1

برجام منتظر تصمیم سیاسی واشنگتن

سرویس سیاسی

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با اشاره به روند مذاکرات وین و نتایج سفر اخیر انریکه مورا به تهران گفت: اکنون چندقدم جلوتر از سفر آقای مور ا به تهران هستیم.
به گزارش روزنامه صبح‌امروز، سعید خطیب زاده صبح روز دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در مورد نتایج سفر انریکه مورا مسئول هماهنگ کننده مذاکرات وین به تهران و تلاشهای رژیم صهیونیستی در راستای عدم حصول نتیجه در جریان مذاکرات وین تصریح کرد: هر موقعی که ابتکاری انجام و تحرکی در حوزه دیپلماسی انجام می‌شود رژیم جعلی اشغالگر قدس تحریکات خود را ضد دیپلماسی انجام می‌دهد و این چیز جدیدی نیست.
وی تصریح کرد: در ادامه تماس‌ها که بین ایران و هماهنگ کننده مذاکرات وین انجام می شد آقای امیرعبدالهیان و آقای بورل در جریان مذاکره تفلنی خود توافق کردند تماس‌ها به صورت حضوری انجام شود و در همین چارچوب آقای مورا به تهران آمدند. مذاکرات جدی در طول این سفر و معطوف به نتیجه و همراه با ابتکارات خاص از طرف ایران انجام شد. در این سفر آقای مورا و آقای باقری چندین دور گفت‌وگوی طولانی داشتند. در مورد برخی راه حل‌هایی که پیشنهاد شد اگر طرف آمریکایی پاسخ دهد ما می توانیم در موقعیتی قرار بگیریم که همه طرفها برای انجام توافق به وین برگردند.
خطیب زاده تصریح کرد: اگر امروز آمریکا تصمیم سیاسی خود را بگیرد و اعلام کند می توانیم گام مهمی را در راستای پیشرفت مذاکرات انجام دهیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با سفر امیرقطر به تهران و برخی مباحث مطرح شده در مورد این سفر از جمله اینکه دو دستور کار مهم سفر امیرقطر به تهران رایزنی در ارتباط با تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا و همچنین تسهیل آزادسازی بخشی از منابع بلوکه شدن ایران در خارج از کشور بوده گفت: سفر امیر قطر به تهران در پاسخ به سفر چندی پیش آقای رئیسی، رئیس‌جمهور به دوحه بود. در این سفر چندین پرونده ، موضوع دوجانبه و رایزنی‌های منطقه‌ای مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت. ما از تمامی تلاشهای دولت قطر و شخص امیر قطر برای حل و فصل موضوعاتی که در منطقه وجود دارد و برخی موضوعاتی که مرتبط با ایران است تشکر می کنیم. از تلاشهای صادقانه امیرقطر قدردانی می‌کنیم و دوستی با قطر را ارج می نهیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که یکی از نمایندگان مجلس به تازگی در جمع خبرنگاران اعلام کرده که آقای باقری به زودی عازم وین خواهند شد گفت: من چنین خبری را نشیده‌ام.
او خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: مناسب است از همان نماینده محترمی که این اظهارات را مطرح کرده بپرسید و من چنین خبری ندارم.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر همین خبرنگار در ارتباط با اظهارات بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعد از سفر آقای مورا به تهران مبنی بر اینکه مذاکرات از بن‌بست خارج شده گفت: در مورد اظهارات ایشان به نظرم باید بیشتر جنبه ایجابی این اظهارات مدنظر قرار بگیرد. این که در یک یا دو نقطه اختلافاتی در مذاکرات داشته باشیم یک امر غیر طبیعی نیست. رفت و آمدهای پیام‌ها هیچ وقت در هیچ نقطه ای متوقف نبوده است و همانطور که گفتم مناسب است از منظر ایجابی به این اظهارات توجه کنیم.
وی افزود: ملاقات‌ها در تهران مسیر درستی را پیش آورده است حرکت رو به جلو بوده است ابتکاراتی که اعلام شده از سوی ایران قابل اجرا است و به نظر می‌رسد از نظر اتحادیه اروپا قابل اجراست. تنها منتظر تصمیم واشنگتن هستیم. ما اکنون نسبت به قبل از سفر آقای مورا در تهران در موقعیت بهتری قرار داریم.
خطیب زاده گفت: آن چه که امروز در دسترس است چند قدم جلوتر از قبل از سفر آقای مورا به تهران است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با درخواستهای فرابرجامی و اینکه آیا ایران نیز در خواستهای فربرجامی دارد، گفت: این آمریکا است که به تعهدات خود در برجام بعضا به عنوان برچسب فرابرجامی می زد که این از اساس غلط است. آمریکا از ابتد ای مذاکرات هر آنچه باید انجام می داده و لی مایل به انجام آن نبوده به آن برچسب فرابرجامی زده است. آمریکا باید براساس برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل به تعهدات خود ذیل برجام عمل کند چنانکه امکان انتفاع کامل اقتصادی ایران از برجام فراهم شود و تجارت خارجی ایران عادی شود. آمریکایی‌ها نمی‌توانند صحبت از توافق کنند ولی در عین حال بخواهند بخشی از فشار حداکثری علیه ایران را حفظ کنند.
