فرار از مالیات؛ این قسمت «پزشکان»
پیامهای مردمی واضح و شفاف است. «من عمل جراحی در مطب داشته ام ولی پزشک اجازه نداده است که هزینه را در مطب کارت بکشم و منشی اش من را به اولین دستگاه عابربانک راهنمایی کرد» «در محوطه بیمارستانها بهترین خودروهای شاسی بلند از آن دکترهاست، چرا آنها نباید مالیات بدهند؟» دیگری میگوید که «این روزها در فضای مجازی کمپینهایی برای الزام پرداخت مالیات توسط پزشکان راه افتاده است، یعنی آنها واقعا مالیات نمی دهند؟ وقتی ویزین 45هزار تومانی را 85هزار تومان حساب میکنند، بازهم پرداخت مالیات برای شان سخت است؟»
در صفحه اقتصاد معمولا جایی برای جامعه پزشکی نیست. اما این بار صحبت از فرار مالیاتی است. سفیدپوشانی که حامل سلامتی هستند گویا تمایلی به پرداخت مالیات ندارند. هر چند که میزان فرار مالیاتی شان هم دقیقا مشخص نیست.
آخرین محاسبات نشان میدهد که جامعه پزشکی باید در سال 7200 میلیارد تومان مالیات پرداخت کند اما فقط حدود 2 تا 3 درصد این مقدار یعنی 150 تا 200 میلیارد تومان مالیات میدهند. در ادامه این مطلب راههای فرار مالیات و معافیتهایی که سازمان نظام پزشکی برای مالیات پزشکان ایجاد کرده است را میخوانید
داغ شدن دوباره بحث فرار مالیاتی پزشکان به مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی برای الزام پزشکان به نصب دستگاه کارت خوان در مطبها بر میگردد ولی عدهای این موضوع را در حد یک سوژه نزدیک انتخاباتی تقلیل میدهند.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی چندی پیش این سوژه را یک جوسازی خواند و گفت: پزشکان تاکنون مالیات پرداخت کرده و میکنند اما درآمدهای آنها هم باید شفاف باشد ضمن اینکه بهتر است سازمان امور مالیاتی در گزارشی، میزان پرداخت مالیات از سوی پزشکان را به صورت شفاف اعلام کند چراکه هیچ پزشکی و گروهی مخالف عدم پرداخت مالیات نیست.
حسینعلی شهریاری گفت: از نصب سامانههای فروشگاهی در تمام مطبها و اماکن پزشکی استقبال کرده و معتقدم چنین روشی باید در تمامی امورات و مشاغل ساری و جاری باشد اما اینکه به صورت مستقیم مصوبهای برای قشر پزشکان تصویب شود حاوی ابهام و شائبه است. به نظر میرسد برخی برخوردهای سیاسی و اجتماعی پشت قضیه تصویب مالیات از پزشکان وجود دارد چرا که عدهای که با این قشر مشکل دارند به دنبال تسویه حساب با این گروه خاص در جامعه هستند.
وی در پایان افزود: باید از تمامی صنوف مالیات دریافت شود و جامعه پزشکی هم از این بخش مستثنی نبوده و نخواهد بود ضمن اینکه اگر قانونی برای دریافت مالیات تصویب شوند باید برای همه اقشار و گروهها باشد نه یک قشر خاص.
- نصب کارتخوان برای رفاه مردم
روز گذشته سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی از زاویه دیگری این موضوع را مطرح کرد و گفت: طرح نصب کارتخوان در مطب پزشکان تنها برای رفاه مردم است و ارتباطی به گرفتن مالیات از پزشکان ندارد.
حیدرعلی عابدی افزود: طرح نصب کارتخوان در مطب پزشکان تنها برای رفاه مردم است و ارتباطی به گرفتن مالیات از پزشکان ندارد. ارقام اعلام شده درباره فرار مالیاتی را نمیپذیرم، باید مشخص شود که این ارقام براساس چه فرآیندی به دست آمده تا بعد بهتر بتوان قضاوت کرد.
- 6500میلیارد تومان عدد اختلافی
وی در واکنش به برخی گزارشها مبنی بر فرار مالیاتی پزشکان به میزان حداقل ۶۵۰۰ میلیارد تومان، گفت: بنده چنین آماری را نمیپذیرم باید مشخص شود که این رقم براساس چه فرآیندی به دست آورده شده است.
وی توضیح داد: درآمد یکسری از پزشکان از اشتغال در بیمارستانهای خصوصی و دولتی، درمانگاهها، شبکههای درمانی و بهداشتی و یا تدریس در دانشگاهها به دست میآید. این پزشکان حقوق دریافتی دارند که قبل از دریافت حقوق حسابدار بیمارستان یا دانشگاه و درمانگاه مالیات آنها را کسر کرده و سپس حقوق به حسابشان واریز میشود، پس طبیعتاً فرار مالیاتی در این موارد رخ نمیدهد.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مورد اختلافی در مورد دریافتی پزشکان در مطب است که فکر نمیکنم عدد و ارقام آنقدر بالا باشد که به رقم فرار مالیاتی ۶۵۰۰ میلیارد تومان برسد. کما اینکه اگر پزشک سالیانه تسویهحساب مالیاتی نکند اجازه فعالیت در سال آینده را نخواهد داشت.
