1

برخورد ما در جامعه با قشر زنان، اخلاقی نیست

مهناز اصغری |

بدون تردید صرف نظر از اختلافات سلیقه‌ای و سیاسی داخلی، تکرار اشتباه گشت حجاب تضعیف انسجام ملی است و این مهم بارها توسط کارشناسان تذکر داده شده است

به گزارش روزنامه «صبح امروز»؛ بخش عمده‌ای از سومین مناظره ۶ کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به نقش زنان در جامعه، گشت ارشاد و موضوع حجاب اختصاص داده شده بود و در این میان هریک از نامزدها به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند.

به طور نمونه پزشکیان با انتقاد از فعالیت گشت ارشاد، اعمال جریمه و توبیخ به دلیل مساله حجاب در بخشی از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه «بعضی وقت‌ها ممکن است مردم بخاطر لج ما جور دیگری لباس بپوشند؛ ما نباید مردم را سر لج بیندازیم.» گفت: نوع برخورد ما با دختران و زنانی که پوشش آنها یا نوع لباس آنها با آنچه که ما فکر می‌کنیم فرق می‌کند، نباید به شکلی خشن، اجباری و با استفاده از روش‌هایی باشد که وقتی به آن نگاه می‌کنیم، مشکل پیدا کنیم.

مصطفی پور محمدی نیز در مخالفت نسبی با گشت ارشاد با اشاره به اینکه «انتخابات به کنار! تحت هیچ شرایطی نباید با زنان ایران چنین بی‌رحمانه برخورد کرد» اذعان داشت: اگر زبان فرهنگ، جای خود را به زبان باتوم بدهد، جوابش فحش، ناسزا و درشت‌گویی است. نمی‌شود با خشونت و تحمیل با زن رفتار کرد.

در این مناظره اما رویکرد سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، محمدباقر قالیباف و قاضی‌زاده هاشمی به نوعی دیگر بود.

جلیلی با تاکید بر این موضوع که «مادامی که قانون وجود دارد، باید آن قانون اجرا شود» عنوان کرد: حجاب لباس حضور اجتماعی زن است تا حریم خانواده حفظ و تقویت شود.

همچنین زاکانی با اشاره به اینکه «حجاب امر شرعی و قانونی است» گفت: مواجهه با بی‌حجابان جز از طریق مواجهه قانونی میسر نیست.

قالیباف نیز هرچند موضع‌گیری خاصی نداشت اما از آنجایی که لایحه عفاف و حجاب در زمان ریاست وی در مجلس مطرح و پیگیری شده است، به توضیح این موضوع پرداخت. او در بخشی از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه «بدپوششی و بی‌حجابی افت خانواده و جامعه ما است و نباید اجازه دهیم که اتفاق بیفتد اما چگونه؟» بیان کرد: لایحه هنوز تبدیل به قانون نشده و در مسیر خودش است؛ همه بخش این لایحه به سمت کارهای ایجابی است.

همچنین قاضی‌زاده با تاکید بر این موضوع که «متاسفانه فقط مدارس را جدا کردیم. در حالی که بخش های دیگر مانند مشاغل دیجیتال را باید جداسازی و متناسب سازی کنیم» مطرح کرد: محیط‌های ورزشی و تفریحی ما باید به سه بخش مردانه، زنانه و خانوادگی تقسیم شود. اگر اقدام نکنیم عقب می‌مانیم. محدودیت هایی که برای بانوان بوجود آورده‌ایم را باید به آنان بدهیم.

در ادامه نگاهی به صحبت‌های تنها نماینده اصلاح‌طلب این دوره از انتخابات ریاست جمهوری در خصوص جایگاه زنان، معطل ماندن رسیدگی به لایحه پیشگیری از آسیب‌دیدگی زنان و ارتقای امنیت، گشت ارشاد و… داریم؛ 

چگونه شد که اوضاع زن و دختر در جامعه به این شکل درآمد؟

مسعود پزشکیان در فرصت ۴ دقیقه اول بخش اول سخنان خود با اشاره به نقطه نظرات سایر نامزدها درباره جایگاه زنان در کشور گفت: اینگونه که ما می‌گوییم باید وضع خیلی خوب می‌شد، اما نمی‌دانم چگونه شد که اوضاع زن و دختر در جامعه به این شکل درآمد. به تصور من قدم اول از مدرسه و مهد کودک شروع می‌شود و ما باید از این مرحله کار را آغاز کنیم و نگاه برابر و توانمندی‌های این عزیزان را از مدارس و مهد کودک‌ها آموزش دهیم.

