ترس در جان گردشگری
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مشهد گفت: در گردشگری اصطلاحی وجود دارد که میگوید: «گردشگری صنعتی ترسو است.» یعنی این صنعت در همه سطوح به شدت از عوامل پیرامونی تاثیر پذیر است. هر اتفاق طبیعی، تکنولوژیکی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، امنیتی و حتی بهداشتی به شدت میتواند تاثیرات مثبت و منفی در روند ورود گردشگر داشته باشد.
احمد دیناری در گفتوگو با صبح امروز ضمن تاکید بر لزوم ایجاد شرایط مناسب برای گردشگری افزود: این تاثیر پذیری به نوعی باعث کاهش ورود گردشگر و عدم اشغال واحدهای اقامتی در مشهد شده است. شهری که مهد این واحدها در تنوع و قیمتهای مختلف در کشور میباشد شده است.
دیناری در خصوص همایش و نمایشگاه تخصصی فرصتهای سرمایهگذاری در صنعت گردشگری و زیارت خراسان رضوی که قرار است دی ماه سال جاری در مشهد برگزار شود، اظهار کرد: این رویداد برنامهریزی شده دو وجهی است. هم همایش و هم نمایشگاه است. بخش همایش باعث میشود مدیرهای بخشهای مختلف بتوانند همافزایی و تبادل اطلاعات داشته باشند و به هم نزدیک شوند. هرجا که مدیریت شهری و گردشگری به هم نزدیک شدند اتفاقهای خوبی در رونق گردشگردی و حفظ سرمایهها در شهرهای توریستی شده است. پنلهای آموزشی که در محورهای مختلف برنامهریزی شده قطعا میتواند به این موضوع کمک دوچندان بکند.
گردشگری چتری است که صنایع دیگر را پوشش دهد
وی ادامه داد: این نمایشگاه که بر تجهیز و ساخت هتل تاکید دارد میتواند فرصت خوبی برای معرفی ظرفیتهای شهر مشهد و آشنایی با تجهیزات مدرن واحدهای اقامتی باشد. وقتی یک هتل چهار ستاره تجهیز میشود یعنی حداقل بالغ بر 500 قلم کالا در انواع اصناف و صنایع درگیر صنعت هتلداری میشوند. این حوزه میتواند تمام صنایع را تغذیه کند و مثل چتر همه را تحت پوشش قرار دهد.
دیناری تصریح کرد: هتلداری و گردشگری یک صنعت مولد است که نه تنها خود درآمدزا است بلکه میتواند به درآمدزایی سایر صنایع کمک کند. علاوه بر این که این صنعت در دل خود یک اشتغال ثابت دارد بلکه اشتغال ثابت و پایدار برای سایر رشتهها نیز ایجاد میکند. پس باید به این صنعت بیشتر توجه کرد.
فعالیت 400 زائرسرای دولتی برخلاف قانون خدمات کشوری
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مشهد در بحث واحدهای اقامتی غیررسمی گفت: متاسفانه در شهرهای ساحلی و زیارتی موضوع افزایش واحدهای اقامتی غیر رسمی روز به روز در حال افزایش است. ظرفیت واحدهای اقامتی مشهد 90هزار تخت است اما ظرفیت واحدهای غیر رسمی بالغ بر 115هزار تخت است.
تنها مشکل مشهد واحدهای اقامتی که آستان قدس رضوی ایجاد کرده نیست. حسینیههایی که فقط اجازه پذیرش هیئتهای مذهبی در ایام خاصی از سال را دارند، در تمام طول سال فعالیت میکنند.
هزینههایی که بر هتلاری تحمیل میشود
دیناری ادامه داد: در مشهد 215 هتل رسمی داریم درحالی که 400 زائرسرای دولتی در مشهد داریم که برخلاف قانون خدمات کشوری فعالیت دارند. این کار هزینه بالایی بر صنعت هتلداری تحمیل میکند. اینها ظرفیتهای غیر رسمی است و مراکز اسکانی که ارگانهای دولتی ایجاد میکنند نیز همینطور است. اینها بخشی از ظرفیت اقامتی مشهد را به خود اختصاص میدهند حتی اگر از آنها به نام ارزان قیمت یاد شود، چراکه حوزه مهمانپذیرهای شهر را تحت تاثیر قرار میدهند. البته آنقدر هزینههای جاری و ثابت بالا است که دیگر نمیشود به آنها ارزان قیمت گفت اما به هرحال تاثیر خواهد گذاشت.
وی افزود: در هر صورت این مراکز نباید ساخته شود، اما حالا که به هر شکل این اتفاق میافتد حداقل ضوابط معماری و فنی تجهیزاتی که متولی این واحدها مشخص کرده رعایت شود و یکسری هماهنگیهای بین بخشی در این حوزه انجام شود.
مدیریت یکپارچه گردشگری درمان شرایط کنونی
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مشهد در پایان گفت: تا زمانی که ارکان تصمیمگیر در یک شهر توریستی با هم هماهنگ نباشند ما شاهد رونق و توسعه گردشگری شهری که صدها زیرشاخه دارد نخواهیم بود. قطعا چالشهایی داریم و به مرور زمان این چالشها افزایش پیدا کرده است. تنها راه بهتر شدن شرایط مدیریت یکپارچه گردشگری است. پروژههای نیمه تمام و سرمایههای خاک خورده باید با تسهیلگری دولت تکمیل شود و با تلاش بخش خصوصی در همکاری با دولت از طریق یکسری راهبردها، ابزارها و کمیتههای مشترک این سرمایهها حفظ شود.
گزارشی از رضا شجاع
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.