گردشگر روستایی، ظرفیتی که مغفول مانده
مشکلات اقتصادی و بحران بیکاری در کشور و به تبع آن خراسان رضوی یکی از زخمهایی است که هنوز کسی مرهمی برای آن نیافته است. البته درهایی گشوده شده است تا شاید گذر از آنها این معضل فراگیر را کاهش دهد.
یکی از راهکارهایی که دولت جدید «حسن روحانی» در پیش گرفته کمک به اقتصاد روستا است. این کار میتواند مشکل مهاجرت روستایی به شهر، مشکل حاشیه نشینی و زیاد شدن جمعیت شهرها را حل کند، از طرفی جای امیدواری باشد برای رونق اقتصادی و احیای روستاها.
ایجاد اشتغال در روستاها معمولا مستلزم خرید تجهیزات کشاورزی، دام و نهادهای دامی و در مجموع کمک مالی به روستایی برای شروع یک سرمایهگذاری روستایی است و همه اینها را باید کنار مشکل بزرگ آب و بارندگی کم گذاشت و راه دشوار پیش روی این مردم در روستا را دید.
اما اگر نگاهی به پتانسیلهای روستاها بیندازیم خواهیم دید که میتوان بدون صرف هزینههای کلان و سختیها زیاد هم به اشتغال پایدار در روستاها رسید. گردشگری و جذب توریست که سالها است به عنوان درمان اقتصاد بیمار و وابسته به نفت ما مطرح میشود در این بخش نیز میتواند اثرگذار باشد.
روستایی میتواند با کمی خلاقیت و همدلی در روستا سالانه صدها گردشگر را به روستای خود بکشاند و فقط با ارائه فرهنگ خود به این افراد برای خود منبع درآمدی پایدار ایجاد کند. اقامتگاههای روستایی، صنایع دستی، غذای محلی و … میتواند مواردی جذاب برای گردشگر و منبع درآمدی خوب برای روستایی باشد.
صبحامروز برای اطلاع بیشتر از ظرفیت روستاهای استان به سراغ یک فعال اکوتوریسم و راهنمای گردشگری رفته و نظر وی را در این خصوص جویا شده است.
گردشگری روستایی موجب توسعه پایدار
یک فعال اکوتوریسم گفت: گردشگری روستایی نوعی پایدار از گردشگری که موجب توسعه پایدار گردشگری میشود. همچنین گردشگری روستایی از این جهت که تاثیر زیادی در توسعه اقتصادی روستایی و متعاقب آن توسعه اقتصاد کشور دارد از اهمیت بالایی برخوردار است.
ملیحه نامنی در گفتوگو با خبرنگار صبحامروز افزود: این نوع از گردشگری موجب میشود سنتهای روستاها، لهجهها، صنایع دستی و اصالت آن حفظ شود و فرهنگ آنها به فراموشی سپرده نشود و البته که از مهاجرت روستایی به شهر نیز جلوگیری میکند. متاسفانه شاهد این هستیم که روستاییها کاملا فرهنگ خود را کنار گذاشتهاند، از لباسهای محلی خود استفاده نمیکنند، ابنیه تاریخی را مرمت نمیکنند و به سمت فرهنگ شهری حرکت کردهاند.
وی افزود: در بعضی روستاها یک بنای تاریخی مثل حمام را مرمت کردهاند، ورودی کمی برای آن در نظر گرفتهاند، درون آن صنایع دستی به فروش میرسانند و همین سیر هم موجب اشتغالزایی شده و هم به جذب گردشگر کمک کردهاند و به مرور با رفتو آمد توریستها و پیشنهاد کردن بازدید این مکان به دیگر افراد، این بنا تبدیل به یک محل گردشگری،اشتغالزایی و درآمدزایی خوب خواهد شد.
در استان اهمیت به روستا تبدیل به نیاز نشده است
نامنی ادامه داد: اگر این نوع گردشگری فعال شود باعث میشود روستایی مهاجرت نکند اما متاسفانه شما در کنگ با سه هزار سال قدمت مشاهده میکنید که دیگر کسی نیست و روستا رو به نابودی است که حتی توریستهای خارجی از این کار ناراحت و متعجب میشوند.
نامنی در خصوص عدم استقبال روستاهای استان از این اقدامات اظهار کرد: متاسفانه اهمیت دادن به روستا و ابنیه تاریخی در استان ما هنوز یک نیاز نشده است در حالی که من در غرب کشور به روستایی که پاکترین روستای کشور شناخته شد رفتم، مردم خود روستا را تمیز کرده بودند، همه لباس محلی بر تن داشتند و همین موجب جذب توریست شده بود.
این کارشناس گردشگری تصریح کرد: این موضوع باید توسط مراجعی مثل سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری همچنین دانشگاهها باید فرهنگسازی شود و آموزش داده شود تا هم فرهنگ روستایی زنده شود و هم گردشگری روستایی به اقتصاد استان کمک کند. این موضوع به تنهایی میتواند راه حل مشکل حاشیه نشینی شهر باشد.
همه روستاها ظرفیت خاص خود را دارند
وی در خصوص پتانسیل همه روستاها ابراز کرد: نباید روستایی را خاص کرد و گفت ما بقی روستاها شبیه به هم هستند. هر روستا در هر منطقه آداب و رسوم خاص خود را دارد و باید خود را متمایز کند و اگر ما آنها را شبیه هم میبینیم بخاطر فراموش شدن فرهنگها و ایجاد فرهنگ شهری در روستاها است.
نامنی ادامه داد: من امسال به همراه گروهی برای مراسم پخت شله به روستایی در تربتحیدریه رفتیم که متاسفانه این روستا هیچچیزی نداشت و حتی مردم در آنجا زندگی نمیکردند و 40 روستایی از مشهد به روستا آمدند و این مراسم را برگزار کردند.
وی افزود: اما با همین احیای آداب محرم و پخت شله گروهی در این روستا مستقر شد، خرید کردند و اقامت چند شبه موجب کسب درآمد روستا شد. جالب است بدانید در خبرها آمده بود یک گروه کوهنوردی در این منطقه یک غار نمک کشف کردهاند در صورتی که ما مدتها قبل در همین مراسم از همین غار نمک بازدید کردیم.
چیزهایی که برای ما عادی است برای گردشگر جذاب است
این مدرس هتلداری تصریح کرد: این موضوع نشان میدهد حتما یک روستا نیازمند یک بنای خاص نیست بلکه همین آداب و رسوم، صنایع دستی، لباس و لهجه خود موجب جذب گردشگر است. خود زندگی روستایی، غذاهای محلی و خیلی چیزها که برای ما عادی است، برای توریست جذاب است. من مخالفم که فقط یک روستا بخاطر ویژگی خاص مطرح شود بلکه باید فرهنگ روستایی مطرح شود. روستاها باید تفاوتها و ویژگیها خاص خود را پیدا کنند و از آن در جذب گردشگر بهره ببرند.
نامنی ادامه داد: یک روستای خاص میتواند هدف باشد اما نباید موجب دیده نشدن سایرین شود. مثلا به این شکل پیش برود که جاذبههای اصفهان باعث شود کسی به سراغ مناطق دیدنی نجفآباد نرود. این کار درستی نیست و باید گردشگر را با همه جا آشنا کرد تا فرهنگ گردشگری روستایی جا افتاده شود. اما مهمترین چیز که باید نهادهای مربوطه و دانشگاه به آن توجه کنند، آموزش استفاده از این فرهنگ به روستاییها است.
دولت باید از بخش خصوصی حمایت کند
وی در خصوص وظایف بخش خصوصی و دولتی اظهار کرد: نباید منتظر بود تا دولت این کارها را انجام دهد، دولت وظیفه ایجاد زیرساخت و تعیین چهارچوب کار را دارد. ما باید به سراغ بخش خصوصی برویم تا سرمایهگذاری این بخش را انجام دهد. برخی هستند که فقط میخواهند در این بخشها دیده شوند و دغدغه مالی ندارند، میتوانیم این فرصت را به آنها بدهیم و دولت هم باید به بخش خصوصی میدان بدهد. دولت در حرف میگوید از بخش خصوصی استقبال میکند ولی در عمل چنین نیست.
نامنی در پایان گفت: بخش خصوصی اگر حمایت قانونی دولت را داشته باشد با اشتیاق و انگیزهای که دارد و علم به اینکه نباید منتظر کمک مالی دولت باشد، به خوبی میتواند با ایدههای جدید جذب توریست و سرمایه داشته باشد. دولت باید از بخش خصوصی حمایت کند و به این بخش بها بدهد.
گزارشی از رضا شجاع
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.