ظریف: وحدت ارضی سوریه و عراق باید حفظ شود
روز دوشنبه 30بهمن در شهر والدای روسیه، کنفرانسی تحت عنوان «روسیه در خاورمیانه: بازی در تمامی جبههها» برگزار شد که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز از سخنرانان آن بود.
ظریف در سخنرانی خود حضور آمریکا در سوریه را «بسیار خطرناک» توصیف کرد و در خصوص واشنگتن به این واقعیت پرداخت که «تنها موضوعی که به ان فکر میکند نحوه مقابله با ایران در منطقه است.»
ظریف با بیان این که «وحدت ارضی سوریه و عراق باید حفظ شود» تلویحا آمریکا را به اشغالگری در سوریه متهم کرد و برای همه بحرانهای منطقه راهحل سیاسی را پیشنهاد کرد.
به گفته مرد دیپلماسی ایران «برخی از کردهای سوریه مورد سوءاستفاده قرار میگیرند و آمریکا با حمایت از گروه “اتحاد دمکراتیک” کردها در سوریه مسیر تجزیه این کشور را فراهم می کند.» او از آمریکا خواست که در سوریه با اتش بازی نکند .
این در حالی است که آمریکا و متحدان منطقهای آن هم حضور ایران در سوریه و برخی کشورهای دیگر منطقه را باعث بیثباتی و تهدید علیه خود میدانند و فشارهایی در جهت کاهش این نفوذ اعمال میکنند. ایران پیوسته این ادعاها را رد کرده و اعلام داشته که حضورش در سوریه و عراق و یمن ابعاد نظامی نداردو تنها دارای ابعاد مستشاری است و به خواست دولتهای این کشورها هم صورت میگیرد.
ظریف در ادامه سخنان خود، راههای کاهش تنش در منطقه خلیج فارس را که یک روز پیش از ان در کنفرانس امنیتی مونیخ عنوان کرده بود تکرار کرد. او تصریح کرد: «ما باید در منطقه خلیجفارس اصل را بر همکاری بگذاریم که کشوری نتواند بر دیگر کشورها سلطه داشته باشد در این صورت میتوانیم امنیت منطقه را حفظ کنیم. باید روشهای جدید را به کار گیریم که برای تامین ثبات بتواند به ما کمک کند. ما نباید امنیت خود را از طریق ناامن کردن دیگر کشورها تامین کنیم.»
نگرانی امریکا از نقش پر رنگ ایران در منطقه
آمریکا همواره از حضور پر رنگ ایراندر منطقه نگران بوده واعلام کرده که رشته اقداماتی را برای مقابله با این حضور در دستور کار خود دارد. در تازهترین موضعگیری در این باره، هربرت مکمستر، مشاور امنیت ملی آمریکا، روز شنبه (28بهمن) در سخنرانی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت که باید مراقب ایران بود که “حمایت از شبهنظامیان نیابتی” را به عهده گرفته است. او ایران را متهم کرد که به خشونت در منطقه دامن میزند. مکمستر گفت ایران در منطقه از حزبالله لبنان، رژیم بشار اسد در سوریه و شبهنظامیان شیعیمذهب حوثی یمن در برابر نیروهای ائتلاف پشتیبانی میکند.
مکمستر همچنین از آلمان خواست روابط اقتصادی خود با ایران را کاهش دهد.
چند روز پیشتر نیز رکس تیلرسون در سفر خاورمیانهای خود با اعلام این که ایران باید نیروهای خود رااز سوریه بیرون بکشد، از تهیه طرحی برای صلح در خاورمیانه خبر داد که عمدتا معطوف به محدودسازی حضور ایران در منطقه است.
آمریکا در سوریه با آتش بازی میکند
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز در سخنانی در کنفرانس والدای، سیاست آمریکا در سوریه را “بازی با آتش” توصیف کرد. او گفت: «آمریکا تا کنون در سوریه گامهای تحریکآمیزی برداشته که نافی تمامیت ارضی این کشور است.» لاوروف همچنین واشنگتن را متهم کرد که “اتحاد دمکراتیک” کردهای سوریه را نیز “در این گامهای تحریکآمیز دخیل کرده که عملا به تشدید مناقشه آمریکا با ترکیه و اقدامات این کشور در عفرین منجر شده است.”
وزیر خارجه روسیه آمریکا را فراخواند که از مسئله کردها سوءاستفاده سیاسی نکند. ارتش ترکیه از روز 20 ژانویه مشغول رشته عملیات نظامی تحت عنوان “شاخه زیتون” در مناطق کردنشین سوریه است. کردهای سوریه مورد حمایت آمریکا هستند، در حالی که ترکیه شبه
نظامیان کرد موسوم به “گردانهای مدافع خلق” و شاخه سیاسی آنها یعنی “اتحاد دمکراتیک” را دارای پیوندهای عمیق با حزب کارگران کردستان ترکیه معرفی میکند و همه را تروریست میخواند. آنکارا نگران آن است که قدرتگیری کردها در شمال سوریه و دستیابی آنها به حقوق گسترده در این منطقه به الگو و پشتوانهای برای کردهای ترکیه بدل شود.
لاوروف همچنین از آمریکا خواست که حضور نظامیش در اطراف ناحیه تنف در شرق سوریه را برچیند و اجازه دهد دولت سوریه تسلط خود را بر همه قسمتهای این کشور احیا کند. روسیه میگوید که آمریکا در تنف، دیرالزور، رقه و حسکه در شرق سوریه دارای پایگاههای نظامی و آموزشی است که در آنها علاوه بر تعلیم شبهنظامیان کرد، آموزش مخالفان مسلح دولت اسد هم جریان دارد.
زمینه سازی برای کنفرانسی در استانبول
در همین حال، خبرگزاری ايتارتاس روسیه از قول محمد جواد ظريف خبر داده است که وزيران امور خارجه روسيه، ايران و ترکيه تا دو هفته ديگر در آستانه قزاقستان ديدار ميکنند تا زمينه را برای کنفرانسی در استانبول درباره سوريه آماده کنند.
اینها همه دلایلی اشکار بر این حقیقت است که ایران همچنان نقش خود را به عنوان یک قدرت تاثیر گذار در زمینه صلح و ثبات در منطقه که نمیتوان حضورش را نادیده گرفت پررنگ تر میکند .
تحلیلی از علی روغنگران
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.