وی افزود: در این شرایط چهطور ممکن است این حجم از فرار مالیاتی صورت گیرد. اگر فرار مالیاتی در بیمارستان، دانشگاه و درمانگاه رخ داده باشد باید از حسابدار و مسئولان مربوطه پرسیده شود.
- بهتر قضاوت کنیم
عابدی اضافه کرد: درباره مطبها هم سال به سال پزشکان تسویهحساب میکنند. البته ممکن است موضوع را با گرفتن مالیات از شرکتهای خصوصی مقایسه کنند که درباره آنها هم اداره مالیاتی از شرکتها خواسته که مجموعه فعالیتهایشان را در دفتری ثبت کرده تا براساس آن اظهارنامه، مالیات دهند که این اتفاق در مورد پزشکان رخ نداده است.
به گزارش ایسنا سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی درباره ارتباط طرح نصب کارتخوان در مطب پزشکان و دریافت مالیات گفت: نصب کارتخوان هیچ ارتباطی به مالیات ندارد تنها به خاطر رفاه مردم است. سوءتفاهمی وجود دارد که فکر میکنند اگر کارت خوان در مطب وجود داشته باشد به راحتی میتوانند مالیات بگیرند حال اینکه پزشک اگر پولی میگیرد آن را در متکایش پنهان نمیکند، بلکه در حساباش واریز میکند که به راحتی از طریق حساب میتواند مالیات بگیرند، کما اینکه اگر کسی گردش مالی بالای پنج میلیارد تومان داشته باشد، اداره مالیات اظهارنامه مالیاتیاش را با دقت رصد میکند. اینها همه نشان میدهد که باید مشخص شود که رقم اعلام شده برای فرار مالیاتی بر پایه چه روندی بوده تا بتوان بهتر قضاوت کرد.
- 200میلیارد تومان مالیات میدهیم
چندی پیش در گفتوگوی خبری به موضوع فرار مالیاتی و معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی گفت: 85درصد خدمات بستری تاکنون در بخش دولتی انجام و مالیات این ۸۵ درصد مانند حقوق و … کسر و پرداخت میشود. به گفته وی در موسسات خصوصی هم مالیات پرداخت میشود و سازمان امور مالیاتی هم اعلام کرده بود که مطبها و دیگر مشاغل رقم ۲۰۰ میلیارد تومان مالیات میدهند.
- برآورد 7200میلیارد تومانی مالیات
اما در ادامه همین برنامه، عضو کمیسیون تلفیق مجلس، محاسباتی ارائه کرد که نشان دهنده ناچیز بودن این مقدار مالیات پرداختی است. وی گفت: مجموع درآمد پزشکان متخصص در سال ۱۷ هزار و ۲۸۰ میلیارد تومان، پزشکان عمومی سه هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان و دندان پزشکان ۸ هزار و ۸۸۰ میلیارد تومان و جمع مالیات آنها 7200 میلیارد تومان است. البته این ارقام حدودی و حداقل نرخ است. - فقط 150میلیارد تومان مالیات میدهند
وی تاکید کرد: با این حال، جامعه پزشکی فقط ۱۵۰ میلیارد تومان مالیات پرداخت کردند.به این ترتیب با احتساب مالیات پرداختی فعلی یعنی 150 تا 200 میلیارد تومان در کنار رقم 7200 میلیارد تومان، پزشکان بیش از 97 درصد فرار مالیاتی دارند.
- تفاهمنامههای غیرقانونی نظام پزشکی و مالیات
در ادامه این برنامه، عرفان قمی کارشناس امور مالیاتی وجوه جدیدی از این مسئله را تشریح کرد و گفت: سال ۹۴ اصلاحاتی در قانون مالیات مستقیم صورت گرفت و تبصره ماده ۱۰۰ اعلام کرد سازمان امور مالیاتی برای برخی از اصناف میتواند بدون اظهار نامه و بدون دریافت رسیدهای درآمدی مالیات تعیین کند، شرطی که شامل قشر پزشک نمیشود، زیرا میانگین درآمدها ۳۰ میلیون به بالاست.
وی با اشاره به تفاهم نامههای غیرقانونی بین نظام پزشکی و سازمان امور مالیاتی اظهار کرد: تا سال ۹۳ این تفاهم نامههای غیرقانونی امضا میشد، سال ۹۳ دیوان عدالت اداری حکم میدهد که از این به بعد این تفاهم نامهها غیرقانونی است، اما با این حال از سال ۹۳ تاکنون این تفاهم نامههای غیرقانونی امضا و براساس آن مالیات گرفته میشود.
- کارانهها معاف از مالیات!
این کارشناس مالیاتی همچنین با اشاره به سه منبع درآمدی پزشکان یعنی حقوق، درآمد مطب و کارانه گفت: از کارانه مالیاتی دریافت نمی شود و به صورت عمومی مورد غفلت قرار میگیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.