مرتضی کرباسی

قطب جدید نوآوری در حوزه سلامت در شرق کشور راه اندازی شد؛

تحولی جدید در زیست بوم سلامت استان

مریم اصغری

رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی و ملزومات آزمایشگاهی استان خراسان رضوی از راه اندازی نخستین مرکز نوآوری سلامت در استان به منظور حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه فناوری‌های نوظهور، تجهیزات پزشکی و دارویی خبر داد.

به گزارش روزنامه «صبح امروز»؛ از توسعه تجهیزات تصویربرداری گرفته تا تولید داروهای هدفمند! بدون تردید پیشرفت‌ فناوری‌های تجهیزات پزشکی و دارویی، می‌تواند مسبب تحولات ارزشمندی در تشخیص و درمان بیماری‌ها باشد. در این میان شرکت تجهیزات پزشکی ورید به عنوان یکی از پیشگامان این حوزه، با رونمایی از مرکز نوآوری سلامت خود، در تلاش است تا در جهت ارتقای سطح سلامت کشور گامی مهم برداشته و به حمایت از استارتاپ‌ها بپردازد.

صبح روز گذشته رییس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی خراسان رضوی در نشست خبری با اشاره به اینکه «با توجه به تحولات سریع در حوزه سلامت و نیاز روزافزون جوامع به خدمات نوین پزشکی، تاسیس مرکز نوآوری سلامت، امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر است» عنوان کرد: این مرکز با هدف تسریع در فرآیندهای تحقیق و توسعه، انتقال فناوری و تجاری‌سازی محصولات سلامت‌محور، در تلاش است تا نقشی در ارتقای زیرساخت‌های سلامت کشور داشته و این اقدام، گامی در جهت تحقق اهداف توسعه پایدار محسوب شود.

 

لزوم توسعه و تجاری سازی فناوری‌های نوین در حوزه سلامت

مرتضی کرباسی با اشاره به اهداف این مجموعه، اولین هدف را «توسعه و تجاری‌سازی فناوری‌های نوین در حوزه سلامت» دانست و مطرح کرد: این مرکز با هدف توسعه و تجاری‌سازی فناوری‌های نوین در حوزه تجهیزات پزشکی، دارو، مکمل‌ها و روش‌های نوین درمان تأسیس شده است. هدف اصلی، کمک به انتقال ایده‌های نوآورانه از مرحله‌ی مفهومی به نمونه‌سازی و ورود به بازار است. با بهره‌گیری از امکانات موجود در شرکت ورید، از جمله مرکز قالب‌سازی و شرکت سرنگ قالبی که سابقه‌ای چهل ساله در این زمینه دارند، این مرکز قادر خواهد بود تا به عنوان یک هاب تخصصی در قالب‌سازی و طراحی و ساخت نمونه‌های آزمایشگاهی عمل کند.

مدیرعامل گروه تولیدی پزشکی ورید با اشاره به هدف دیگر این مجموعه یعنی «ایجاد زیست بومی برای حمایت از ایده‌های خلاقانه و استارتاپ‌های حوزه سلامت» گفت: در جامعه کنونی مبحث سلامت در استارتاپ‌ها باید قوی‌تر و روان‌تر از پیش باشد. به طور نمونه تمرکز اصلی استارتاپ‌های حوزه دارو باید بر 5 رفرنس کلیدی باشد. اول، تولید داروهای بیولوژیک نوین برای بیماری‌های پیچیده‌ای مانند سرطان و بیماری‌های خودایمنی؛ دوم، بومی‌سازی داروهای ژنریک برای کاهش هزینه‌های درمان و افزایش دسترسی بیماران به دارو؛ و سوم، نوآوری در فرمولاسیون داروها برای بهبود اثربخشی و ایمنی آن‌ها.

وی با اشاره به «استفاده از هوش مصنوعی در کشف و توسعه دارو» به عنوان آیتم چهارم حائز اهمیت در استارتاپ‌های حوزه دارو تصریح کرد: استارتاپ‌ها می‌توانند با بهره‌گیری از هوش مصنوعی، فرآیند کشف و توسعه‌ی دارو را متحول کنند. امروزه هوش مصنوعی در فرمولاسیون داروها به شدت به کمک ما آمده و دوران زمان بازخورد دارو را کاهش داده است.

کرباسی افزود: همچنین ورود به حوزه ساخت دارهای دوفازی نیز رفرنس پنجم این حوزه است. چراکه مقاومت آنتی‌بیوتیکی یکی از چالش‌های بزرگ سلامت جهانی است. توسعه‌ آنتی‌بیوتیک‌های جدید با مکانیسم‌های عمل متفاوت، یکی از راهکارهای مقابله با این چالش است. بنابراین استارتاپ‌های دارویی با تمرکز بر این موضوعات، باید به دنبال یافتن راه حل‌های نوآورانه در این حوزه باشند.

 

5 مرجع برای گسترش استارتاپ‌های حوزه تجهیزات پزشکی

رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی و ملزومات آزمایشگاهی استان خراسان رضوی با اشاره به 5 رفرنس برای شرکت‌های دانش بنیان حوزه تجهیزات پزشکی نیز بر توسعه‌ی تجهیزات پزشکی تصویربرداری و فناوری‌های تصویربرداری تخصصی تاکید نمود و گفت: امروزه، تجهیزات تصویربرداری نقش بسیار مهمی در تشخیص زودهنگام بیماری‌ها و برنامه‌ریزی درمان ایفا می‌کنند. با پیشرفت این فناوری‌ها، می‌توانیم به تشخیص دقیق‌تر و درمان موثرتر بیماری‌ها امیدوار باشیم.

