کتابخانهای تمام عیار!
در این شهر هر چقدر هم که خطوط عابر پیاده سر چهارراهها را دوباره رنگ کنی، اتوبوسها و تاکسیهای جدیدی بخری، پارک و فضای سبز درست کنی، دیوارهای کنار خیابانها را نقاشی کنی و خلاصه هر کاری که برای آن انجام دهی، زحماتت در کسری از ثانیه دود میشود و به هوا میرود.
یک هفته بعد، صندلی اتوبوسها و تاکسیها مملو از یادگاری و دست نوشتههای خرچنگ قورباغهای میشود که ماحصل دسته گل عدهای بیفرهنگ است. هزاران سطل زباله هم در خیابانها و پارکهای این شهر گذاشتهای اما گویی زبالهها دلشان می خواهد همانند شهروندان بیملاحظه، در گوشه و کنار همین خیابان با وزش باد قدم بزنند و به این سو و آن سو بروند.
اصلا تو بیا و این شهر را به بهشت برین تبدیل کن! وقتی که شهروندانت بویی از فرهنگ و ادب نبردهاند، شهر زیبا میخواهی چه کار؟ شاید اگر به شهروندان شهرت میآموختی که گاهی سری به کتابخانهای بزنند و چند صفحهای کتاب بخوانند-ولو کتاب تعمیر کالسکه بچه_ اکنون این شهر وضع بهتری داشت!
این شهروندان کتابخوان و با فرهنگاند که میتوانند نوید دهنده آیندهای روشن برای ما و دیگر ساکنان شهر باشند. این شهروندانی که من از آنها سخن به میان آوردهام، خواندن کتاب را به عنوان یک عادت لذتبخش مانند نوشیدن چای در بعدازظهرهای پائیزی پذیرفتهاند و از آن بهره مند میشوند. تصور کن که از لحاظ فرهنگی آنقدر توسعه یافته شدهای که از نوشیدن جملات یک کتاب لذت میبری و تعالیم آن را فرو می دهی! بیا کمی بیشتر در مورد کتابخانه مورد علاقهات خیال پردازی کنیم. از یک ساختمان متفاوت که مانند نگین رنگارنگی در دل شهر میدرخشد، خوشت میآید؟ دلت میخواهد به هر کجای کتابخانه که مینگری، گلها و گیاهانی باشند که چشمهایت را نوازش دهند؟ حالا اگر بدانی که کتابخانهای منحصر به فرد در یکی از خاطره انگیزترین خیابانهای شهر انتظار تو را میکشد، چه میگویی؟ میل به بیشتر دانستن و کسب دانستههای جدید را در خودت میبینی؟ اگر خودت را لایق بیشتر دانستن میدانی، پس با ما همراه شو و از طریق همین صفحه کاغذی روزنامه، جای جای کتابخانه عمومی قلم را ببین.
تلفیق معماری سنتی و مدرن
همین که چشمت به کتابخانه عمومی قلم میافتد، با ساختمانی عجیب و صد البته جالب رو به رو میشوی که در واقع، تلفیقی از معماری سنتی و مدرن است. معماری سنتی به آن جهت که تجلی گاه هنر اسلامی-ایرانی باشد و معماری مدرن، به آن جهت که بنا و ساختمان بتواند ارتباط موثری را با نسل امروزی برقرار سازد.
معماری و دکور داخلی کتابخانه نیز چشمگیر است. از تالارهای مطالعه و کلاسهای آموزشی و سالن همایش بگیرید تا فضای بازی برای کودکان و سالن مراسمات مذهبی و حتی راهروها و دیگر کریدورهای عبوری. همه و همه با تکیه بر رعایت استانداردهای نور، رنگ، دکوراسیون، حفظ سلامت مراجعان و کمک به افزایش راندمان مطالعاتی افراد، در کنار هم شکلی سازمان یافته و نوین از یک کتابخانه امروزی را ارائه میدهند.
