96 فیلم در حسرت پرده نقره ای
سرویس فرهنگ | جشنواره فیلم فجر مهمترین جشنواره سینمایی ایران است که هرساله مردم به دنبال خروجی بهترین فیلم ها از آن هستند. در این میان کمتر از دو هفته دیگر تا نمایش فیلمهای چهلمین دوره این جشنواره مانده است که با همین بهانه نگاهی به سرنوشت فیلمهای دوره قبلی این رویداد سینمایی داریم. چرا که از 110 اثر متقاضی سی و نهمین دوره این جشنواره، تنها 14 فیلم آن به دست مخاطب رسیده است.
سیونهمین جشنواره ملی فیلم فجر که در سال ۹۹ برگزار شد، در اتفاقی استثنایی، هیات انتخاب نداشت و همه فیلمهای واجد شرایط شرکت به آن راه یافتند به همین علت و از آنجا که هیچ فیلمی به علت پایین بودن سطح کیفی از حضور در جشنواره منع نشد، فهرست کامل فیلمهای متقاضی شرکت در آن به صورت رسمی به انتشار رسید.
در این فهرست ۱۱۰ فیلم دیده میشد که حدود ۵۰ فیلم آن به علت تطابق نداشتن با آییننامه جشنواره، به این رویداد سینمایی راه نیافتند. با این حال میتوان گفت همه این ۱۱۰ اثر که متقاضی شرکت در جشنواره بودند، برای نمایش عمومی در سالنهای سینما نیز داوطلب هستند.
از این میان تنها ۷ فیلم «بی همه چیز» به کارگردانی محسن قرایی، «رمانتیسم عماد و طوبا» ساخته کاوه صباغزاده، «صحنهزنی» اثر علیرضا صمدی، «اتومبیل» ساخته علی میری رامشه، «حکم تجدیدنظر» به کارگردانی محمدامین کریمپور، «منصور» اثر سیاوش سرمدی و «سیاه باز» ساخته حمید همتی، با بهترین سرنوشت مواجه شدند و در سینماها به نمایش عمومی درآمدند.
بی همه چیز
این فیلم سومین تجربه کارگردانی محسن قرایی است که در ژانر اجتماعی ساخته شده و در جشنواره فیلم فجر سال قبل در پانزده رشته کاندید شد و در پنج شاخه از جمله بهترین فیلمنامه اقتباسی، جایزه ویژه هیئت داوران و تدوین موفق به کسب سیمرغ بلورین شد. در این فیلم بازیگرانی همچون پرویز پرستویی، هدیه تهرانی، هادی حجازیفر، باران کوثری، لاله مرزبان، بابک کریمی و پدرام شریفی ایفای نقش میکنند.
در خلاصه داستان فیلم آمده است: روستایی دور افتاده سالهاست که رونقِ پیشین را ندارد. ساکنین یا کوچِ اجباری کرده اند یا اگر مانده اند در فقر و بدبختی به سر میبرند. روستا اما مهمانی دارد که خود در همین جا متولد شده و از کوچش بیست سالی میگذرد، او متمول است و اهالی در خیالِ اینکه او آمده تا روستا را از این فلاکت نجات دهد رویا پردازی میکنند.
رمانتیسم عماد و طوبا
فیلم «رمانتیسم عماد و طوبا» دومین ساخته کاوه صباع زاده است که در سبک رمانتیک – فانتزی ساخته شده و زنده یاد علی انصاریان و الناز حبیبی در آن به ایفای نقش پردخته اند.
در خلاصه داستان این فیلم امده است: « وقتی سرنوشت برای اولین بار عماد و طوبا را روبهروی هم قرار داد، هر دو خوب میدانستند که عشق بیشتر یک مهارت است تا هیجان و تپش قلب و خارش پوست.
صحنه زنی
صحنه زنی یک فیلم به کارگردانی و نویسندگی علیرضا صمدی است که سال گذشته موفق به دریافت سیمرغ نقرهای بهترین کارگردانی از جشنواره جهانی فیلم فجر شد. در این فیلم مهتاب کرامتی، بهرام افشاری، مجید صالحی، لیندا کیانی و… به ایفای نقش پرداخته و داستان فیلم روایتگر اسد رئیس یک باند خلافکار است که همراه با دو دوست خود صحنههای جعلی تصادف میسازد تا از بیمه خسارت بگیرد.