وی افزود: ریشه مسائلی که درباره زنان مطرح می‌شود، در مدرسه است و چنانچه در مدارس آموزش‌های لازم ارائه شود، دیگر این تنش‌های و مشکلات اجتماعی به وجود نمی‌آید.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به فقدان همسرش در ۳۲ سال پیش اظهار کرد: من و همسرم چهار فرزند داشتیم و هر دو همزمان درس می‌خواندیم؛ یک شب من کشیک بودم او از فرزندان‌مان نگهداری می‌کرد و شب دیگر من بچه‌ها را نگه می‌داشتم و او کشیک می‌داد و ما با هم بالا آمدیم و می‌توانستیم با هم کارهای خود را انجام دهیم و در ابتدا نیز این نگاه وجود داشت.

پزشکیان با مطرح کردن این موضوع که «وقتی در خیابان‌ها برخوردهایی را که با دختران و زنان اتفاق می‌افتد، می‌بینیم، زمانی که نسبت به این رفتارها اعتراض می‌کنیم و گاهاً نیز پرونده‌هایی برای ما درست می‌کنند» عنوان کرد: واقعیت این است که این بچه‌ها، دختران و خانم‌ها را ما تربیت کرده‌ایم نه بیگانگان؛ به جای اینکه خودمان را نقد کنیم که چرا این اتفاق افتاده است، در بیرون برخوردهایی با دختران می‌کنیم که نمی‌توان پذیرفت چنین برخوردهایی می‌تواند مشکل را حل کند. اگر می‌خواهیم مشکل را حل کنیم باید برگردیم و ببینیم چه کرده‌ایم که این اتفاقات افتاده است.

ما هنوز نتوانستیم موضوع خشونت علیه زنان را حل کنیم

وی با انتقاد از معطل ماندن رسیدگی به لایحه پیشگیری از آسیب‌دیدگی زنان و ارتقای امنیت آنان در برابر سوء رفتار، گفت: خیلی وقت است که لایحه تامین امنیت زنان و جلوگیری از خشونت علیه زنان در مجلس مانده است و ما هنوز نتوانستیم موضوع خشونت علیه زنان را حل کنیم. ما همچنان نتوانستیم جایگاه زنان را درست کنیم اما الان که اوضاع خوب است می‌گوییم که ما به زنان احترام می‌گذاریم در حالی که احترام باید در عمل و در واقعیت اجتماعی صورت بگیرد.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اینکه «وقتی حقوق زنان را در جامعه نادیده می‌گیرند، باید حداقل صدای‌مان بلند شود و بگوییم که چرا دارید این کارها را می‌کنید» ادامه داد: خداوند به رسول خدا(ص) می‌گوید که اگر با اخلاق بد با مردم رفتار می‌کردی آنها دور تو جمع نمی‌شدند. امروز برخورد ما در جامعه با این قشر اخلاقی نیست و در تئوری نیز هرچه بگوییم آنی نیست که در عمل باید باشد.

پزشکیان با تاکید بر اینکه «این نگاه ماست که باید اصلاح شود و نهایتاً نیز باید بازگردیم و ببینیم که چگونه در مدرسه، محله و مسجد این‌ها را چگونه آموزش دادیم که به اینجا رسیده‌اند» اظهار کرد: سبک زندگی را از مدارس می‌توان تغییر داد، اما مدارس ما از سویی به این دلیل که معلمان بازآموزی ندارند و حقوق آنها کفاف زندگی‌شان را نمی‌دهد و از سوی دیگر میان مقاطع مختلف از نظر آموزش تبعیض وجود دارند و این تبعیض باعث می‌شود که افرادی را تربیت کنیم که وقتی به جامعه می‌روند عقده‌ای می‌شوند و با هم می‌جنگند و نمی‌توانند با یکدیگر حرف بزنند و کنار یکدیگر بنشینند. ریشه این مسئله در مدارس است و اگر ما می‌خواهیم این مسائل درست شود باید به صورت ریشه‌ای به آنها بپردازیم و رفتار و نگاه خود را تغییر دهیم و در عمل و واقعیت با آنها برخورد کنیم؛ چرا که سخن از تئوری کار ساده‌ای است.

با هرگونه زورگویی یا برخورد خشن با هر انسانی مخالفم

پزشکیان در بخش دیگری از این مناظره که به بیان دیدگاه‌ها و همچنین اظهار نظر درباره برنامه‌های سایر نامزدها اختصاص داشت، در واکنش به اظهارات سایر کاندیداها عنوان کرد: فکر کنم وضع خوب است اما نمی‌دانیم چه اتفاقی می‌افتد که نارضایتی در جامعه وجود دارد.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه من از نظر اعتقادی با هرگونه زورگویی یا برخورد خشن با هر انسانی مخالفم، گفت: چرا نسبت به برخوردهایی که در خیابان می‌شود یا اینکه خودروهای سواری توقیف می‌شود یا آنچه که در فضای مجازی به وجود می‌آید، اعتراض نکردیم؟ چرا کاری نکردیم که روند تغییر کند؟

پزشکیان با بیان اینکه «در اینکه خانواده باید تحکیم شود شکی نیست»، اظهار کرد: همه خانواده من اعم از عروس‌ها و خواهرانم با حجاب از نوع چادری هستند اما سوال این است که با این روند اگر کسی در بیرون نخواهد چنین پوششی داشته باشد باید با او برخورد کنیم؟ ما که نتوانسته‌ایم تا این سن آنها را هدایت کنیم و هزینه‌های زیادی نیز بابت مراکز تربیتی دینی و مذهبی صرف کرده‌ایم، اما هدف محقق نشده است، آیا تصور می‌کنیم با روش‌هایی که انتخاب کرده‌ایم می‌توانیم آنها را درست کنیم؟ آیا تصور می‌کنیم که برخورد کردن و گرفتن درست کردن است ؟ آدم از اینکه برخی رفتارها را می‌بیند، خجالت می‌کشد.

تاکید بر لزوم تغییر زاویه نگاه نسبت به زنان

وی با اشاره به اینکه «ما باید نگاه‌مان را نسبت به زنان و اینکه به دلیل جنسیت در رتبه ۲ قرار دارند و برای خانواده آفریده شده‌اند تغییر دهیم» بیان داشت: زنان در اقتصاد، صنعت، علم و کارایی همراه مردان هستند و باید این جایگاه را در پست‌ها، مقامات به آنها بدهیم و عملاً نیز این موضوع را ثابت کنیم؛ الان که زمان رای‌گیری است همه می‌گوییم که ما فلان کارها را می‌کنیم، اما باید در عمل این موضوع را ثابت کنیم؛ در رابطه با خیلی از مسائل قصور داریم و باید نوع رفتارمان را تغییر دهیم به جای اینکه برخورد خشن بکنیم باید آسیب شناسی انجام دهیم که چرا دختران و زنان ما به این شکل در آمدند.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اهمیت متقاعد کردن در راستای منطق اظهار کرد: بعد از فوت همسرم برای اینکه بتوانم دخترم را هدایت کنم، بسیاری از اوقات در بحث با او کوتاه می‌آمدم؛ چراکه اگر می‌خواستم با زور و تحکیم با او رفتار کنم، اینی نمی‌شد که الان شده است؛ مجبور بودم با او کنار بیایم، بپذیرم و با او صحبت کنم. بدون گفت‌وگو و قانع کردن کار پیش نمی‌رود.

با زور نخواهیم توانست حجاب را بر سر زنان بپوشانیم

پزشکیان با تاکید بر اینکه «با زور، دستور و قانون نمی‌شود رفتار را عوض کنیم» عنوان کرد: همانطور که در گذشته نتوانستند با زور حجاب را از سر زنان ما بردارند، قطعاً ما با زور نخواهیم توانست حجاب را بر سر زنان بپوشانیم مگر اینکه رفتارمان را در آغاز مهد کودک و مدرسه و دانشگاه با رفتار تربیتی اصلاح کنیم و این کار نیز به سادگی نیست؛ نباید در مدرسه و دانشگاه افرادی را قرار داد که از نظر تربیتی و آموزشی علمش را ندارند و رفتارشان درست نیست و با دانشجو و محصل تحکیمی رفتار می‌کنند، به آنها حکم اخراج می‌دهند یا آنها را تعلیق می‌کنند؛ در این شرایط نمی‌توان انتظار داشته باشیم آنها ما را بپذیرند. با نوع رفتاری که داریم در حال عقده‌ای کردن دختران و جوانان هستیم؛ ما حق نداریم در خصوص حقوق شهروندی به دانشجویان، دختران و خانم‌ها زور بگویم.