برنامه 98 ؛ هر شهر یک موزه

  1. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی گفت: شهر مشهد به عنوان یکی از مهمترین شهرهای فرهنگی ایران میبایست موزههای فراوانی در قالب موضوعات مردمشناسی، معاصر، جنگ، جواهرات، پوشاک خراسان و طوایف خراسان، تلفن، تمبر، اسناد و مدارک، هویت شهری وشهرداری بافت تاریخی، ماکتها و مجسمه مفاخر موسیقی و…داشتهباشد.

ابوالفضل مکرمیفر در گفت و گو با «صبح امروز» اظهار کرد: با نگاه به تعدد موزهها در کشورهای جهان، در کشور فرانسه، شهر پاریس قدم به قدم با یک موزه مواجهمیشوید و کشوری مانند چین دارای 3 هزار موزه، استرالیا 2هزار موزه است. درحالیکه کشور ایران تنها از 356 موزه برخوردار است.  

وی تصریح کرد: وسعت چند هزارمتری برای زیربنای موزهها اهمیتی ندارد و موزه باید گردشگران را  جذب و نگهدارد و هویت ملی و شهری را زندهکند. موزه مفاخر استان خراسان بازدیدکنندگان فراوانی دارد کما اینکه موزه مفاخر در تمام جهان علاقمندان زیادی دارد. در همین راستا بخش خصوصی در صورت تمایل میتواند با دریافت مجوز اقدام به تاسیس موزههای خصوصی نماید. چراکه موزهها هویت جامعه را تعریف میکنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی ادامه داد: با وجود اینکه سقف پیش بینیشده شاخص موزههای استان در سال 96 یک موزه است اما با طرح موضوعاتی مبنی بر نمایشگاه اشیاء، بومگردیها، صنایع دستی، گردشگری و گردشگری سلامت، با بحث و کار کارشناسی در قالب 11 موزه علاوه بر موزه خراسان بزرگ با پیشرفت فیزیکی بالای 80درصد، انجام تملکها، اتمام طراحیها و تامین اشیاء به مرحله اجرا رسیده است، شعار و برنامه ما «هر شهر، یک موزه» است که در این راستا موزه موزه ابریشم در تربت حیدریه، موزه موسیقی درتربت جام، موزه خط و کتابت در تایباد، موزه شهید مطهری در فریمان، موزه آب در گناباد، موزه شهر در کاشمر، موزه باستان شناسی در خلیل آباد، موزه مردمشناسی در بردسکن و … در حال اجراست.

تدوین 28 کتابچه راهنمای خدمات سفر برای شهرستان های استان

مکرمیفر اذعان کرد: در حال تهیه گزارش تصویری مستندی تحت عنوان «سالی که گذشت»هستیم که نشان از پیشرفت 70 درصدی کار میدهد. برای اولین بار در  28 شهرستان کتابچه راهنمای خدمات سفر در قطع پالتویی به زبان فارسی و انگلیسی تدوین شد و بخش زیادی از شهرستان های خراسان رضوی با مشارکت شهرداری ها و بخش خصوصی کتابچه آنها به چاپ رسید.علاوه براین طراحی دو پوستر و دو بروشور با بیش از حدود 900 موضوع، تهیه کلیپ سه دقیقهای بسیار متفاوت در هر شهر از اقدامات در دستور کار است، البته این بخش از برنامه های اداره کل در حوزه اطلاع رسانی و امور فرهنگی است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی اظهار کرد: در سرفصل بودجه کشوری، بر اعتبارات عمرانی میراث فرهنگی افزایشیافته و به تبع آن خراسان رضوی از این افزایش برخوردار شدهاست. در مصوبات طی سفر تابستانی هیات دولت به شهر مشهد به استثنای اعتبارات ملی و استانی، 65 میلیاردتومان به سازمان میراث فرهنگی اختصاص پیدا کرد که 5/17 میلیارد تومان در سال گذشته مبادله شد و بقیه اعتبار تا سال 1400، به صورت تدریجی در قالب موافقت نامه برنامه و بودجه هزینه خواهدشد.

مکرمیفر تاکید کرد: در سالی که گذشت اتفاقات بسیار خوبی در بخش اعتبارات حوزه میراث فرهنگی و زیر ساختهای گردشگری در حوزه ترویج صنایع دستی روی داده است و از این رو مشکلی در روند مرمت، احیا و زیرسازی سازمانی در سطح استان نخواهیم داشت.

