آمریکا به دنبال گفتوگوی مستقیم در وین
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و مذاکره کننده ارشد این کشور در مذاکرات وین، در گفتوگویی مدعی شد که واشنگتن متمایل به در پیش گرفتن مسیر دیپلماسی جهت حل و فصل مسئله هستهای ایران است.
به گزارش شبکه الجزیره، رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و سرپرست هیات آمریکا در مذاکرات احیای توافق هستهای در وین، در گفتوگو با این شبکه قطری گفت که دولت بایدن در روابط با تهران، دیپلماسی را در اولویت قرار میدهد و احیای توافق هستهای «به نفع» هر دو کشور است.
مالی به الجزیره گفت: ما کاملا نسبت به بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام[توافق هستهای] متعهد هستیم. ما فکر میکنیم هنوز زمان برای انجام دادن این کار وجود دارد، البته اگر ایران برگردد و بگوید برای این کار آماده است.
نماینده ارشد آمریکا در امور ایران همچنین خواستار مذاکرات مستقیم با تهران شده و در این باره گفت، مذاکرهکنندگان آمریکا «در هر زمان و هر کجا»، آماده دیدار با دیپلماتهای ایرانی هستند.
او در این راستا بیان کرد: ما آماده دیدار رو در رو با آنها هستیم. فکر میکنیم بسیار بهتر از مذاکرات غیرمستقیم است. به علاوه این که ما در حال کلنجار رفتن با این موضوع پیچیده هستیم، آنهم با بیاعتمادی زیاد و احتمال زیاد ایجاد سوء تفاهم.
این مقام آمریکایی در پاسخ به سوالی درباره چشمانداز تقابل نظامی با ایران با توجه به تنشهای رو به افزایش میان رژیم صهیونیستی و ایران، گفت: ما مسیر دیپلماسی را ترجیح میدهیم. از نظر ما این بهترین راه است. بهترین راه برای ماست. گمان میکنیم برای ایران هم بهترین راه باشد اما ایران باید تصمیم بگیرد.
کاخ سفید: دیپلماسی بهترین راه اجتناب از یک بحران هسته ای است
هچنین سخنگوی کاخ سفید در یک کنفرانس خبری به سوالات خبرنگاران درباره رویکرد فعلی دولت آمریکا نسبت به مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین پاسخ داد.
به گزارش پایگاه اینترنتی کاخ سفید، جن ساکی سخنگوی کاخ سفید در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چه نظری درباره برخی گزارش هایی دارد که می گویند در صورت شکست مذاکرات تهدید مالی و نظامی علیه ایران وجود خواهد داشت، گفت: همان طور که قبلا چند بار از این جایگاه و جاهای دیگر گفته ایم، رئیس جمهور بایدن به اطمینان یابی از این که ایران هیچ گاه به سلاح هسته ای دست پیدا نکند، متعهد است و باور دارد دیپلماسی در هماهنگی با متحدان و شرکای منطقه ای بهترین راه برای رسیدن به این هدف است.
ساکی ادامه داد: ما بر این عقیده ایم که راهکاری دیپلماتیک بهترین راه اجتناب از یک بحران هسته ای را پیش پایمان می گذارد. اگرچه، با توجه به توسعه های مداوم برنامه هسته ای ایران، رئیس جمهور بایدن از تیمش خواسته است در صورت شکست دیپلماسی آمادگی داشته باشند؛ ما باید به گزینه های دیگری روی بیاوریم که احتیاج به آمادگی و مقدمات دارد.
سخنگوی کاخ سفید در این راستا افزود: ما برای ایران روشن ساخته ایم تنها راه خروج از تحریم ها پایبندی (به تعهدات )هسته ای است. ما تمامی تحریم هایی را که از دولت قبلی اعمال شده بود حفظ کرده ایم و طبق روال عادی اجرایشان کرده ایم، تمام این ها در حالی است که راه هموار لغوشان را هم ارائه کرده ایم.
او همچنین گفت: اگر دیپلماسی نتواند به زودی در مسیر خود قرار بگیرد و اگر برنامه هسته ای ایران همچنان سرعت بگیرد، آن وقت ما انتخابی نخواهیم داشت جز انجام دادن اقداماتی اضافی برای محدود کردن بیشتر منابع درآمد زایی ایران. با این که نمی خواهم جزئیات بیشتری در این زمینه ارائه دهم، شما را در جریان برخی هماهنگی هایی می گذارم که به طور بین المللی در حال انجام دادنشان هستیم.
