«شورای گفتوگوی سیاسی» راه یا بیراهه؟
«شورای گفتوگوی سیاسی» ایدهای است که به تازگی به عنوان دستاورد جلسات مسئولان وزارت کشور با دبیران کل احزاب پس از اعتراضات و اغتشاشات دیماه امسال مطرح شده است. شورایی که در حال حاضر نه از اعضای نهایی آن خبری است و نه از وظایف و اقداماتی که قرار است برعهده آنها گذاشته شود اما با این حال اقدامی است که مورد استقبال بسیاری از چهرههای سیاسی و البته حزبی قرار گرفته است.
روز سه شنبه، معاون سیاسی وزارت کشور از تدوین بخشنامهای خبرداد که استانداران سراسر کشور را ملزم به زمینهسازی برای گفتگوی سیاسی بین دولت و ملت و جریانهای مختلف سیاسی و صنفی میکند. اسماعیل جبارزاده با بیان اینکه عزم دولت دوازدهم و شخص رئیس جمهوری ایجاد فضای وفاق و گفتگوی سیاسی در سطح ملی است، عنوان کرد«پیرو دستور وزیر کشور، در راستای تحقق این امر مهم جلسات متعددی با حضور صاحب نظران جهت تدوین این منشور تشکیل شده و بزودی در قالب بخشنامهای به استانداران سراسر کشور ابلاغ خواهد شد.»
او با اشاره به این که امروز بیش از هر دوره دیگر فضای سیاسی کشور نیازمند مفاهمه و گفتگو بین سلایق مختلف فکری است، بر نقش احزاب سیاسی و مجامع صنفی تاکید ورزیده و ابلاغ این منشور را مقدمهای برای برجسته سازی نقش تحزب در کشور و گامی به جلو در مسیر توسعه سیاسی دانست.
بنا به گفته معاون سیاسی وزیر کشور، اجرایی شدن دقیق و مسؤولانه این منشور توسط استانداریها، فصل نوینی در تاریخ سیاست ورزی حزبی در تاریخ انقلاب اسلامی خواهد بود.
موافقت وزیر کشور برای تداوم جلسات گفتوگو
پیش از این اما، مدیرکل سیاسی وزارت کشور هم که خود از ابتدای طرح این موضوع تاکنون پای کار ایستاده است، دلیل اتخاذ تصمیمی برای تشکیل شورای گفتوگوی سیاسی را اینگونه روایت کرده بود: «نشستهای دبیران کل خانه احزاب با جبارزاده معاون سیاسی برگزار شد. بحثهای خوبی در خصوص مباحث روز و وقایع اخیر صورت گرفت، همچنین هماندیشی که پیرامون وحدت، انسجام و منافع ملی صورت گرفت نشان داد احزاب به بلوغ سیاسی خوبی دست یافته است. از همین رو معاونت سیاسی وزارت کشور در قالب شورای گفتوگوی سیاسی نسبت به هم اندیشی با احزاب در مورد مسایل سیاسی کشور این جلسات اهتمام داشت که خوشبختانه تشکیل این جلسات مورد موافقت وزیر کشور قرار گرفته است و تاکید شده که این جلسات به طور منظم برگزار شود که مقرر است آییننامه و دستور عمل ان تدوین شود.
شورایی برای گفتگوی هر سه جریان سیاسی
اما این ایده وزارت کشور از همان ابتدا که هنوز موضوع آن از دو جلسه این وزارتخانه با دبیران کل احزاب برخاسته بود، با موافقان زیادی همراه شد. قدرتعلی حشمتیان نایب رییس خانه احزاب در مورد تشکیل شورای گفتگوی سیاسی با بیان اینکه به محض بروز پارهای از مشکلات در کشور که به اعتراض و اغتشاش کشیده شد، معاون سیاسی وزارت کشور برنامه ریزی کرده و تعدادی از دبیران کل هشت حزب اصلاح طلب، چهار حزب اعتدالگرا و چهار حزب اصولگرا دعوت بعمل آورد، عنوان کرد: این شورا با کمیسیون ماده ده احزاب تعامل داشته و در آینده میتواند برای گفتگوی هر سه جریان اصولگرا، اصلاح طلب و اعتدالگرا تلاش کند
محمدجواد حقشناس عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی هم در ارتباط با این طرح وزارت کشور معتقد است: به نظرم اقدام وزارت کشور میتواند در بین احزاب سیاسی که دیدگاههای متفاوتی دارند فضایی را برای گفتوگو و مفاهمه فراهم کند. البته نقطه شروع این تصمیم زمانی بود که در دی ماه اعتراضاتی را در برخی نقاط کشور شاهد بودیم. دو نشست هم در این زمینه برگزار شد. فکر میکنم اگر فضایی که وزارت کشور تصمیم به ایجاد آن دارد شکل نگیرد و از طرفی امکان نشر و گسترش و بیان انتقادات مردمی وجود نداشته باشد، خیلی نمیتواند برای رسیدن به هدف مورد نظر کمک کند.
احزاب بر سر موضوعات ملی به فهم مشترک میرسند
این ایده فراتر از چهرههای حزبی مورد استقبال اعضای کابینه هم قرار گرفت. معصومه ابتکار معاون رییس جمهور و رییس سازمان محیط زیست، گفت: یکی از ارکان سیاستورزی گفتگوی بین احزاب، جریانها و طیفهای مختلف سیاسی است که نظرات کاملا متفاوتی درباره مسائل و موضوعات ملی دارند بنابراین این گفتگو بسیار ضروری و لازم است تا یک فهم مشترک میان آنها حاصل شود، اگر به این فهم مشترک برسند گرچه با هم اختلاف نظر دارند ولی میدانند مبانی اختلاف نظرشان چیست و دیگر مقابل هم متعصبانه موضع گیری نمیکنند. او ادامه داد: همه جای دنیا احزاب بین خودشان در سطوح مختلف گفتگو دارند مسائل و مباحث شان را با هم مطرح میکنند، چالشها را میگویند تا بر سر موضوعات ملی به فهم مشترک برسند.
ایده خوبی برای هماندیشی احزاب است
معاون پارلمانی رییس جمهور نیز از دیگر دولتمردان دوازدهم بود که از این ایده استقبال کرد. حسینعلی امیری معتقد است: تشکیل شورای گفتوگوی سیاسی برای هم اندیشی احزاب در وزارت کشور ایدهای نو است و اشکالی ندارد که مطرح شود و منتقدان و صاحب نظران دیدگاههای خود را بیان کنند تا اگر ایراد در آن است، برطرف شود.
دخالت دولت در کار احزاب ممنوع
با این حال در این میان هستند افرادی که این اقدام وزارت کشور خیلی به مذاقشان خوش نیاید. اشرف بروجردی که خود سابقه فعالیت در وزارت کشور را داشته و از چهرههای فعال حزبی نیز محسوب میشود، این اقدام وزارت کشور را دخالت دولت در امور احزاب دانست و عنوان کرد: تجربه گذشته این را نشان میدهد که اگر احزاب بخواهند در برخی مسائل به راحتی اظهارنظر و تعامل کنند و از آن نتیجهای بدست بیاورند، دولت نباید هیچگونه مداخلهای در آن داشته باشد. او تاکید کرد: دولت باید اجازه دهد که خود احزاب با یکدیگر تعامل داشته باشند.
به نظر میرسد دولت دوم روحانی قرارش را بر تعاملات بیشتر با احزاب و پررنگ کردن نقش تحزب در سازوکار سیاسی کشور گرفته است، تصمیمی که از دولت اول او آغاز شد و گویی در دولت دوم شیخ حسن روحانی قرار است بعد عملیاتی تر جدیدی به خود بگیرد.
منبع: خبرآنلاین
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.