تحول شگرف در توس

وی خاطرنشان کرد: اخیرا با امضای تفاهمنامهای که با شهرداری در رابطه با توس مبادلهشد، به استثنای برج و باروی و تاسیسات آرامگاه فردوسی، با اجرای طرح  30 هکتاری، تحول شگرفی را در این منطقه شاهد خواهیم بود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی ابراز کرد: امسال سازمان با رویکرد برنامه محور، سعی در اولویت بندی نیازهای اساسی در بخش زیرساختها، گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی در ردیف بودجه دارد. که عمدتا در جذب گردشگر موثر خواهد بود و به معنای حذف برنامهای که بودجه داشته نیست. میبایست بومگردیها نیز به موازات موزهها گسترش یابد. به عنوان مثال منطقه فوشنجان در شهر نیشابور، منطقه توس، محور خواف – تایباد – تربت جام، چناران، رادکان، قنات جهانی گناباد، مجموعه شیخ جامی،ابوبکر و مولانا تایبادی و … برنامه هیا توسعه ای برای آن ها اجرا خواهد شد.

مکرمیفر گفت: در بحث اقامت، سال 97 بودجه خوبی ارائه شد که امید است هم در بخش اشتغال و هم در بخش تاسیسات گردشگری در سالهای 98 و 99 به نتیجه برسد و رشد فزاینده در صنایع دستی و بومگردیها، در سال جاری ادامه پیدا میکند. به طوریکه با بهرهگیری از تسهیلات از مجموع 60 پروژه بومگردی، 36 پروژه در حال بهره برداری است.

استقبال خوب گردشگران از بوم گردی ها

وی افزود: با توجه به استقبال خوب گردشگران در بخش بوم گردی، 14 میلیارد تومان تسهیلات روستایی و عشایری با بهره کم و با هدف اشتغال 750  نفر تعهد شده است، با پرداخت تسهیلات اولیه حدود 650 نفر در کارگاههای صنایع دستی شاغل می شوند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی تصریح کرد: امید است در سال 98 با برخورداری از تسهیلات مناسب، بتوان این چرخه را به جلو برد. با هدف ایجاد و حفظ اشتغال، مبلغی تحت عنوان کمکهای فنی و اعتباری در قالب سامانه بهینهیاب و ارتقای شاخص برای کمک به بنگاههای متوسط و خرد، از محل پروژههای در حال ساخت در حوزه گردشگری و صنایع دستی پرداخت شده است که سهم میراث فرهنگی و گردشگری 4 میلیارد و 400 میلیون تومان بوده و تاکنون حدود 70 درصد آن تحت عنوان یارانه یا یارانه تسهیلات، پس از واریز به بانک به شکل سرمایهدر گردش یکساله با کارمزد 3 درصد، از طریق مدیر تاسیسات گردشگری برای کمک به تاسیسات در نظر گرفته شدهاست و برای کسانی که در جهت توسعه و تجهیز و… تسهیلات ثابت گرفتند، طی دوره 5 ساله برای یکسال اول یارانه با کارمزد 5 درصد واریز شده است.

تمرکز برشبکه های صنایع دستی در راستای اشتغال ،افزایش تولید و عرضه

مکرمیفر تاکید کرد: با توجه به گستردگی شهر مشهد، تمرکزاصلی بر شبکههای صنایع دستی در راستای ایجاد اشتغال، افزایش تولید، عرضه و ایجاد بازارچههای صنایع دستی است که به مانند شهر یزد و همدان با همکاری اقشار مختلف و صنوف، این مهم تحقق مییابد.  

وی اظهار کرد: بحث دیگر، راهاندازی شبکه صنایع دستی با بهرهگیری از الگوی کشور چین، در زمینه تولید، توزیع و فروش و صادرات در استان خراسان رضوی است. به نحویکه در مناطق مختلف شهرمشهد شرکتهای شبکهای ایجاد میشوند و ضمن آموزش افراد در کانون خانواده، مواد اولیه از طریق سیستم حمل و نقل تعبیهشده تحویل خانهها شده و پس از انجام کار در پایان هفته، با پرداخت پول کم و چشمپوشی از بیمه و مالیات، محصولات بدستآمده با بهای تمامشده ارزان را دریافت میکنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی بیان کرد: به دلیل اینکه صنایع دستی با وجود واسطهها بسیار گران است، با استفاده از بخش خصوصی میتوان بدون واسطه این اقدام مهم را گسترش داد. بطور نمونه فروش سفال یزد در مشهد، درآمد هنگفتی بالغ بر 20 میلیارد تومان در بر دارد.

مکرمیفر در پایان گفت: علاوه بر شبکهها، خوشههای تفکیک شده صنایع دستی هستند که بطور مثال، در صنعت مبل، ساخت پایه، بدنه و چرمدوزی و … هر بخش بهصورت تخصصی توسط هریک از آنها انجام و در نهایت در یک نقطه به هم وصل میشود.

image_print
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *