آیا پیشنویسها اجرایی میشوند؟
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره آخرین تحولات در ارتباط با بدهی کره جنوبی به ایران و برخی از اخبار منتشر شده در این زمینه گفت: کره جنوبی به ایران بدهی قطعی دارد. پیگیریها در این زمینه انجام شده و امیدواریم برای یک بار این پرونده تمام شود و موضوع به نتیجه برسد.
به گزارش روزنامه صبحامروز، سعید خطیب زاده صبح روز دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی که در محل وزارت خارجه برگزار شده بود، اظهار کرد: در جریان ملاقات معاون وزیر خارجه کره جنوبی با آقای باقری معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان در وین پیشنهاداتی در ارتباط با این موضوع مطرح شد و قرار شد نهادهای ذیربط ایرانی این موضوع را پیگیری کنند. پیگیری ها در این زمینه انجام شده و امیدواریم برای یک بار این پرونده تمام شود و موضوع به نتیجه برسد.
وی افزود: ما متأسفانه تجربه خوبی از اظهارات قبلی کره ای ها نداریم و امیدواریم این بار پیشنهادات مطرح شده عملیاتی و اجرایی شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سفر وزیر خارجه قطر به تهران و برخی از تحلیل های منتشر شده در این زمینه مبنی بر اینکه احتمالا وزیر خارجه قطر حامل پیام هایی بین ایران و آمریکا بوده است، گفت: رایزنی مداوم بین دوستان در منطقه امری طبیعی است و برخی اوقات شرایط منطقه ایجاب می کند که رایزنی ها به صورت منظم تر و با فواصل کوتاه تر انجام شود. بعد از گفت وگوی تلفنی که بین وزرای خارجه دو کشور انجام شد لازم بود که برخی از رایزنی ها از نزدیک انجام شود و در همین راستا شاهد سفر وزیر خارجه قطر به تهران بودیم.
ما به این کشورها توصیه می کنیم که بعد از بازگشت از پایتخت هایشان به وین با تصمیمات لازم برگردند تا آنچه که در پیش نویس ها آمده است اجرایی شود
خطیب زاده گفت: آنچه که بین ایران و 1+4 و آمریکا در وین اتفاق می افتد مسیر خاص خود را دارد و همان طور که ما در مورد مسائل منطقه با کشورهای فرامنطقه گفت وگو نمی کنیم مسائل مربوط به مذاکرات 1+4 را در چارچوب حقوقی خود به جلو می بریم. آنچه که در وین رخ می دهد مسیر حرفه ای خود را طی می کند و باید از گمانه زنی هایی که در این زمینه مطرح می شود عبور کرد.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه طبق برخی از اخبار منتشر شده سعید جلیلی دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی کشور در مورد مذاکرات وین نامه ای را به برخی از مقامات کشور نوشته و از این مذاکرات انتقاد کرده است، آیا وزارت خارجه در جریان این موضوع است، گفت: من خبری از این موضوع ندارم. مناسب است در مورد این مسئله از خود ایشان سوال کنید. اما می توانم بگویم که ما در مذاکرات وین با یک اجماع ملی و با استفاده از تمام ظرفیت های داخلی گفت وگوها را به جلو می بریم و این سرمایه بزرگی است که باید پاس داشته شود.
خطیب زاده همچنین در مورد تفاهم صورت گرفته بین عربستان و عراق در زمینه تهیه برق و نگاه ایران به این تفاهم گفت: ما از گسترش روابط کشورهای منطقه با یکدیگر از جمله گسترش روابط میان عراق و عربستان حمایت می کنیم. ما همواره بر اهمیت گسترش همکاری های منطقه ای تأکید کرده ایم و آن را به نفع منطقه می دانیم. ایران خود یکی از پیشنهادکنندگان همکاری های منطقه ای است و امیدواریم این همکاری ها که به نفع کل منطقه است افزایش پیدا کند. در منطقه ما فضا به اندازه کافی برای همکاری های منطقه ای وجود دارد و نیازی به رقابت های بیجا و غیرسازنده نیست.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی دیگری در مورد روابط ایران و عربستان و آخرین تحولات مربوط به آن گفت: میان ایران و عربستان تحول خاص جدیدی رخ نداده است و اگر اتفاق بیفتد آن را به شما رسما اعلام می کنیم.
