1

موضوعات اجتماعی انحرافی، جایگزین مطالبات اقتصادی

چهار طرح بحث برانگیز در مجلس یازدهم از سوی نمایندگان مجلس پیگیری شده است که افکار عمومی در برابر آن صف‌آرایی جدی داشته‌اند. طراحی و حمایت از  این طرح‌ها از سوی نمایندگان وابسته به جبهه پایداری منجر به وصول طرح‌هایی شده است که مخاطب آن‌ها، جوانان و نوجوانان نسل سوم و چهارم انقلاب هستند.

به گزارش روزنامه «صبح امروز» به نقل از خبرآنلاین، انتقاد افکار عمومی با طرح های صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی، ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی، جوانی جمعیت و تعالی خانواده، طرح حیوانات مضر و خطرناک از آن رو است که این انگاره در ذهن مردم تقویت شده است که اقلیتی خاص در مجلس شورای اسلامی به دنبال محدود کردن حقوق عامه مردم در داشتن آزادی‌های اجتماعی هستند.

در وضعیتی که کشور با تحریم‌های بانکی و اقتصادی مواجه است و مردم زیر بار فشار مقاومت در برابر تحریم‌ها به سختی زندگی می کنند، افکار عمومی درگیر ارائه طرح‌هایی شده است که بعضا معیشت آن‌ها را نیز تحت تاثیر منفی قرار می‌دهد. دو طرح جنجالی صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی، ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی با هدف محدودیت کاربران در دسترسی به شبکه‌های اجتماعی خارجی و با شعار حمایت از شرکت‌های دانش بنیان داخلی، ایده محدودسازی شبکه‌های اجتماعی غیرایرانی را دنبال می‌کند که میلیون‌ها ایرانی در آن فعالیت اقتصادی داشته و امرار معاش می‌کنند.

از سوی دیگر طرح جوانی جمعیت و تعالی خانواده، اگرچه با هدف برآوردن سیاست‌های کلی نظام و رهبری برای افزایش جمعیت ارائه شده است، اما نتوانسته ابزارهای لازم برای رفع موانع اصلی فرزندآوری را مرتفع نماید. افکار عمومی معتقدند متغیرهای اقتصادی، مهمترین عامل در کاهش رشد جمعیت است حال آنکه طراحان طرح تلاش کردند در آن بر محدودسازی روش‌های پیشگیری از بارداری یا سقط جنین تمرکز کنند.

این در حالی است که اگرچه پیشنهاداتی برای حمایت از زوج‌های جوان برای فرزندآوری در این طرح آورده شده است، اما کارشناسان و اساتید دانشگاه معتقدند حل مسئله پیری جمعیت و عدم تمایل جوانان برای فرزندآوری، به بهبود وضعیت اقتصاد و کسب و کار مردم وابسته است. در موردی دیگر نمایندگان مجلس با تصویب موادی از طرح حیوانات مضر و خطرناک، تلاش کردند با تغییر ارزش‌های فرهنگی جامعه ایرانی در نگهداری حیوانات برخوردی سلبی داشته باشند و مجازات هایی را برای مقابله با آنچه در جامعه ایرانی در نگهداری از حیوانات به عرف تبدیل شده است، تغییر دهند.

وقتی طرحی در مجلس ارائه می‌شود که واکنش افکار عمومی را به دنبال دارد، پای جبهه پایداری در میان طراحان و اتاق فکر حامیان این طرح‌ها پررنگ است. از موافقت سرسختانه مرتضی آقاتهرانی و رضا تقی‌پور با طرح‌های صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی تا حمایت مجتبی ذوالنوری و ناصر موسوی لارگانی از طرح موسوم به صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک، مجلس را از اهداف اصلی خود  و مطالبات مردم در زمینه رفع موانع تولید و بهبود وضعیت کسب و کار دور کرده است

کشاندن مجلس یازدهم به بیراهه

وقتی طرحی در مجلس ارائه می‌شود که واکنش افکار عمومی را به دنبال دارد، پای جبهه پایداری در میان طراحان و اتاق فکر حامیان این طرح‌ها پررنگ است. از موافقت سرسختانه مرتضی آقاتهرانی و رضا تقی‌پور با طرح‌های صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی تا حمایت مجتبی ذوالنوری و ناصر موسوی لارگانی از طرح موسوم به صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک، مجلس را از اهداف اصلی خود  و مطالبات مردم در زمینه رفع موانع تولید و بهبود وضعیت کسب و کار دور کرده است. چالش‌هایی که با ارائه طرح‌های فرعی و انحرافی، افکارعمومی را به مخالفت با خود بسیج می کند. اما جبهه پایداری برای مقابله با مخالفت افکار عمومی چه تاکتیکی به کار برد؟

استتار زیر تاکتیک  اصل۸۵ قانون اساسی در مقابل انتقادات

اصل ۸۵ قانون اساسی می‌گوید «در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‌های داخلی خود تفویض کند. در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می‌نماید به صورت آزمایشی اجراء می‌شود و تصویب نهائی آن‌ها با مجلس خواهد بود.» نمایندگان جبهه پایداری برای عبور از سد انتقادات افکار عمومی با استفاده از اصل ۸۵ قانون اساسی، تصویب طرح‌های چالش‌برانگیز را به کمیسیون‌های داخلی منتقل کردند.

کمیسیون‌هایی که در آن، راه برای هدایت نظرات نمایندگان مجلس به سمت اهداف مورد نظر این جریان وجود دارد. موضوعی که هفته گذشته، میکروفونِ باز رضاتقی پور، عضو برجسته جبهه پایداری، رسوایی در کمیته بررسی «طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی » را به بار آورد و نشان داد چگونه برخی نمایندگان درصدد آراء اعضای کمیسیون را مهندسی کنند.

بررسی سوابق تحصیلی نمایندگان وابسته به جبهه پایداری در مجلس یازدهم  و عضویت آن‌ها در کمیسیون‌های داخلی، نمایانگر تمرکز این جریان سیاسی بر موضوعات اجتماعی /  فرهنگی و ارائه تفسیری اغلب، نادر از این موضوعات که در تقابل با مطالبات اکثریت جامعه و عرف ایرانی است. موضوعاتی که اگرچه اهمیت دارد، اما در شیوه اجرا و نحوه قانون گذاری و ارائه طرح در صحن علنی مجلس، با ارائه راهکارهای سلبی و غیرمنطقی، نهاد مجلس را در برابر مردم قرار داده و انتقاد حداکثری افکارعمومی را به همراه داشته است.

طرح‌های چالش برانگیزی که با استفاده از اصل۸۵ قانونی اساسی، نظرات نمایندگان مخالف و منتقد را محدودسازی می‌کند. اما مشخص نیست آیا نمایندگان مجلس، درون زمین طراحی شده اقلیت جبهه پایداری ایفای نقش خواهند داشت یا خواهند کوشید معیشت مردم را در اولویت طرح‌های آینده خود قرار دهند؟