فریادهایی که به جایی نمی رسد
با ادامه روند توزیع ناعادلانه واکسن کرونا، سازمان جهانی بهداشت، دانشمندان و کارشناسان با تاکید بر اینکه دریافت دز سوم یا واکسیناسیون کودکان چندان ضرورتی ندارد، بارها از کشورهای ثروتمند خواسته اند مازاد واکسن خود را به کشورهای فقیر دهند اما این مهم آنگونه که باید محقق نشده است
به گزارش روزنامه «صبح امروز» به نقل از ایرنا، همزمان با اتمام فرآیند واکسیناسیون در بسیاری از کشورهای توسعهیافته و اهتمام آنها به دریافت دز سوم و تقویتی، برخی از کشورهای فقیرتر همچنان در انتظار دریافت دز اول واکسن به سر میبرند، این در حالی است که طبق نتایج پژوهشی دانشمندان سازمان جهانی بهداشت، دریافت دز سوم و تقویتی یا واکسیناسیون کودکان ضرورتی ندارد و بهتر است کشورهای ثروتمند واکسن مازاد خود را به کشورهای فقیر بدهند.
توزیع ناعادلانه واکسن کرونا در جهان بارها اعتراض دبیر کل سازمان بهداشت جهانی و نهادهای بینالمللی را در پی داشته است. در همین راستا، مقامات ارشد سازمان جهانی بهداشت از کشورهای ثروتمند خواستهاند به جای تزریق دوز سوم واکسن، آن را به برنامه کوواکس برای ارسال به کشورهای کم درآمد اختصاص دهند.
تدروس ادهانوم، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت با ابراز تاسف درباره دسترسی نابرابر به واکسنهای کووید۱۹ تاکید کرد که این وضعیت به عنوان «لکه ننگی در آگاهی جمعی ما» باقی خواهد ماند.
واکسن کووید-۱۹ به اندازهای موثر است که نیازی به تزریق دز تقویتی نیست و بهتر است کشورهای ثروتمند واکسن مازاد خود را به کشورهای فقیر بدهند».
ادهانوم در این رابطه توضیح داد: «ما نمیخواهیم این طور باشد که در کشورهای توسعهیافته افراد سالم (واکسینه شده) دز سوم یا تقویتکنندهها را دریافت کنند، در حالی که در برخی کشورها حتی کارکنان سلامت و درمان و گروههای پرخطر، همچنان منتظر دریافت اولین دز واکسن باشند».
به گفته نماینده این سازمان، هدف این است که دست کم ۱۰ درصد جمعیت همه کشورها تا پایان ماه جاری (سپتامبر/شهریور) واکسینه شده باشند. همچنین ۴۰ درصد تا پایان سال جاری میلادی و ۷۰ درصد جمعیت کشورها تا نیمههای سال آینده (۲۰۲۲) واکسن دریافت کنند.
به نوشته بلومبرگ، ازجمله دیگر مخالفان سرسخت تزریق دزهای تقویتی، گروهی از پژوهشگران سراسر جهان هستند که در نتیجه تحقیقات خود تصریح میکنند: «واکسن کووید-۱۹ به اندازهای موثر است که نیازی به تزریق دز تقویتی نیست و بهتر است کشورهای ثروتمند واکسن مازاد خود را به کشورهای فقیر بدهند».
نتایج تحقیقات این پژوهشگران در حالی منتشر میشود که اکثر کشورها با دارا بودن منابع فراوان واکسن به دنبال تزریق دز تقویتی واکسن هستند تا بدین ترتیب گسترش سویه بسیار مسری دلتا را متوقف کنند. ایالات متحده در نظر دارد از تاریخ ۲۰ سپتامبر (۲۹ شهریور) تزریق دزهای تقویتی را آغاز کند، اگرچه این طرح هنوز به امضای سازمان غذا و دارو و «مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC)» نرسیده است.
از جمله دو تن از کارشناسان «سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) » که در این پژوهش دخیل بوده اند، ماریون گروبر مسئول دفتر تحقیق و بررسی واکسنهای این نهاد و معاون وی «فیلیپ کراوس» هستند. هر دو آنها گفتهاند که اواخر امسال از سمت خود کنارهگیری میکنند. گروبر و کراوس از جمله کسانی هستند که سال گذشته در برابر فشار دولت دونالد ترامپ برای تسریع در روند مجوز واکسنهای کووید-۱۹ مقاومت و مخالفت کردند. از سوی دیگر، آثار زیان بار پاندمی و طولانی شدن آن بر اقتصاد جهانی، فریاد انتقاد نهادهای اقتصادی را نیز بلند کرد.
وزیران دارایی ۲۰ اقتصاد بزرگ جهان روز شنبه (۲۰ شهریور) در نشست گروه ۲۰ در ایتالیا، هشدار دادند افزایش سویههای جدید ویروس کرونا و دسترسی اندک به واکسن در کشورهای در حال توسعه، تهدیدی برای بهبود وضعیت اقتصادی جهان است.
به گفته براندون لاک، رئیس نهاد «وان کمپین»، این امر نه تنها به قیمت جان مردم در کشورهای فقیرتر تمام میشود، بلکه خطر ابتلا به انواع جدید ویروس را افزایش میدهد که این موضوع باعث ویرانی کشورهای ثروتمند خواهد شد.
همچنین طبق بیانیه اخیر رهبران مذهبی جهان، در سال ۲۰۲۱ اقتصاد جهان با بدترین رکود از سال ۱۹۴۵مواجه شد و برخی کشورها همچنان با افزایش فقر و مشکلات مختلف دست و پنجه نرم میکنند. دنیای امروز با این چالش بزرگ روبروست که چگونه این معضلات را حلوفصل کند که در این راستا مسئله بهداشت و خدمات درمانی بخش کلیدی محسوب میشود.
در پایان این بیانیه آمده است: «وقت آن رسیده که جامعه جهانی مسئله بیعدالتیها در دنیا را مورد بررسی قرار دهد تا نه تنها امید برای فقیرترینها، بلکه برای همه مردم جهان به ارمغان آورده شود».
سازمان ملل هم پیش از این با اشاره به چالشهای اساسی در توزیع نابرابر واکسن کرونا در جهان، احتکار واکسن و محدودیت صادرات و عرضه آن از سوی کشورهای ثروتمند، فقدان زیرساختهای لازم برای توزیع عادلانه واکسن و عدم تخصیص بودجه کافی به آن در کشورهای فقیر را از چالشهای اساسی پیش رو اعلام کرده بود.