وی همچنین بر «اهمیت دستگاه‌های پوشیدنی سلامت و نقش آن‌ها در پایش مداوم وضعیت سلامت افراد» تاکید کرد و افزود: این دستگاه‌ها به افراد کمک می‌کنند تا به سلامت خود بهتر توجه کنند و در صورت بروز هرگونه مشکل، به موقع به پزشک مراجعه نمایند. به طور نمونه دستگاه‌هایی مانند ساعتهای هوشمند، سنسورهای مانیتورینگ قند و فشار خون از این قبیل دستگاه‌های پزشکی است.

کرباسی در ادامه‌ صحبت‌های خود به «نقش رباتیک در جراحی» اشاره کرد و گفت: ربات‌های جراحی با دقت و ظرافت بسیار بالا، توانایی انجام جراحی‌هایی با حداقل تهاجم را فراهم می‌کنند. این ربات‌ها می‌توانند به عنوان همیاران پزشک‌ها در اتاق‌های عمل کارشان را خوب انجام دهند و استارتاپ‌ها باید در این حوزه نیز به درستی ورود کنند.

وی همچنین به اهمیت «چاپ سه بعدی در پزشکی» اشاره و مطرح کرد: چاپ سه بعدی امکان تولید ایمپلنت‌ها، پروتزها و حتی بافت‌های زیستی با دقت بسیار بالا را فراهم می‌کند. این فناوری به ویژه در دندانپزشکی کاربردهای گسترده‌ای یافته است.

رییس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی خراسان رضوی رفرنس پنجم برای استارتاپ‌ها در حوزه تجهیزات پزشکی را «لزوم اهمیت قائل شدن به استانداردها و ایمنی تجهیزات پزشکی» دانست و عنوان کرد: بدون شک ایمنی بیمار باید در اولویت قرار گیرد و درد بیمار باید تنها بیماری باشد و با مشکلات دیگری همچون  نبود دارو و امکانات و تجهیزات پزشکی و … مواجه نگردد.

 

پل ارتباطی صنعت و دانشگاه در حوزه سلامت

وی در ادامه توضیحات خود در خصوص اهداف مرکز نوآوری سلامت عنوان کرد: تسهیل روابط بین صنعت، دانشگاه و سازمانهای دولتی برای هم افزایی نیز از دیگر اهداف مرکز نوآوری سلامت ورید است. در این خصوص ما نیازمند مرکزی هستیم که پارک‌های علمی، شرکت‌های خصوصی، بخش‌های تحقیق و توسعه و مراکز علمی را در کنار هم گرد آورده تا با هم‌افزایی و همکاری، نوآوری و پیشرفت را در این حوزه رقم بزنند.

کرباسی با اشاره به جذب و حمایت از سرمایه گذاری در فناوری‌های سلامت محور تصریح کرد: یکی از رویکردهای مهم این مرکز، شناسایی و حمایت از ایده‌های نوآورانه دانشجویی و حتی دانش آموزی است. در این میان با ارائه مشوق‌هایی مانند خرید و شراکت در ایده و یا همان حق رویالتی، سهم‌بری در مالکیت فکری، ارزیابی تخصصی ایده‌ها و… می‌توانیم محیطی پویا برای پرورش خلاقیت و نوآوری قشر جوان و متخصص ایجاد و از این طریق، به توسعه‌ی اکوسیستم نوآوری کشور کمک کنیم.

مدیرعامل گروه تولیدی پزشکی ورید با اشاره به نقش کلیدی تحقیق و توسعه در موفقیت هر کسب‌وکاری، بر اهمیت ارتقای سطح تحقیق و توسعه در این شرکت تاکید کرد و افزود: ما در کنار تلاش برای توسعه محصولات سلامت‌محور در بازارهای داخلی و بین المللی، به دنبال حمایت از سیاست‌های سلامت‌محور کشور نیز هستیم و امیدواریم بتوانیم با همکاری سایر بازیگران حوزه سلامت، به بهبود وضعیت سلامت جامعه کمک کنیم.

 

آغاز به کار ثبت نام صاحبان ایده

وی اظهار کرد: گروه تولیدی پزشکی «ورید» واقع در جاده مشهد – قوچان محل استقرار مرکز نوآوری و فناوری سلامت در زمینی به وسعت ۳۰۰ مترمربع خواهد بود، برآورد هزینه عملیات ساخت آن در فاز نخست ۱۰۰ میلیارد ریال است که اردیبهشت ماه سال آینده به بهره برداری می‌رسد.

این کارشناس متخصص حوزه سلامت گفت: از امروز ثبت نام صاحبان ایده، استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش بنیان فعال در عرصه سلامت از طریق سایت مربوطه آغاز شده است که نخستین گروه‌ها تا اردیبهشت ماه تشکیل خواهند شد.

وی افزود: این مرکز با فراهم آوردن زیرساختهای لازم، فضای کار پیشرفته، مشاوره تخصصی و دسترسی به شبکه‌های سرمایه گذاری، مسیر رشد و تجاری سازی ایده‌ها خلاقانه را فراهم می‌کند.

 

image_print