روحانی شبیه ((اون)) نیست
همزمان با نزدیک شدن به موعد نخستین بسته تحریمی یک جانبه ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، تنش لفظی کم سابقهای بین دولتمردان دو کشور شکل گرفته است.
در همین رابطه؛ در حالی که حسن روحانی روز یکشنبه در جمع سفرا و نمایندگیهای ایران در خارج از کشور سخن می گفت؛ با تاکید بر اینکه تنگههای زیادی داریم که تنگه هرمز فقط یکی از آنهاست، تصریح کرد: با دم شیر بازی نکن، چون پشیمان میشوی. روحانی همچنین به صراحت گفت که ((صلح با ایران مادر صلح ها و جنگ با ایران مادر جنگ هاست)). دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا که گویا از این سخنان به شدت برافروخته بود در پیامی توئیتری که ابتدایش تقلیدی واضح از وزیر خارجه کشورمان؛ محمد جواد ظریف بود و پس از سخنرانی مایک پمپئو در لسآنجلس خطاب به روحانی با حروف درشت نوشت: ((دیگر هرگز و هرگز آمریکا را تهدید نکن. زیرا در غیر این صورت با پیامدهایی روبهرو خواهی شد که کمتر کسی در تاریخ دیده است. ما دیگر آن کشوری نیستیم که حرفهای شما را تحمل کند؛ مواظب باشید!))
ظریف نیز این تهدید ترامپ را بی پاسخ نگذاشت و روز بعد در پیامی توئیتری نوشت: ((ما را بی خیال تصور کنید! دنیا لاف های تندتر از این را چند ماه پیش شنیده است.))
وی افزود: ایرانیان هم 40 سال است مشابه این ها را البته با لحن متمدنانه تری شنیده اند.
ظریف خطاب به ترامپ گفت: ما هزاران سال است که در اینجا بوده ایم و سقوط امپراروری ها را دیده ایم، از جمله امپراطوری خودمان که از عمر برخی کشورها طولانی تر بود. مراقب باشید!
سخنان پمپئو با قصد ایجاد آشوب در ایران
از سوی دیگر مایک پمپئو؛ وزیر امور خارجه کابینه ترامپ، یکشنبه شب ( به وقت محلی) در سخنرانی در جمع گروهی از ایرانیان اپوزیسیون در کتابخانه ملی رونالد ریگان در شهر لسآنجلس آمریکا، حملات بی سابقهای را خطاب به دولتمردان و مقامات جمهوری اسلامی ترتیب داد. او به کنایه مدعی شد: پیدا کردن میانهرو در بین مقامات ایران به سختی پیدا کردن یک اسب بالدار است.
پمپئو همچنین با ادعای حمایت ایالات متحده آمریکا از مردم ایران گفت: به زودی آمریکا یک شبکه تلویزیونی جدید 24 ساعته فارسی برای ارتباط با مخاطبان در داخل ایران راه اندازی خواهد کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا با نام بردن از گروهی از مقامات جمهوری اسلامی ایران، آنها را به فساد اقتصادی متهم کرد و دولتمردان ایران را به یک باند مافیایی تشبیه کرد.
روحانی: دولت گزینه مقاومت را انتخاب می کند
بالا گرفتن تنش لفظی بین مقامات ایران و آمریکا نگرانی گروهی از ناظران را سبب شده است. برخی ناظران با توجه به نگاه صفر و صدی سیاست ترامپ در قبال ایران، خطر یک برخورد نظامی بین دو کشور را زیاد میدانند. این خطر به ویژه هنگامی برجستهتر میشود که لحن سخنان روحانی طی روزهای گذشته به طور بی سابقهای تندتر شده است.
روحانی روز یکشنبه در اظهارات خود دو راه را پیش روی ایران ترسیم کرد و به صراحت گفت: رویکرد دیپلماسی در قبال دولت ترامپ جواب نمیدهد و تنها دو گزینه “تسلیم” یا “مقاومت” پیش رواست و طبیعی است که دولت او گزینه مقاومت را انتخاب کرده است.
تکرار سناریوی کره شمالی برای ایران
از سوی دیگر این تهدیدهای متقابل و تنشهای لفظی بسیار مشابه با تنشهای لفظی مقامات آمریکا و کره شمالی در ماههای پیش است که در نهایت منجر به دیدار مستقیم رهبران دو کشور در سنگاپور و توافق مقدماتی دو رهبر برای خلع سلاح هستهای کره شمالی شده است.
به نظر میرسد یکی از اجزای استراتژی ترامپ در قبال دولتهایی که آمریکا با آنها مشکل دارد، آوردن آنها پای میز مذاکره با زبان تهدید است و ترامپ که از این تاکتیک خود در قبال کره شمالی – تا اینجای کارو دستکم در ظاهر – نتیجه گرفته در تلاش است همین راه را در قبال ایران نیز بیازماید.
دولت او تحریمهای یک جانبه و شدیدی را علیه ایران تنظیم کرده و در حال رایزنی با دیگر کشورها برای اجرای سفت و سخت این تحریمهاست که هدف آن فروپاشی اقتصادی ایران است و از سوی دیگر با اقدامات تبلیغی و رسانهای در حال پیش بردن یک جنگ روانی گسترده علیه ایران است.
ترامپ میکوشد با این اقدامات در نهایت مقامات جمهوری اسلامی را وادار به تغییر روش و سیاست و نشستن پای میز مذاکره و تسلیم شدن در برابر خواستهای آمریکا کند.
ایران مذاکره نخواهد کرد
از سوی دیگر مقامات جمهوری اسلامی ایران نیز در تلاشند مقاومت اقتصادی خود را در برابر تحریمها بالا برده و با تامین چتری از حداقل معیشت برای اقشار مختلف ایرانی به ویژه اقشار آسیب پذیر اقتصادی، در برابر آمریکای ترامپ مقاومت کنند و چشم به تحولات جهانی و تحولات سیاست داخلی آمریکا در ماهها و سالهای آینده بدوزند.
از نظر برخی از ناظران در ایران، شکست جمهوری خواهان در انتخابات میاندورهای کنگره – در آبان ماه امسال – و به اکثریت رسیدن دموکراتها در کنگره آمریکا موقعیت ترامپ را در سیاست داخلی و خارجی آمریکا تضعیف خواهد کرد و او را در دو سال آتی باقی مانده از دوران ریاست جمهوری در کاخ سفید به یک فرد کم تاثیر تبدیل خواهد ساخت؛ از سوی دیگر از دیدگاه این ناظران تشدید جنگ تجاری بین آمریکا و جهان میتواند رخنهها و فرصتهایی برای تنفس اقتصاد ایران زیر فشارهای تحریمی آمریکا فراهم آورد، به ویژه اینکه اگر اتحادیه اروپا تضمینی جدی برای خرید 1 میلیون بشکه نفت از ایران بدهد و موفق شود مکانیزمی برای پرداخت وجه این خرید به ایران بیابد، مقامات ایرانی بعید است پای میز مذاکره با ترامپ بروند.
انتهای گزارش/روغنگران
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.