فضای داخلی کتابخانه
تالارهای مطالعه شهریار، خواجه نصیرالدین توسی و پروین اعتصامی با دارا بودن تعداد قابل توجهی از کتابهای الکترونیک و کاغذی، فضای خوبی برای مطالعه دانشجویان، محققان، محصلان و دیگر گروهها فراهم ساخته است. علاوه بر تالارهای مذکور، تعدادی اتاق ویژه دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا نیز در نظر گرفته شده که ضمن اتصال به اینترنت پرسرعت، دسترسی به مقالات را آسانتر ساخته و فضایی متمرکز برای سهولت پایاننامه نویسی و پروپوزال نویسی فراهم میکند.
آن دسته از سازمانها، ارگانها و افرادی که در صدد برگزاری کلاسهای آموزشی، جلسات مذهبی و گردهمایی هستند نیز میتوانند کتابخانه عمومی قلم را مکانی مناسب بدانند. بهرهمندی از اینترنت پرسرعت، سیستمهای صوتی و تصویری پیشرفته، نورپردازی استاندارد و سیستم کنترل دما خودکار، از جمله امکاناتی هستند که در کمتر کتابخانه و فضای فرهنگی دیده میشود. برخورداری از چنین امکاناتی میتواند کلاسهای آموزشی، گردهماییها و مراسمات مذهبی را با کیفیت بهتری برگزار کند.
چه شد که این شد؟
شناختن و دانستن هر آنچه که در کتابخانه عمومی قلم میگذرد، از زبان اداره کننده آن لطف دیگری دارد. دکتر «علی محمد برادران» که مدیرعاملی کتابخانه عمومی فرهنگ قلم را بر عهده دارد، میگوید: این کتابخانه را میتوان موسسهای شبه فرهنگی دانست که به همت بخش خصوصی ساخته شده است. به عبارتی دیگر، این کتابخانه به همت یک خیر نواندیش ساخته شده که در وقف نامه آن، اهدافی نیز برای اداره کتابخانه تعریف شده است. مسائلی همچون حمایت از کتاب و کتابداری، آموزش، پژوهش، توجه به شعائر اسلامی، همت برای برگزاری مجالس مذهبی و حمایت از حرکتهای فرهنگی ارزنده، از مهم ترین اهدافی است که در وقفنامه این کتابخانه دیده میشود.
وی با اشاره به فرایند وقف کتابخانه عمومی قلم بیان میکند: ساختمان کنونی کتابخانه که بین آخوند خراسانی 22 و 24 قرار گرفته، در واقع محل سکونت پدر واقف بوده که به تدریج با خرید چند منزل دیگر در مجاورت آن، فضایی به وسعت هزار و 350 متر مربع فراهم آورده شد. سپس این کتابخانه در هفت طبقه مراحل ساخت خود را طی کرد و اکنون، یک سال است که از فعالیت آن میگذرد. هزینه اداره کتابخانه نیز از سوی خانواده واقف و دیگر عواید تامین میشود.
برادران همچنین پیرامون تعداد اعضای کتابخانه و تعداد کتابهای آن تاکید میکند: تعداد اعضای کتابخانه به هزار و 250 نفر رسیده است. تعداد کتابهای چاپی از مرز 15 هزار جلد گذشته و گنجینه عظیمی از کتابهای الکترونیک نیز در این کتابخانه وجود دارد. با دیگر کتابخانههای بزرگ و مجهز نظیر کتابخانه آستان قدس رضوی مذاکراتی صورت گرفته تا بتوانیم برخی از کتابهای کمیاب و نایاب را برای اعضای کتابخانه فراهم کنیم.
مدیرعامل کتابخانه عمومی قلم میگوید: اکنون این کتابخانه بین 25 تا 30 نفر پرسنل دارد که همگی دارای مدارج علمی برجستهای هستند. کتابخانه مسیر فعالیت و مشارکت برای همگان را فراهم کرده و در حال حاضر بسیاری از دانش آموختگان و فارغ التحصیلان دانشگاهی مایل به همکاری با مجموعه هستند که نتایج این همکاریها را میتوان در آیندهای نه چندان دور مشاهده کرد.
وی در پایان عنوان می کند: مطالعه کتاب، بستر بروز خلاقیتها و تداوم فعالیتهای فرهنگی را به وجود میآورد. شهروندانی که همواره مطالعه میکنند و کتاب را دوست خود میدانند، پس از مدتی خود را در بهشت می بینند. بهشتی که حاصل چینش فکری صحیح و بینش درست آنان نسبت به خود و محیط پیرامون آن هاست.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.