامانه ها یادآور می شود : به صورت عمومی استفاده شخصی و غیرعلمی از این دستگاهها ممنوع است. اما حاکمیت( سازمان حفاظت از محیط زیست و سایر دستگاههای متخصص و حاکمیتی) بنا به مصالح عمومی و ملی و به تشخیص متخصصان امر و برای دفع ضرر کلی از مردم، آن هم به صورت محدود و موردی استفاده از آن را مجاز میداند. به عنوان مثال فرودگاه های بزرگ و پر تردد، محل تجمعات بزرگ مردمی و یا مواردی که حسب اطلاع و وثوق علمی دقیق ریزش تگرگ در مقیاسهای از پیش بررسی شده، جان و مال مردم را به صورت عمومی به خطر میاندازد .
🔻قابل توجه کشاورزان
وی اظهار می دارد: در ماده (۱۰) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، و آیین نامه اجرایی آن اعتبار لازم برای پیشآگاهیها، پیشگیری، امدادرسانی، بازسازی و نوسازی مناطق آسیبدیده ناشی از تگرگ در بودجه سنواتی هر استان پیش بینی شده است.
همچنین ضوابط معتنابهی پیرامون کمک های بلاعوض و بیمه محصولات کشاورزی در برابر چنین خساراتی دیده شده و سالهاست با توجه به رفع بروکراسی اداری و سرعت بخشی به فرایند رسیدگی به چنین مواردی، به نوعی می توان گفت در کوتاه ترین زمان ممکن خسارات مذکور با مبلغ قابل قبولی جبران می شود.
🔻یک حقیقت
این کارشناس حقوق در خصوص اینکه چرا برخی کشاورزان علیرغم کمبود آب باز هم جلوی بارش باران را میگیرند، به آمار بالای چاههای کشور در ادوار مختلف اشاره کرد و بیان داشت که عامل اصلی فرونشست های سرزمینمان سوای خشکسالی، عوامل انسانی نیز هست. عواملی همچون بهرهبرداری بی رویه از چاهها و حفر چاههای غیرمجاز .
وی در ادامه گفت: حال کاربران «سامانههای ضد تگرگ» در شرایطی که منبع تامین آب اراضی شان چاه باشد چندان دغدغهای نسبت به ریزشهای جوی ندارند. غافل از آنکه تا بارشی نباشد سفرههای آبهای زیرزمینی تامین نمی شود و با این رویه به زودی شاهد تشدید آثار خشکسالی و خشک شدن چاه ها نیز خواهند شد!
🔻 تاکید بر آموزش
او درباره چگونگی برخورد با این تخلف به آموزشهای لازم در رسانهها به مردم برای جلوگیری از روند رو به رشد خرید و فروش این دستگاهها اشاره و تاکید می کند که این اقدام باید به صورت کارشناسی و با تعامل و هم افزایی دستگاههای متولی صورت گیرد.
🔻مجازات استفاده از سامانه های ضد تگرگ
این فعال حقوق محیط زیست درباره مجازات استفاده از سامانه های ضد تگرگ می گوید: مطابق ماده ۲۹ قانون هوای پاک و تبصرههای ذیل آن، خرید و فروش و نصب و راهاندازی سامانههای ضد تگرگ جرم بوده و مجازات درجه ۷ دارد که عبارتند از حبس از نود و یک روز تا شش ماه، جزای نقدی بیش از ده میلیون ریال تا بیست میلیون ریال، شلاق از یازده تا سی ضربه و محرومیت از حقوق اجتماعی تا شش ماه. همچنین ادوات بزه و سامانه سامانه ضد تگرگ نیز حسب مورد و به تشخیص مقام قضایی ممکن است توقیف،ضبط و یا معدوم شود.
🔻چه باید کرد؟
به گفته «صادقیان پور» سازمان حفاظت از محیط زیست میبایست موارد را شناسایی و دستور قضایی لازم مبنی بر توقیف ادوات را از دادستانهای محل وقوع اخذ نماید. نیروی انتظامی نیز در صورت مشاهده چنین دستگاههایی باید آنها را توقیف و به مراجع قضایی معرفی کند. علاوه بر این مردم ، سمنها و فعالان محیط زیست نیز میبایست در صورت مشاهده و یا کسب اطلاعات از خرید و فروش و یا نصب این دستگاهها مراتب را به دادستان و یا اداره حفاظت محیط زیست شهرستان محل وقوع بزه اعلام نمایند.