«نه» بلند اصلاح‌طلبان به بازگشت رادیکالیسم به اردوگاه چپ

چهره های شاخص اصلاح طلب دست به کار شده اند و به جوانان و هم جناحی های خود گوشزد می کنند که وضعیت کنونی کشور آسان به دست نیامده است و نباید با مطالبات حداکثری زمینه بازگشت رادیکالیسم را فراهم کرد.

دهه‌ 60 بازیگری سیاسی شان گذشته و حالا بیرون از  گود مربی‌گری سیاست را می‌کنند؛ وقتی جوان بودند با سری پرشور وارد مبارزه شدند. انقلاب، تسخیر لانه جاسوسی، جنگ و مسئولیت‌های انقلابی و …. گویی حالا که مویی سپید کرده‌اند قسمت‌شان بیرون گود نشستن و تماشای بازی دیگران است. به عادت هم‌سن و سال‌های کنونی‌شان هم جوان‌ها را نصیحت می‌کنند. به زبان نمی‌آورند اما از کلامشان پیداست که اگر دهه اول انقلاب پیرمردهایی بودند که آنها را نصیحت می‌کردند شاید در برخی موضع‌گیری‌هایشان تجدید نظر می‌کردند. این حکایت چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبی است که هنوز سودای سیاست دارند اما در میدان نیستند. آنها از طیفی بودند که خیلی‌ها به گذشته آنها برچسب تندی زبان می‌زنند اما حالا با لحنی آرام به جوانان پرشور در مذمت تندی زبان می گویند.

 

نگاه های تندروانه به دولت دوم روحانی

چند ماهی از انتخابات ریاست جمهوری سپری شده است. بعضی هواداران اصلاح‌طلبان می‌گویند حالا روحانی رای خود را به دست آورده و دیگر به حمایت ما احتیاجی ندارد. در شبکه های مجازی از اینگونه سخنان زیاد گفته می شود که «حالا باید روحانی را نقد کرد و وعده های انتخاباتی اش را به یاد او آورد» اما گاهی وقت ها از بعضی حرفها و رفتارها بوی قطع رابطه بلند می شود و در آنها میلی از تندروی دیده می شود.

 

کارگزاران سازندگی؛ پیشگام تحکیم وحدت با دولت

کارگزارانی ها در دعوت اصلاح طلبان به تحکیم ائتلاف خود با اعتدالیون از دیگران فعال ترند. آنها مدام از هر تریبونی اعلام می کنند که روحانی به راست چرخش نکرده است. او همان مرد اعتدالی قبلی است، از این رو نباید با تصورات غلط بازی را به تندروها سپرد.

به اعتقاد قوچانی، پیروزی‌های نسبی اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس دهم و شوراهای شهر باعث تکبر سیاسی برخی شده که می تواند ساز نامیمون رادیکالیسم را کوک کند. او با انتقاد از حداکثری شدن مطالبات از دولت روحانی نتیجه تکبر سیاسی بعضی همجناحی هایش را شکست می داند و می نویسد: «در دامن زدن به این تکبر می‌توان ردپای رسانه‌های خارجی را به‌خوبی دید گروهی از اصلاح‌طلبان سابق که جلای وطن کرده و دورکاری سیاسی می‌کنند آواری از مطالبات و خرواری از انتظارات را بر سر دولت دوازدهم می‌ریزند. انتشار اخبار کذب از طریق شبکه‌های ماهواره‌ای و اجتماعی و تخریب دولت تنها راه ادامه حیات این اصلاح‌طلبان سابق است که از دور دستی بر آتش دارند و در عمل آب به آسیاب اصولگرایان می‌ریزند. این دوستان سابق فراموش کرده‌اند که تا اطلاع ثانوی مسئله اصلی در ایران نه مطالبات اجتماعی که معادلات سیاسی است.     عضو حزب کارگزاران تاکید می کند: «جناح پیروز اکنون باید آرامتر از جناح شکست‌خورده باشد. پیش از این نیز گفته‌ایم که جز با چپ نمی‌توان تحول ایجاد کرد و جز با راست نمی‌توان ثبات آفرید. با چپ باید برخاست و با راست باید نشست. با چپ می‌توان انقلاب کرد و با راست می‌توان حکومت کرد و این همان کاری است که روحانی می‌کند.»

 

حمایت و نقد همدلانه؛ راهبرد اصلاح طلبان نسبت به روحانی

حمیدرضا جلایی‌پور، جامعه شناس اصلاح طلبان و از اعضای حزب منحله مشارکت نیز اعتقاد دارد نقد از دولت نباید آن را از حمایت اصلاح طلبان محروم کند. او در گفت و گویی با روزنامه اعتماد گفته: «راهبرد اصلاح‌طلبان نسبت به آقاي روحاني روشن است و آن حمايت و تشويق و نقد همدلانه است. در انتخابات واقعا اصلاح‌طلبان تمام قد ظاهر شده و از او حمايت كرده‌اند. الان هم آقاي روحاني را تشويق مي‌كنند كه شعارهايي را كه داده پيگيري كند. همچنين اگر لازم باشد انتقاد هم مي‌كنند.» او همچنین می گوید: «بركات ائتلاف با معتدلين براي جريان اصلاحات بيشتر بوده است. مهم‌ترين مساله اصلاح‌طلبان و اعتدالگرايان و اصولگرايان ميانه‌رو منافع ملي و حفظ و بقاي ايران (در خاورميانه لرزان) است. ائتلافي كه اصلاح‌طلبان با اعتدالگرايان كردند بر سر اين مساله بود. اينكه كشور از بحران بيرون بيايد. ما الان خيلي از وضعيت پيش از ۱۳۹۲ فاصله گرفته‌ايم و اين به نفع كشور بوده است. »

 

علوی تبار در حمایت از دولت سکوت را شکست

علیرضا علوی تبار هم در بین اصلاح طلبان جایگاه خاصی دارد. او کمتر در برابر چشم رسانه ها ظاهر می شود اما استثنائا با ایرنا گفت و گویی کرده و در آن بر بازسازی روابط اصلاح طلبان با ساختار قدرت تاکید می‌کند. او می گوید: «اغلب چهره های تاثیرگذار اصلاح طلب به این نتیجه رسیده اند که رابطه اصلاح طلبان با ساختار قدرت باید بازسازی شود. اصلاح طلبان منکر اختلافات و تفاوت ها نیستند و قصد فریب کسی را هم ندارند. اما باور دارند که تفاوت ها به خوبی مدیریت و بیان نشده اند و روابط به جای واقعیت، بیشتر بر اساس سوءتفاهم شکل گرفته است.» این فعال سیاسی اضافه می کند: «اصلاح طلبان به این تحلیل رسیده اند که برخی بحران ها فراتر از جناح بندیها، کل موجودیت کشور را به خطر انداخته است. البته اصلاح طلبان برای خروج از بحران ها چارچوب و توان طرح پیشنهاد دارند اما مهم اقدام واقعی و عملی است.»

 

 

گزارشی از کیاوش حافظی

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *