شاهنامه عنصر هویت و انسجام ملی و مذهبی
معاون شهردار و رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد گفت: برخی عناصر هویتی از معماری و ارزشهای فرهنگی ایرانی و اسلامی است ، گاهی این غفلت و خطا وجود داشته که اگر به یک عنصر بپردازیم دیگر ساحت ها ضعیف می شود و گاهی برخی مغرضانه تبلیغ کرده اند که اگر به عناصر ملی هویتی بپردازیم موجب تضعیف عناصر مذهبی می شود در حالی که این دو مکمل یکدیگرند.
به گزارش صبح امروز هادی بختیاری در نشست خبری نمایندگان شورای سیاست گذاری همایش بین المللی شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم که در ساختمان شورای شهر مشهد برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: در دوره جدید مدیریت شهری پیگیری سیاست جدیدی هستیم که نگاهی جامع به هویت در شهرها داریم.
وی ادامه داد: در گذشته جاده ابریشم معبری برای کارگذاری اقتصادی بوده است، افزود: با این حال جاده ابریشم گذرگاه فرهنگی نیز به شمار میرود. چه اینکه امروزه برکات بسیاری از انتشار آموزههای دینی، میراث فرهنگی و مذهبی شاهدیم که از طریق جاده ابریشم تبادل یافته است.
بختیاری خاطرنشان کرد: پس در محیط شهری نباید از عناصر تاریخی و کالبدی شهر غافل بود و تلاش میشود این موضوع را به گفتمان تبدیل کنیم و مدیریت شهری باید این مهم را در صدر نشانده و در اولویت قرار دهد.
آمادگی ثبت ملی و جهانی مسیرهای مرتبط جاده ابریشم با شاهنامه
هم چنین مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: اتفاقات و رخدادهای زیادی در مسیر جاده ابریشم وجود داشته که در شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی به آن اشاره شده است، آمادگی داریم که مسیرهای مرتبط جاده ابریشم با شاهنامه را ثبت ملی و جهانی کنیم.
ابوالفضل مکرمی فر افزود: شورای شهر و شهرداری مشهد اقدامات ارزشمندی را برای احیای توس و آرامگاه فردوسی انجام داده و می دهند که این موارد می تواند در راستای احیا هویت تاریخی و فرهنگی مشهد و خراسان باشد.
وی با بیان این که شروع جاده ابریشم از ایران به سمت شرق و غرب بوده است، اظهارکرد: علاوه براین که ایران یک محور ترانزیت بود ه است ابریشم از ایران به کشورهای شرقی و غربی صادر می شده است.
مکرمی فریادآور شد: در روستایی به نام زیبد که در شاهنامه از این مکان نام برده شده و نبرد11 رخ در این روستا انجام شده است، در روز فردوسی نبرد 11 رخ برگزار شد و به نمادی هویتی برای مردم این منطقه تبدیل شده است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی با بیان این که رویدادهای زیادی از این نوع وجود دارد که می توانیم احیا کنیم، گفت: پیشنهاد می کنیم که مسیر و گذرگاه جاده ابریشم که با شاهنامه نیز مرتبط است در فهرست آثارملی و جهانی به ثبت برسد.
مکرمی فر افزود: با بیان این که ثبت ملی و جهانی جاده ابریشم می تواند پیام صلح و دوستی فرهنگ ایرانی – اسلامی و زبان و ادبیات فارسی را گسترش دهد.
وی ادامه داد: امیدواریم با کمک و همکاری علمی دانشگاه فردوسی و پیشتیبانی و حمایت شهرداری مشهد پرونده ثبت جاده ابریشم را به عنوان میراث معنوی به جریان بیندازیم.
وی با اشاره به ضرورت بهره گیری از شاهنامه گفت: اگر بسیاری از کشورها کتابی مانند شاهنامه و شخصیتی مانند فردوسی داشتند صد ها فیلم و سریال مرتبط با آن می ساختند اما متاسفانه ما اکنون دنبال سریال هایی و شخصیت هایی مانند جومونگ هستیم و از شاهنامه بهره نمی بریم.
وی اظهار کرد: این همایش شروعی خواهد بود که فصول دیگری از شاهنامه که مرتبط با هویت تاریخی و فرهنگی و اسطورهای ماست را احیا کنیم.
شاهنامه شیرازهای فرهنگی است
هم چنین محمد جعفریاحقی استاد پیشکسوت ادبیات فارسی و شاهنامه پژوه دانشگاه فردوسی مشهد و رئیس این همایش گفت: مسیر جاده ابریشم را در نظر بگیریم که شرق و غرب علم را به یکدیگر وصل می کرد و شاهنامه یک نقشهای دارد که جاده ابریشم را در خود جای داده است، شاهنامه شیرازهای فرهنگی است که می تواند سرزمینهای مختلف را به یکدیگر متصل کند.
یاحقی تاکید کرد: شاهنامه تلفیقی از خداباوری و ملیت است ، خرد و ارزشهای اعتقادی درشاهنامه موج می زند و دوبال فرهنگی دینی و ملی وجود دارد.
رئیس همایش بین المللی شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم گفت: پژوهشگران و علاقه مندان تا دهم اسفند ماه امسال می توانند مقالات و آثار خود را به دبیرخانه این همایش ارسال کنند.
هم چنین علیرضا قیامتی دبیرعلمی همایش بین المللی شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم گفت: جایگاه جهانی شاهنامه ، حکمت و اخلاق شاهنامه نیز مورد توجه باید قرار گیرد و این که شاهنامه برای مکارم اخلاق سروده شده است و به زیستن را برای ما به یادگار گذاشته شده است.
وی با بیان این که 37 پژوهشگر و شاهنامه شناس بین الملی دعوت شده اند، گفت: همایش بین المللی شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم 24 دو 25 اردیبهشت را شورای اسلامی شهر و شهرداری مشهد با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، فرهنگ و ارشاد اسلامی و خردسرای فردوسی برگزار می کند. وی تاکید کرد: این رویداد می تواند گامی در مسیر ثبت جهانی توس نیزباشد.
اتصال شرق و غرب با گذرگاه جاده ابریشم
هم چنین دکترسید مسعود ریاضی رئیس کمیسیون ویژه عمران توس نیز با بیان این که گذرگاه ابریشم فرهنگ و تمدن ما را به شرق و غرب عالم وصل می کرده است ، گفت: اکنون نیز در گذرگاهی قرار داریم که تاریخ ما را از گذشته به آینده متصل کند و با فرصتی که برای توجه به شاهنامه و فردوسی به وجود آمده است این ظرفیت مورد استفاده قرار خواهد گرفت .وی ادامه داد: اقداماتی که اکنون در توس انجام می شود در 100 سال اخیر بی نظیر است.
ریاضی طرح بازپیرایی جلوخان را از اقداماتی برشمرد که اجرایی شده و ساماندهی پردیس، اجرای طرح دسترسی به کهندژ، بازپیرایی و اجرای طرح رودپارک کشف رود در محل شهر تاریخی توس و اجرای باغراه شاهنامه و طراحی دروازه معاصر در سه راه فردوسی را از برنامههای در دستور کار مشترک شورای شهر، شهرداری مشهد و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی عنوان کرد.
آغاز در اسفند پایان در اردیبهشت
هم چنین نرگس شالچیان معاون گردشگری سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد گفت: برنامههای مرتبط با این همایش از اسفند ماه آغاز و در نوروز ادامه پیدا می کند و خاتمه آن در 28 اردیبهشت خواهد بود.
وی با بیان این که در راستای این رویداد مهم جشن ها و جشنواره هایی در سطح شهر برگزار خواهد شد، ادامه داد: تورهای خوبی را برای مشهد شناسی و مشهدگردی در دستور کار قرار داریم هم چنین اسکان مهمانان خارجی را در فضای سنتی پیش بینی کرده ایم.
در پایان این نشست پوستر همایش رونمایی شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.