وی در همین ارتباط گفت: بدون شک هر چه بتوانیم از فضای تقابل به فضای تعامل منطقی حرکت کنیم این موضوع به نفع دو کشور و منطقه است.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا در جریان دیدار اخیر روسای جمهور دو کشور ایران و روسیه در مورد حملات رژیم صهیونیستی به مواضع ایران در سوریه بحث و گفت وگو شده است، خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: مناسب است که در مورد این ملاقات مفصل و چند ساعته از سخنگوی دولت سوال کنید ولی جهت اطلاع شما بگویم که در آن ملاقات و گفت وگوی صمیمانه و چند ساعته روسای جمهور دو کشور ایران و روسیه در حوزه های مختلف دو جانبه، منطقه ای و بین المللی از جمله موضوع سوریه با یکدیگر رایزنی و گفت وگوهای خوبی انجام دادند.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد گفت وگوی تلفنی اخیر روسای جمهور ایران و فرانسه و تأثیر آن بر مذاکرات وین اظهار کرد: دو کشور ایران و فرانسه دو کشور مهم در جریان مذاکرات وین هستند. تاکنون روسای جمهور دو کشور چندین بار به صورت تلفنی با یکدیگر گفت وگو کرده اند. در این گفت وگوی تلفنی مواضع تهران در جریان مذاکرات وین بار دیگر به خوبی تبیین شد. در مورد برخی از مسائل بین دو طرف تبادل نظر صورت گرفت و امیدواریم طی روزهای آتی نتیجه این رایزنی ها و گفت وگوها را در وین مشاهده کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین بار دیگر در پاسخ به سوال دیگری در مورد مذاکرات وین تصریح کرد: اگر فردای بازگشت هیئت ها به وین طرف های مقابل حقوق ایران را به رسمیت بشناسند و به خواسته های به حق ایران پاسخ درست بدهند و در چارچوب برجام خواسته های خود را مطرح کنند و انتظاری بیش از آن نداشته باشند ما در فردای آن روز می توانیم به یک توافق خوب و پایداری برسیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: طرف های مقابل موارد اختلافی را به روشنی می دانند و باید تصمیمات سیاسی در مورد آن اتخاذ کنند به ویژه در واشنگتن.
وی همچنین با بیان اینکه در حوزه رفع تحریم ها موضوعات مهمی همچنان باقی مانده است و برخی از اختلاف ها وجود دارد، اظهار کرد: در حوزه تضمین ها و راستی آزمایی ها نیز باید آمریکایی ها این تضمین را بدهند که بار دیگر به مانند چند سال پیش حقوق بین الملل را به سخره نمی گیرند. مجددا اتباع ما را به بهانه های واهی دور زدن تحریم ها گروگان نمی گیرند و این زمینه را فراهم می کنند که ایران از منافع اقتصادی برجام استفاده کند. متأسفانه عملکرد اروپایی ها و آمریکایی ها در حوزه برجام براساس عملکرد چند سال اخیرشان خوب نبوده است.
خطیب زاده با بیان اینکه در بحث مذاکرات وین ایده ها مکتوب شده است و ما از فاز ایدهها رد شدهایم، گفت: جمهوری اسلامی ایران خلاقانه تمام موارد را مکتوب کرده است. ابتکارات را مطرح کرده است. منتظر پاسخ طرف های مقابل هستیم. امیدواریم در حوزه رفع تحریم ها به نتیجه خوبی برسیم.