خطیب زاده همچنین تصریح کرد: آنها نمی‌تواند فشار حداکثری و پیچ و مهره‌ها بر ای فشار بر ایران را حفظ‌ کنند و از طرف دیگر فکر کنند که می‌توانند به توافقی برای بازگشت به برجام برسند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در مورد گزارش اخیر بلومبرگ مبنی بر این‌که بازرسی‌های بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای ایران طی چند وقت اخیر رکورد زده است، تصریح کرد: ما عضو ان پی تی و پادمان هستیم و در چارچوب توافق فنی رفتار آژانس یعنی حفظ بی‌طرفی و عدم سیاسی‌کاری آن همواره روابط نزدیکی با آژانس داشته‌ایم و در چارچوب مقررات مراودات معمول بین ایران و آژانس در جریان است.
وی اضافه کرد: در دوران جدید نیز که اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران متوقف شده است در چارچوب ان پی تی همکاری بین ایران و آژانس ادامه دارد.
خطیب‌زاده گفت: در مورد این مسائل گزارش‌های آژانس باید مبنا باشد نه گزارش‌های پراکنده‌ای که در برخی از رسانه‌ها مطرح می‌شود.
اگر مسائل حل شود به وین برای اعلام توافق می‌رویم
وی همچنین در پاسخ به این سوال که شما گفتید که اگر آمریکا به پیشنهادات مطرح شده پاسخ دهد ما به وین برمی‌گردیم آیا این بازگشت به وین برای ادامه مذاکرات است یا امضای توافق تاکید کرد: در خصوص وین مذاکرات متوقف نشده است که بخواهد در وین ادامه پیدا کند. همانطور که پیش از این بارها گفته‌ام پیام‌ها بین طرفین به صورت مستمر رد و بدل شده است و سفر اخیر آقای مورا به تهران در این راستا بود که در رفت و برگشت‌ها تسریع پیدا کند.
وی گفت: در مورد معدود مسائل باقی‌مانده اما مهم، اگر مسائل حل شود به وین برای اعلام توافق می‌رویم.
خطیب زاده همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی درباره اظهارات میخائیل اولیانوف، سفیر روسیه در وین در ارتباط با مذاکرات وین تصریح کرد : نقش روسیه در مذاکرات وین نقش سازنده و مثبتی بود. من درباره توئیت‌های پراکنده افراد صحبت نمی‌کنم. صدایی که ما می‌شنویم صدایی است که در ملاقات آقایان لاوروف و امیرعبداللهیان در مسکو همه شنیدند و هم لاوروف پشت تریبون اعلام کرد که اگر امروز توافق شود روسیه هیچ مشکلی ندارد و تلاش می‌کند و موضع رسمی دولت روسیه را گفت و هم آقای امیرعبداللهیان موضع ایران را به صراحت بیان کردند.
خطیب زاده در بخشی دیگری از صحبت های خود در پاسخ به این سوال تاکید کرد : درباره روسیه طبیعی است جنگی که در اوکراین رخ داده و اختلافات عمیق بین روسیه با غرب و آمریکا ، شاید نقش روسیه را در حوزه میانجیگری در برخی موضوعات از جمله برجام و مذاکرات کم‌رنگ‌تر کند.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوال دیگری در مورد سفر انریکه مورا هماهنگ کننده مذاکرات وین به تهران و این‌که آیا دست خالی آمد و دست پر رفت یا آنها هم ابتکار و پیشنهادی داشتند؟ افزود : آقای مورا با دستورکار مشخصی به ایران آمدند .‌ مذاکرات در تهران همراه با ابتکارات ویژه خاص ایران بود. ایران از آغاز مذاکرات ،چندین بار این خلاقیت‌ها را به کار برد که کم کاری‌ها و عدم تصمیمات سیاسی طرف مقابل را مرتفع کند. متاسفانه تا امروز توافق ، منتظر تصمیم سیاسی در واشنگتن است.
خطیب‌زاده با بیان این که بعضا صحبت‌هایی از سوی مقامات در واشنگتن شنیده می‌شود که در راستای بازی نخ نمای مقصرنمایی است و در همین راستا برخی جملات تکراری را مدام تکرار می‌کنند و الحمدالله خسته هم نمی‌شوند، گفت: همه واقعیت موضوع را می‌دانند، آنچه ایران خواسته تنها حقوق خودش است و چیزی بیشتر از حقوقش نخواسته و بیشتر از آن‌چه در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ تعهد داده شده ، نخواسته است.
وی ادامه داد: اصطلاحاتی مانند « فرا برجامی» که بعضا از سوی مقامات آمریکایی می‌شنوید ، موضوعی است که آن‌ها از روز اول مذاکرات هر جایی که نخواستند توافق کنند و به تعهدات‌شان عمل کنند یک برچسب فرابرجامی به آن زدند که به تعهدات‌شان عمل نکنند.
خطیب‌زاده تصریح کرد: آنچه ایران گفته روشن است باید تمامی بخش‌ها و مؤلفه‌های فشار حداکثری و هر آنچه دولت قبلی آمریکا یعنی ترامپ گذاشته و باید این پیچ و مهره‌ها باز شود. دولت بایدن یک بار باید تصمیم بگیرد که آیا می‌خواهد در میراث ترامپ باقی بماند و یا به تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند باشد و میراث جدیدی را برای آمریکا در عرصه حقوق بین‌الملل به جا بگذارد؟
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با مذاکرات برجامی اخیر وزیران خارجه آمریکا و فرانسه گفت: ما همچنان منتظر پاسخ واشنگتن به خواسته‌های منطقی و اصولی ایران و متنی هستیم که ایران و ۱+۴ در مورد آن توافق کرده‌اند. فکر می‌کنیم واشنگتن می‌داند که باید چه کاری کند که توافق در دسترس‌تر از آن چیزی که امروز است قرار گیرد. در مسیر درستی حرکت شده و ابتکارات خوبی هم بر روی میز است. فکر می‌کنیم یک تصمیم سیاسی در واشنگتن گرفته شود می‌توانیم پرونده این مذاکرات را ببندیم.