اتوموبیل
نخستین تجربه کارگردانی علی میری رامشه در سینما به «اتوموبیل» منجر شد که پس از ساخت ۱۳ فیلم تلویزیونی، رسانهای و چهار سریال تلویزیونی بهعنوان تهیهکننده و کارگردان خود را محک زد. اکبر عبدی، مهدی کوشکی، سحر قریشی، ارسلان قاسمی، نیما شاهرخشاهی و… در این فیلم حضور دارند
حکم تجدیدنظر
در خلاصه داستان این ساخته محمدامین کریمپور آمده است: «حکم تجدید نظر همیشه برای دادگاه نیست، گاهی پذیرش واقعیت و تجدید نظر در عقاید و باورهای انسان سختتر از حکم قصاص است.»
ژاله صامتی، همایون ارشادی، فرید سجادی حسینی، گیتی قاسمی، زیبا کرمعلی، شاهرخ فروتنیان، احسان امانی، آرش عدلپرور و مجید یلان، بازیگران این فیلم هستند.
کریم پور در خصوص این شاخته خود گفت: هر آنچه که در فیلم «حکم تجدیدنظر» درباره قمار میبینید صد در صد به طور کامل وجود دارد و من تحقیقات کاملی در این مورد داشتم. منابع من برای تحقیق در مورد این موضوع اینترپل، پلیس فتا و دوستان و رفقایی بودند که در این فضا حضور داشتند.
منصور
فیلم منصور به کارگردانی سیاوش سرمدی از آن جنس فیلمهاست که کارگردان کوشش میکند زوایایی از زیست شهید سرلشگر منصور ستاری فرمانده توانای نیروی هوایی ارتش جمهوری ایلامی ایران در سالهای پایانی جمگ نحمیلی را بازسازی کند.
در این فیلم محسن قصابیان نقش شهید ستاری را ایفا میکند و لیندا کیانی، حمیدرضا نعیمی، علیرضا زمانینسب، سید جواد هاشمی، مهدی کوشکی و قاسم زارع سایر بازیگران این فیلم هستند.
سیاه باز
فیلم «سباه باز» حمید همتی یک اثر متفاوت است که با لحنی تازه، سعی میکند یک کمدی سیاه جلوه کند. موضوع فیلم در ارتباط با شخصی است که در زمینه بیت کوین فعالیت دارد و ناخواسته درگیر ماجراهایی میشود که زندگی اش را تغییر میدهد.
سرنوشت 7 اثر دیگر
سه فیلم «مهران» ساخته رقیه توکلی، «خوره» به کارگردانی سعید زمانیان و «یدو» اثر مهدی جعفری در تلویزیون به نمایش درآمدند و «تک تیرانداز» ساخته علی غفاری علاوه بر نمایش در تلویزیون، اکران آنلاین و روی پرده سینما را نیز تجربه کرد.
فیلم «آفتاب نیمهشب» ساخته شهریار بحرانی نیز پس از تبدیل شدن به سریال، از تلویزیون به نمایش درآمد.
در این میان تنها دو فیلم «گورکن» ساخته کاظم ملایی و «هرماس» به کارگردانی مهدی صاحبی به ساختار تازه اکران آنلاین رسیدند و با بلیتفروشی در پلتفرمها اکران شدند.
بنابراین در مجموع ۱۴ فیلم از ۱۱۰ عنوان فیلم داوطلب شرکت در سیونهمین جشنواره ملی فیلم فجر، به شیوههای گوناگون به دست مخاطب رسیدند و ۹۶ فیلم دیگر معادل ۸۸ درصد آثار، به نمایش عمومی درنیامدند. از میان این ۹۶ فیلم، «چپ راست» ساخته حامد محمدی و «قاتل و وحشی» اثر حمید نعمتالله نیز برای نمایش عمومی و جشنوارهای دچار مشکل شدهاند و روشن نیست توقیف را تجربه خواهند کرد یا نه.