ساکی در این باره توضیح داد: یک مقام ارشد وزارت خزانه داری هفته بعد سفر هیاتی از این وزارتخانه به امارات متحده عربی را سرپرستی خواهد کرد تا درباره پایبندی به تحریم ها گفتوگو کنند. این هیات که سرپرستی آن بر عهده آندریا گاکی، رئیس اُفک خواهد بود، بر همکاری با بخش خصوصی و مقامات مهم امارات متحده عربی برای بحث درباره اطلاع ما از شرکت ها و نهادهای مالی تسهیل کننده تجارت مبتنی بر عدم پایبندی با ایران متمرکز خواهد بود. این سفر طیفی از رایزنی ها و گفت و گوها را به دنبال خواهد داشت که جیک سالیوان مشاور امنیت ملی و بْرِت مک گورک در اکتبر داشته اند.
ند پرایس: بازگشت دوجانبه به برجام هنوز امکانپذیر است
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز در یک کنفرانس خبری به سوالات خبرنگاران درباره مواضع دولت این کشور در قبال مذاکرات احیای توافق هستهای در وین پاسخ داد.
به گزارش پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری درباره رویکرد واشنگتن در قبال مذاکرات احیای توافق هستهای در وین گفت: ما در حال حاضر بر دیپلماسی متمرکز هستیم تا ببینیم میتوانیم بازگشتی دوجانبه به برجام[توافق هستهای] داشته باشیم یا نه. ما همچنان بر این باور هستیم که بازگشت دوجانبه به برجام هنوز امکانپذیر است.
پرایس بدون اشاره به کارشکنیهای آمریکا و متحدانش در مسیر احیای برجام و لغو تحریمها بیان کرد: مذاکرات امروز از سر گرفته شدند و بسیاری از سرپرستان هیاتها آنجا[ در وین] نیستند. مثلا راب مالی و تیمش تا آخر هفته به آنجا نخواهند رفت. بنابراین، چند روزی طول خواهد کشید تا دستگیرمان شود ایرانیها در آغاز این دور کجا قرار دارند و انعطاف نشان میدهند یا نه.
این دیپلمات ارشد آمریکایی در پاسخ به این سوال که چه نظری درباره مبلغ ۳.۵ میلیارد دلار پول بلوکه شدهای دارد که ایران می گوید آزاد شدهاند، گفت: آمریکا هیچ پولی را برای ایران آزاد نکرده است و هر گزارشی خلاف این صحت ندارد. ما همچنین مطلعیم که شرکایمان نیز پول بلوکهشدهای به ایران انتقال ندادهاند. مسلما آمریکا انتقال هیچگونه پول بلوکهشدهای به ایران را تایید نکرده یا اجازه آن را نداده است. تمامی تحریمهای ما پابرجا هستند و تا زمانی که بتوانیم به یک توافق دیپلماتیک برسیم، پابرجا خواهند بود.
پرایس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که نظر او درباره برخی گزارشها چیست که میگویند ایران از طریق مذاکرات برای پیشبرد برنامه هستهای خود زمان میخرد، با مطرح کردن ادعاهایی علیه ایران گفت: این یکی از نگرانیهای ما و شرکایمان در گروه کشورهایP۵+۱ است. به همین دلیل است که ما روشن ساختهایم ایران قادر نخواهد بود وقتکشی کند و توسعههای هستهای ایران و تحریکات آن اهرم فشار اضافهای برای آن ایجاد نخواهند کرد. تنها کاری که این تحریکات و توسعهها میکند، این است که ما را به نقطه یک بحران بالقوه نزدیکتر میکند. ما دنبال بحران نیستیم. امیدواریم ایرانیها هم دنبال بحران نباشند.
او در بخش دیگری از اظهاراتش با تاکید بر این که دولت جو بایدن تمایل دارد برای حلوفصل مسئله هستهای ایران مسیر دیپلماسی را در پیش بگیرد، گفت: وقتی بر اساس ارزیابیهای خودمان و ارزیابیهایی که درباره اطلاعات علنی و غیر علنی انجام میشوند، برایمان معلوم شود که بازگشت به برجام دیگری پرفایدهترین مسیر برای ما نیست، دیگر این مسیر را دنبال نخواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این که مسیر دیگر چه خواهد بود، گفت: ترجیح ما همیشه دیپلماسی است، نه صرفا به این خاطر که دیپلماسی همیشه تنها راه خواهد بود، بلکه به این خاطر که دیپلماسی همیشه پایدارترین رویکرد برای نظارت بر این خواهد بود که ایران به یک سلاح هستهای دست پیدا نکند.