وی در عین حال گفت: بر این نکته نیز تأکید می کنم که دولت سیزدهم تاکنون در حوزه خنثی سازی تحریمها و ایجاد سازوکارها برای گسترش روابط تجاری دو کشور در حوزه منطقه ای و بین المللی پیشرفت های قابل توجهی داشته و ما همه چیز را به وین گره نزدهایم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد مذاکرات وین و تنفس ایجاد شده در جریان برگزاری دور هشتم مذاکرات وین گفت: ما از این تنفس ها تاکنون چندین بار داشته ایم. مذاکرات طی سه هفته گذشته پیشرفت های قابل توجهی داشته است. در هر چهار حوزه رفع تحریم ها، تعهدات هسته ای، راستی آزمایی و اخذ تضامین پیشرفت هایی وجود داشته است. البته در برخی زمینه ها پیشرفت ها قابل توجه و سرعت بهتر بوده است و در برخی از زمینه ها به خاطر بی عملی طرف مقابل و یا عدم اخذ تضمین های لازم و یا عدم ابتکار و خلاقیت های لازم از سوی طرف های مقابل با کندی هایی روبرو بوده است. ما به این کشورها توصیه می کنیم که بعد از بازگشت از پایتخت هایشان به وین با تصمیمات لازم برگردند تا آنچه که در پیش نویس ها آمده است اجرایی شود.
خطیب زاده تصریح کرد: اگر طرف های مقابل به خصوص آمریکایی ها وقتی به وین باز میگردند تصمیمات خود را اخذ کرده باشند بر مطالبات به حق ایران صحه بگذارند و بیشتر از برجام مطالبه نکنند و ما هم کمتر از برجام را قبول نمی کنیم به سرعت می توان به یک توافق پایدار، خوب و قابل اتکا رسید.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگاران درباره اینکه معاون وزیر خارجه انگلیس در امور خاورمیانه اخیرا در اظهارنظری اعلام کرده که ما به ایران پیشنهاد داده ایم در صورت پایبندی ایران به توافق برجام، تحریم ها لغو می شود و از سوی دیگر ایران باید سریع و فوری غنی سازی خود را متوقف کند، گفت: فکر می کنم مذاکره کنندگان انگلیس در وین باید مقامات کشورشان را از گیجی نسبت به آنچه که در وین اتفاق می افتد خارج کنند.
وی تأکید کرد: آنچه که به عنوان حقوق قطعی جمهوری اسلامی ایران در حوزه فناوری های صلح آمیز هسته ای است لایتغیر باقی خواهد ماند.
خطیب زاده همچنین تصریح کرد: مقامات انگلیس بعضا این روزها اظهارات بسیار شاذی مطرح می کنند که باید پرسش و جو شود که در چه حوزه ای این گیجی به مقامات انگلیس منتقل شده است.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار الجزیره در ارتباط با انجام مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا در وین با توجه به برخی از اظهارنظرهایی که طی روزهای اخیر از سوی مقامات دو کشور مطرح شده است، تصریح کرد: موضع ایران روشن است. آنچه که در وین در حال رخ دادن است کاملا روشن است. ایران و 1+4 در حال تلاش برای این هستند که مطمئن شوند بازگشت آمریکا به برجام بازگشت قابل اتکا و قابل اطمینانی است. در این مسیر در حوزه اخذ تضامین، رفع تحریم ها و راستی آزمایی ها باید بین ایران و آمریکا تبادل نظرهایی انجام می شد. مسیری که در این زمینه در نظر گرفته شد مسیر مطلوبی است. این مسیر براساس رفتار طرف مقابل انتخاب شده است. آنچه که به عنوان مکتوبات غیررسمی بین ایران و آمریکا از طریق هماهنگ کننده اتحادیه اروپا انجام می شود مسیری است که تا به امروز انجام شده و تا زمانی که لازم باشد گفت وگوها از همین طریق انجام می شود و این مسیر ادامه پیدا می کند.